Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Kakaový príbeh

25.08.2016 02:27

Na kozmetickom trhu je k dispozícii veľké množstvo výrobkov s obsahom kakaového masla. Aj kvalita týchto výrobkov je veľmi rozmanitá a my sme zahrnutí záplavou často protirečivých informácií, pretože každý výrobca chváli to svoje. Orientácia a výber najvhodnejšieho produktu zo širokej ponuky sú pre bežného zákazníka náročnejšie, ako dohovoriť sa v čínskej dedine :)

V tomto článku som zhrnula svoje vedomosti o výnimočnej surovine, akou kakaové maslo nesporne je. Myslím si, že by mohol byť užitočný pri prípadnom rozhodovaní o výrobkoch, ktoré budú pre zdravie a krásu vašej pleti tie pravé.

Kakao
zdroj obrázkov pinterest, pinterest, pinterest
 

Od kakaových bôbov ku kakaovému maslu
Kakaové maslo (panenské, nerafinované) je čistý, za studena lisovaný olej získavaný z kakaových bôbov rastúcich na stromoch s botanickým názvom Thebroma Cacao. Aj napriek juhoamerickému pôvodu kakaovníkov pochádza v súčasnosti skoro 90% produkcie kakaového masla z Afriky.
Kakaové maslo je stabilný rastlinný tuk krémovej farby a dodáva chuť, vôňu a hebkosť nielen čokoláde, ale aj kozmetickým krémom, mydlám, mliekam a mnohým ďalším kozmetickým výrobkom.

Spracovanie surových kakaových bôbov do kakaového masla (a potom aj do čistého kakaa) má mnoho medzistupňov. Bôby je najskôr potrebné vysušiť, skontrolovať ich kvalitu a vyčistiť. Následne sa zbavia šupiek - zostávajú len vnútorné časti jadier, ktoré sa nazývajú hrot (nib). Tieto hroty sa zomelú do kakaovej hmoty, ktorá (nazývanej aj kakaový likér). Kakaové maslo sa získava lisovaním tejto hmoty pod veľmi vysokým tlakom. Výsledným produktom sú dve suroviny: prvou je kakaové maslo, ktoré sa filtruje, aby sa odstránili posledné zvyšky pevných kakaový zložiek, a druhou sú tzv. kakaové koláče, ktoré sa sušia a melú na jemný kakaový prášok.
Vo videu  si môžete pozrieť, ako sa lisovaním kakaovej hmoty získava kakaové maslo a kakaový koláč.

Pri výrobe panenského kakaového masla tzv. lisovaním za studena sa nepresiahne teplota 46°C. Panenské kakaové maslo je hustejšie a obsahuje viac živín ako maslo, ktoré je lisované z tepelne upravených kakaových bôbov. Čo sa týka chuti a vône, sú tieto dva druhy masla úplne zameniteľné. Obidva druhy sú jedlé stabilné rastlinné tuky, ktoré môžu byť použité v kuchyni aj v kozmetických produktoch. Rozdiel je teda práve "len" v podiele rastlinných zložiek. Kakaové maslo obsahuje predovšetkým: kyselinu stearovú, kyselinu palmitovú, kyselinu olejovú, kyselinu linolovú, polyfenoly, antioxidanty, theobromin, vitamín E, mangán, vápnik, železo, zinok, draslík, meď, kofeín a vitamín K.
Pokiaľ ste zvedaví na tradičný spôsob výroby kakaového masla z tepelne upravených kakaových zŕn, pridávam odkaz na video.

Rafinované verzus nerafinované kakaové maslo
Rafinované kakaové maslo
je produkt bielej farby a bez vône. Práve tento typ sa najčastejšie používa v kozmetických výrobkoch, ktoré hlásajú, že obsahujú kakaové maslo a nájdete ich bežne v drogérii. Rafinované maslo prešlo procesom bielenia a deodorizácie. Tieto procesy sa uskutočňujú za pomoci chemických látok a horúcej pary. Týmto spracovaním sa kakaové maslo zbaví nielen vône aj farby, ale žiaľ aj mnohých vitamínov, minerálov a významných fytonutrientov, ktoré robia kakaové maslo takým výnimočným.
Určite sa pýtate, načo je teda rafinácia masla dobrá. Je to preto, že výrobcovia si myslia, že pokiaľ sa kakaové maslo zbaví "nežiaducej" žltkastej farby a čokoládovej vône, budú sa konečné výrobky s jeho obsahom predávať lepšie. Možno je to do veľkej miery aj pravda. Mnoho zákazníkov naozaj očakáva, že keď si otvoria svoj téglik s krémom alebo šampónom, nájdu hmotu bielu ako sneh a navoňanú syntetickým parfémom. Lenže to, čo títo zákazníci netušia, je fakt, že sa pripravili o drvivú väčšinu benefitov, ktoré ponúka len nerafinované kakaové maslo.
Nerafinované kakaové maslo má jemne žltú farbu a výraznú kakaovú/čokoládovú vôňu. Kakaové maslo sa pri telesnej teplote rozpúšťa a naopak – je veľmi pevné pri izbovej teplote. Nerafinované maslo je čisto prírodný produkt. Obsahuje všetky prirodzené minerály, vitamíny a fytonutrienty.

V našich Pleťových a telových maslách používame výlučne panenské, za studena lisované a nerafinované kakaové maslo :)

Telove-maslo-natural

Benefity za studena lisovaného, nerafinovaného kakaového masla pre pokožku:
- udržuje pokožku hydratovanú,
- podporuje tvorbu kolagénu a elastínu,
- zmäkčuje pokožku,
- pomáha pri kožných problémoch, ako je citlivá a podráždená pleť, ekzém, dermatitída,
- pôsobí hojivo a ukľudňujúco na pokožku spálenú od slniečka,
- používa sa k redukcii alebo k zabráneniu vzniku strií (tu musím upozorniť, že neexistujú žiadne významné klinické štúdie o jeho účinnosti na strie, maslo však poskytuje pokožke hlbokú hydratáciu a veľké množstvo antioxidantov, čo môže prispieť k zníženiu výskytu strií).

Kakaové maslo odporúčam aj na ošetrenie vlasov a vlasovej pokožky. Je veľmi dobré na vyživenie jemných vlasov, ktoré získajú objem a silu pri pravidelnom používaní kakaového masla.

Tak čo, milí milovníci kakaa a čokolády? Vyskúšate? ;)

Vaša Eňa.

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár