Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Propolisové kvapky do nosa – návod na domácu prípravu

16.11.2015 01:15

Donedávna som bývala prechladnutá relatívne často a ako iste viete, nie je to nič príjemné. Pokazená nálada, stohy papierových vreckoviek a následné putovanie zápalov krížom-krážom z nosa do hrdla, potom späť aj s pridruženým zápalom dutín, a takto so všetkou parádou kľudne aj 3 týždne. Keby mi niekto v tej dobe ponúkol akýkoľvek prísľub zázračného lieku, neváhala by som zaplatiť aj vysokú sumu.

domaca liecba nadchy

Našťastie nám Príroda vo svojej štedrosti ponúka silných pomocníkov. Tentoraz bude reč o propolise. Prvý raz som naň narazila ešte ako dieťa u starej mamy...

Ale aby som zbytočne nezdržiavala, prejdem rovno k veci. Pri prvých príznakoch prechladnutia, nádchy a podobne používam vlastnoručne doma-vyrobené propolisové kvapky do nosa. Odkedy mi môj muž Peťo ukázal tento jednoduchý recept, tak ma počas roka nepríjemné choroby horných dýchacích ciest obchádzajú.

Som so svojím zdravím spokojná, čo je pre mňa dostatočnou odmenou za tých pár sekúnd štípania v nose.
Čože? Štípania? No, áno, je to tak. Tie kvapky - vďaka propolisu - v nose štípu. Ale propolis má, našťastie, aj analgetické účinky, vďaka čomu štípanie za chvíľočku prestane (zo skúseností môžem povedať, že stačia 3 hlboké nádychy a výdychy).

Propolis_recept

 

Propolisové kvapky – recept


Tak ak vás to neodradilo, nech sa páči, tu je recept na nosné kvapky, ktorý sa nám doma veľmi dobre osvedčil:

Propolisová tinktúra – 0,5 ml
Olivový olej – 0,5 ml
Glycerol – 0,5 ml
Prevarená voda – 10 ml
Soľ – 0,09 g

Olivový olej a glycerol sú len doplnky na zvlhčenie a „pohladenie“ sliznice. Pokiaľ niekomu nevyhovujú, môže ich kľudne vynechať.

A ako si odvážite 0,09 g soli? Nezúfajte, netreba vám na to laboratórne váhy. Stačí rozpustiť v litri vody 9g soli, a potom z neho použiť 10 ml na kvapky. Ak sa vám zdá vám zvyšok vody ako príliš veľký odpad, kľudne ju vypite alebo použite na polievku ;) Rozpustením 9 g soli v 1 litri vody sa dopracujete k tzv. fyziologickému roztoku. Pokiaľ ho nevypijete 10 litrov za deň, nemôže vám nijak uškodiť. Ak sa vám nechce vyrábať si takto vlastný fyziologický roztok, v lekárni vám ho predajú už hotový.


Postup výroby nosných kvapiek


Zoberte vyššie uvedené množstvá ingrediencií a zmiešajte ich v ľubovoľnom poradí. Zložité? Určite nie :)


A kde zohnať propolisovú tinktúru, glycerol, mililitrové odmerky a nádobu na kvapky?
Propolisovú tinktúru zoženiete u svojho lokálneho včelára, v lekárni, v predajniach s včelími produktmi alebo pod.
Na uskladnenie kvapiek a jednoduchú aplikáciu je najpohodlnejšie použiť tzv. bralenku (viď obrázok – kúpite v lekárni). Nekupujte si zbytočne veľkú: 15 až 25 ml je viac než dosť. Kľudne ju môžete opakovane použiť, stačí ju umyť liehom a vypláchnuť vodou. Nemáte doma čistý lieh? Nahraďte ho vodkou! Prípadne použite fľaštičku z vypoužívaných nosných kvapiek.

Propolisove kvapky do nosa

Žiadne špecializované odmerky nepotrebujete. Stačí vám obyčajná striekačka, ktorú kúpite v lekárni alebo zdravotníckych potrebách. Veľkosť je na vás (pri 2-mililitrovej sa lepšie odčítajú menšie objemy a pri 10-mililitrovej zase nepotrebujete viackrát naberať vodu).
Glycerol mávajú v lekárňach. 0,5 ml vám asi nikto nepredá, ale mať 2-3 dcl doma v zásobe nie je na škodu. Glycerol môžete používať aj na ošetrovanie gumených predmetov. Ideálny je tiež na ošetrenie tesnení dverí áut pred zimou (to radí Peťo ;) Pokiaľ však glycerol do kvapiek nedáte, tiež sa nič nestane. Ako som písala vyššie, má len doplnkovú funkciu.

 

Použitie propolisových kvapiek

Kvapkajte si 3-5x denne 1-2 kvapky do každej nosnej dierky. Treba však začať hneď od pocítenia prvých príznakov – svrbenie, štípanie v nose, prípadne nepríjemný pocit v hrdle. Kvapky sa dajú použiť aj pri škriabaní v krku po nakvapkaní do nosa stečú dole do hrdla a propolis so svojím antibakteriálnym účinkom „nepustí“ zápal z hrdla hore do nosných dutín, alebo ak aj pustí, tak v oveľa miernejšej podobe.

DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE!

1. Pred použitím by ste si mali byť 100% istí, že nie ste alergickí na propolis. Naneste si pár kvapiek propolisovej tinktúry na jemnú pokožku (zápästie, lakťová jamka a pod.) a sledujte, či sa vám nevytvorí nežiaduca reakcia: začervenanie, pálenie, svrbenie a pod.
2. Kvôli štípaniu neodporúčam použitie propolisových nosných kvapiek u detí (resp. zvážte sami, od akého veku vaše dieťa znesie ono propolisové zaštípanie v nose...).

A keďže žijeme v dobe, v akej žijeme, tak na záver musím obligátne vyhlásiť, že o prípadnom použití nosových kvapiek sa poraďte s vašim lekárom alebo lekárnikom. Pokiaľ sa rozhodnete vyskúšať propolisové kvapky do nosa, mali by ste si byť vedomí, že každý organizmus môže reagovať inak a zvážiť, či je to vhodné práve pre vás.

 

Odporučenie na záver: posilnite si imunitu

Propolisové kvapky nám pomáhajú vtedy, keď problém už nastal. Ešte lepším riešením však je prevencia a dobrá imunita. Pre celkové posilnenie imunity (a zvlášť čo sa týka nádchy, chrípky a pod.) odborníci odporúčajú pravidelné užívanie vitamínu D. Ak trávite v lete dosť času na slniečku, tak ho stačí užívať od októbra do marca, no ak nie, tak kľudne aj celoročne.

Slnečný vitamín D je dobrý nielen na zlepšenie zdravotnej kondície, ale aj pre krásu. A v tomto zmysle sme vytvorili receptúru nášho výživového doplnku Vitadea, ktorý okrem vitamínu D3 obsahuje aj slnečnicový lecitín pre lepšie vstrebávanie D-čka a komplexný extrakt z rakytníka rešetliakového pre ďalšiu podporu zdravia aj krásy.

Vitamín D_Vitadea


Veľa zdravia a pohody vám želajú,
Eva & Peťo.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Majka, 22.10.2022 12:42

Dobry deň :) veľmi ste ma inšpirovali za čo vám ďakujem. Ja pravidelne používam konvicku na výplach nosa no a do nej som si na záver vyplachovanim kvapla propolis. Našla som aj taký na vodnej báze :). Nádcha bola zlá 2 dni. Na tretí - štvrtý deň bolo už dobre… nikdy som sa tak rýchlo nedostala z nádchy :) vďaka

Ľubka, 07.10.2021 15:05

dobrý deň, tinktúra môže byť normálne tá alkoholová? Alebo treba zohnať bezalkoholovú? Ďakujem a prajem pekný deň

Modrá púpava Modrá púpava, 07.10.2021 15:43

Jasné, klasická – alkoholová. Pekný deň aj Vám :)

Lydia, 02.12.2020 22:34

Prosim da sa propolisova tinktura pouzivat aj pri bolesti ucha? Dakujem

Modrá púpava Modrá púpava, 02.12.2020 23:01

Áno, dá sa. My máme dobrú skúsenosť s jemne zohriatym olivovým olejom (malá lyžička), do ktorého prikvapneme 1-2 kvapky tinktúry – do tejto zmesi namočiť "štráfik" a dať do ucha.

Natália, 09.11.2020 19:36

Dobrý deň, prosím Vás, je možné tieto kvapky užívať aj dlhodobo? Nedochádza pri dlhodobom používaní k vysúšaniu sliznice? Ďakujem.

Modrá púpava Modrá púpava, 12.11.2020 12:52

Pekný deň. Máme skúsenosť len s krátkodobým používaním - teda len po dobu nádchy. Tá našťastie zväčša max. do týždňa prejde a tak prestaneme aj s používaním. Potom obnovíme používanie až keď na nás zase "niečo" lezie. Takýmto štýlom používame propolisové kvapky roky a nikdy sme nemali problém s vysušenou sliznicou. K dlhodobému kontinuálnemu používaniu bez prerušenia sa neviem vyjadriť, mrzí ma to.


Pridať komentár