Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Prírodné opaľovanie alebo ako vznikol 'Letný deň'

13.06.2016 21:01

Keď som sa kvôli totálnej nechuti voči štandardným opaľovacím prípravkom nakoniec dopracovala k tomu, že som sa radšej vôbec nenatrela (našťastie mám tmavšiu pokožku dobre znášajúcu slnko), povedala som si, že je čas vymyslieť niečo vlastné. „Vidíš, hovoril som ti to,“ povedal mi aj môj muž, ktorý natieranie sa opaľovacími krémami odjakživa neznášal.

Rakovina kože, či predčasné starnutie pleti – to boli pre mňa také vzdialené hrozby, ale to, s čím som bola veľmi priamo a nepríjemne konfrontovaná, boli pigmentové škvrny, ktoré sa mi na slniečku urobili počas môjho druhého tehotenstva. Okrem zosvetľujúcich slimačích krémov mi s týmto mojím kozmetickým problémom (najmä v lete) veľmi pomáhal aj kvalitný Arganový olej. Tu som na vlastnej koži som zistila, čo dokáže s pokožkou (dokonca aj v extrémnejších slnečných podmienkach) dobrý prírodný olej. Pri pravidelnom používaní Arganového oleja sa mi totiž prestali vytvárať nové tmavé flľaky (ako inak každé leto), pričom som celý čas fungovala len s ním.

Arganový olej

 

Ďalej ma na našich prímorských dovolenkách veľmi inšpirovali domorodí Chorváti, ktorí namiesto opaľovacích prípravkov používali čistý kvalitný olivový olej. A spálení neboli nikdy, pritom sa na slniečku pohybovali od rána do večera.
Tak som sa minulé leto pripravila nasledovne. Predtým, ako sme celá rodina vyrazili k moru, dala som do kvalitného olivového oleja macerovať nechtík, ktorý mi hojne rastie na záhrade (o nechtíku som našla informácie, že je okrem iného výborný aj na obnovu pokožky poškodenej slnkom a tiež aj ako prevencia voči rakovine kože). S týmto nechtíkovým macerátom v olivovom oleji sme sa potom natierali celú dovolenku – ja, môj muž (naozaj, aj on! – a ešte si aj pochvaľoval, že je to celkom príjemné ;), dcéra a syn, a to tak pred, ako aj po opaľovaní. A slniečko nás ani v extrémnych prímorských podmienkach vôbec nespálilo, naopak, pokožka bola jemná, vláčna a krásne hnedá! Tak mi začalo byť jasné, že prírodné oleje môžu byť výborné aj na opaľovanie a začala som v tomto zmysle hľadať vedecké štúdie...

V prvom rade som našla to, čo mi potvrdilo moje intuitívne znechutenie zo štandardných opaľovacích prostriedkov. Totiž pre viaceré organické chemikálie používané v bežných opaľovacích prostriedkoch nie je zatiaľ jasné, či je ich použitie bezpečné, najmä z dlhodobejšieho hľadiska [1]. Aj často používané tzv. fyzikálne blokátory UV žiarenia (oxid zinočnatý a oxid titaničitý) môžu v spolupôsobení so slnečným svetlom vyvolať tvorbu voľných radikálov, ktoré pozmeňujú normálne bunky (sú tzv. fotomutagénne) [2].
Naopak, rastlinné zložky v opaľovacích prípravkoch nevyvolávajú alergické reakcie, nevykazujú negatívne vedľajšie účinky a tiež napríklad nevedú k vzniku komedónov. Sú účinné, stabilne bezpečné, čisté, nákladovo efektívne, a relatívne ľahko dostupné [2].

extrakty z bylín

 

Medzi bezpečné prírodné absorbéry ultrafialového žiarenia patrí napríklad skvalén (vysoko obsiahnutý práve v olivovom oleji). Skvalén je zároveň aj najdôležitejší ochranný lipid pokožky. Keďže hlavnými deštruktormi pokožky vystavenej slnku sú vznikajúce voľné radikály, veľmi účinné pre stimuláciu prirodzenej obnovy a opravy pokožky sú rastlinné antioxidanty (vitamíny, karotenoidy, atď.) [1]. Antioxidanty zvyšujú tzv. foto-ochranu pokožky a inhibujú tvorbu voľných radikálov [2]. V rámci výskumov bolo zistené, že viacero rastlinných olejov zabraňuje prenikaniu UV lúčov cez pokožku a vykazuje slnko-cloniaci účinok.

Našla som tieto, niektoré aj s doloženým ochranným faktorom (SPF):

Olej zo pšeničných klíčkov sa vyznačuje extrémne vysokým obsahom tokoferolu (vit.E), fosfolipidov, fytosterolov a karotenoidov, čo z neho robí výborný ochranný prostriedok a antioxidant. Tiež zmierňuje podráždenia pleti spôsobené slnkom. Jeho ochranných faktor (SPF) sa pohybuje okolo 22 [4].

Sezamový olej zase podľa štúdií inhibuje rast zhubných kožných nádorov. Tiež má silný antioxidačný účinok a znižuje koncentrácie melanínu v koži (teda aj výskyt pieh a pigmentových škvŕn) [3].

Olivový olej obsahuje skvalén, ktorý má antioxidačné a hydratačné účinky a je aj výborným nosičom na prepravu iných účinných látok do pokožky pri lokálnej ochrane proti slnečnému žiareniu [2]. Tiež zmierňuje začervenanie pokožky a má protikarcinogénne vlastnosti [3]. Jeho SPF sa pohybuje okolo 9 [4].

Arganový olej obsahuje tokoferol, fenoly, karotény, skvalén a mastné kyseliny. Má antioxidačné, hydratačné, výživné a ochranu proti UV poskytujúce vlastnosti [2]. Tiež zmierňuje začervenanie a znižuje koncentrácie melanínu v pokožke [3].

Ďalej esenciálne oleje - Olej z mrkvových semien poskytuje ochranu pred UV žiarením a posilňuje imunitnú odpoveď naň, podporuje rast nových buniek a má antioxidačné vlastnosti [2]. Jeho SPF sa pohybuje okolo 19 [4]. Ďalšie dva esenciálne oleje, ktoré okrem iných pozitívnych účinkov na pokožku vystavenú slnku (hojivé, chladivé, regeneračné) vykazujú aj ochranný faktor (SPF 6, resp. 7) sú Levanduľový a Mätový olej [5].

No a všetky spomínané rastlinné oleje som v adekvátnych pomeroch zahrnula do receptúry prírodného “opaľovacieho” oleja, na ktorý som veľmi hrdá :) Keďže sme nedali otestovať jeho súhrnný ochranný faktor, nebolo by korektné deklarovať nejaké konkrétne číslo SPF (test na zistenie SPF možno realizovať v zahraničí a ojooj, veru vysoko prekračuje naše finančné možnosti...). Preto sme po porade Modrej púpavy pre olej zvolili neutrálny názov Letný deň (aj keď medzi nami ho voláme skratka “opaľovák” ;)

Opalovací olej

Tento olej je určený tým, ktorí radšej uprednostnia čisto prírodnú alternatívu pred syntetickými opaľovacími produktmi a produktmi s obsahom zinku či titánu a, samozrejme, tým, ktorí majú k opaľovaniu zdravý prístup :)

 

Na záver ešte pripomenieme, že UV žiarenie má rôzne škodlivé účinky – spôsobuje rakovinu kože, hyperpigmentáciu, tzv. foto-starnutie, spálenie a podráždenie pokožky. Aj čisto rastlinné prípravky majú schopnosť chrániť pokožku pred týmito účinkami. Existujú výskumy a štúdie, ktoré vedecky odôvodňujú použitie rastlinných prostriedkov pri ochrane pokožky pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia. A navyše sú tieto rastlinné a bylinné prostriedky tzv. eko-friendly, relatívne široko dostupné a oproti výrobe syntetických prostriedkov aj finančne menej náročné :)

Tak čo, vyskúšate prírodnú alternatívu k bežným opaľovací m prípravkom?

Krásne leto vám želá,
Vaša Eňa.

 

Odkazy na použité vedecké štúdie:
[1] T. Anitha: Medicinal Plants Used in Skin Protection. In Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, Vol. 5, Suppl. 3, 2012.
[2] S.S Kulkarni, R.D Bhalke, V.V. Pande, P.N. Kendre: Herbal Plants in Photo Protection and Sun Screening Action: an Overview. In Indo American Journal of Pharmaceutical Research, Vol. 4, Is.2, 2014.
[3] C. Peev, S. Avram, G. Pop, M. Craina, C. Danciu: Study of The Applicability of Vegetable Oils in Phytocosmetology. In Research Journal of Agricultural Science, Vol. 45, Is.3, 2013.
[4] J. A. Saoner Suryawanshi: In-Vitro Determination of Sun Protection Factor and Evaluation of Herbal Oils. In International Journal of Pharmacology research, Vol.6, Is.1, 2016.
[5] C. D. Kaur, S. Saraf: In Vitro Sun Protection Factor Determination of Herbal Oils Used in Cosmetics. In Pharmacognosy Research, Vol. 2, Is.1, 2010.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár