Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Zubný prášok pre snehobiele zuby (stará švajčiarska receptúra)

18.09.2016 00:00

Dnes by sme sa s vami opäť rady podelili o návod na domácu výrobu zdravej kozmetickej vychytávky. Bude užitočná pre všetkých tých, ktorí túžia po prirodzene belostnom úsmeve. Ide totiž o čisto prírodnú zubnú pastu v podobe prášku. Návod sme pre vás pripravili podľa originálnej starej švajčiarskej receptúry s hrdým názvom Švajčiarsky zubný prášok pre snehobiele zuby.

Výroba prášku je vcelku jednoduchá, použitie bezproblémové a prášok je aj podľa našich skúseností naozaj účinný.

Hotovy zubny prasok

 

Takže, poďme na to!

BUDEME POTREBOVAŤ:

  • drvenú sušenú pomarančovú kôru,
  • rozdrvené sušené listy šalvie lekárskej,
  • jemne mletú morskú soľ,
  • sódu bikarbónu
  • esenciálne oleje: citrón + mäta.

Presné množstvá jednotlivých zložiek sú na nasledujúcom obrázku:

Suroviny na vyrobu zubneho prasku

 

Každá z uvedených zložiek má v zubnom prášku svoj zmysel a význam. Tu vám ich stručne približujeme.

Drvená pomarančová kôra sa historicky využívala v rôznych liečebných a kozmetických prípravkoch. Jej účinky v prášku na čistenie zubov sú nasledovné: bieli a odstraňuje škvrny, pohlcuje zápach, pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne, pomáha pri hojení poranení a poškodení v ústnej dutine.

Šalvia lekárska (podobne ako morská soľ a sóda) sa oddávna používala aj používa pri liečbe ochorení ďasien. V zubnom prášku je z nasledujúcich dôvodov: podporuje zdravie ďasien, má protizápalové a antibakteriálne účinky, odstraňuje škvrny, pohlcuje pachy.

Sóda bikarbóna je tiež stabilnou zložkou v prípravkoch ústnej hygieny. Jej výhody v zubnom prášku sú tieto: pH 9 (neutralizuje kyslé prostredie v ústach), pohlcuje pachy, odstraňuje zubný povlak a bieli. Jej abrazívnych účinkov sa pri tomto recepte netreba obávať. Je totiž mäkšia ako zubná sklovina. Samotný prášok sa po nanesení na vlhkú zubnú kefku a následne v ústach taktiež rýchlo rozpúšťa.

Aj morská soľ je známa svojimi prínosmi v prípravkoch na zuby. Jej benefity sú nasledujúce: pH 8 (neutralizuje kyslé prostredie v ústach), podporuje hojenie raniek a iných poškodení sliznice, remineralizuje zuby, má dezinfekčné vlastnosti, napomáha pri odstraňovaní škvŕn.

Mätový esenciálny olej sa už v staroveku používal tak pri liečbe bolesti zubov, ako aj na osvieženie ústnej dutiny. Má analgetické, dezinfekčné a antimikrobiálne účinky, zmierňuje prípadné zápaly ústnej sliznice a pôsobí proti zápachu z úst. Zubnému prášku tiež dodáva aj sviežu bylinkovo-mentolovú chuť.

Citrónový esenciálny olej má antibakteriálne, dezinfekčné, antiseptické a antitoxické účinky. Je výborný na ošetrenie ďasien a chrupu, nakoľko pôsobí proti infekciám v ústnej dutine, aftám, aj prípadnému zápachu. Dodáva zubnému prášku ovocno-citrusovú príchuť.

 

POSTUP
Pomarančovú kôru rozdrvíme v mažiari. Ešte lepšie je použiť mlynček na kávu a kôru pomlieť na ňom - je to menej namáhavé a pomarančová kôra získa priam púdrovú jemnosť.

Pomarancova kora v maziari

Aj sušenú šalviu treba rozdrviť na čo najjemnejší prášok. Ak sa nepodarí úplne rozdrviť stopky, z prášku ich treba vybrať, aby nám pri čistení zubov nezaliezali pomedzi ne ;) Ak použijeme mlynček na kávu, tak problém s nedostatočne rozdrvenými stopkami odpadá - mlynček zomelie šalviu aj so stopkami na jemnučký prášok.

Potom treba všetky sypké suroviny dobre premiešať. Keď sú sypké suroviny dôkladne zmiešané a spojené, prikvapkáme oba esenciálne oleje a zmes opäť dobre premiešame. Hotovo! Zubný prášok skladujeme v čistej uzavretej nádobe bez prístupu svetla.

 

POUŽITIE
Na čistenie zubov si odoberieme trochu prášku na lyžičku, navlhčíme zubnú kefku vodou a "vytrieme" ňou prášok z lyžičky (nalepí sa na vlhkú kefku). Následne si vyčistíme zuby podľa svojej individuálnej rutiny.

 

Užite si ešte krásny september!

Vaše Eňa & Eva.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár