Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


SLOW BEAUTY: uvedomelá a precítená starostlivosť o krásu

01.01.2018 09:46

Hoci dnešná doba veľmi nepraje pohode a relaxu, teší nás, že sa stále viac a viac ľudí prikláňa k vedomému vychutnávaniu si príjemných chvíľ, návratu k prírode a zmysluplným hodnotám.
V Modrej púpave sme hrdí na našu filozofiu Slow beauty, ktorú vystihuje neuponáhľaná a udržateľná starostlivosť o krásu. Jej hlavnými príncípmi sú okrem udržateľnosti aj prirodzenosť, príroda a wellness, a to usmerňuje naše fungovanie vo všetkých smeroch - pri výbere surovín, vývoji, výrobe a balení produktov, aj pri komunikácii so zákazníkmi. No nie je to len pracovná oblasť, Nenáhlivá krása sa stala tiež súčasťou našich životov.

 

Filozofia Nenáhlivej krásy

Podstatou Nenáhlivej krásy je teda udržateľná, vedomá a precítená starostlivosť o svoj vzhľad prostredníctvom prírodnej, seba ani prostredie nezaťažujúcej kozmetiky.

Spolu s hnutím Slow food a Slow fashion - a v protiklade ku všetkému „Fast“ - je myšlienka pomalej, uvedomelej krásy prirodzenou reakciou na súčasný hektický životný štýl a na školivé, invazívne výrobky či procedúry, ktoré chrlí kozmetický (a iný) priemysel. Slow beauty odráža zásadný posun v hodnotách: preč od krátkozrakého, rýchlokvasného pohodlia či profitu smerom k hlbším a pravdivejším ideálom.

Keďže Slow beauty stavia na prírodných, ekologických, zdraviu a prirodzenej kráse prospievajúcich prípravkoch, hneď nám bolo jasné, že je to koncepcia pre nás ako ušitá :) Poďme sa na to pozrieť trochu podrobnejšie.

Ekoobaly

 

Kvalitný obsah aj obal

V Modrej púpave vývoj ani výrobu našich produktov neurýchľujeme - vieme predsa, že ani samotná Príroda sa neponáhľa :) Precízne formulujeme receptúry a používame kvalitné suroviny v ich prirodzenej podobe (nerafinované oleje, nehydrogenizované maslá).

Kľúčovou zložkou väčšiny našich výrobkov sú poctivé bylinkové extrakty, ktoré sú síce náročné na spracovanie a čas, ale práve ich bylinná sila dáva našim výrobkom ich unikátnu účinnosť. Vďaka tomu, že si bylinky do podoby extraktov vlastnoručne spracúvame sami, vieme ich výber a vlastnosti presne prispôsobiť typu pleti, alebo špecifickému kozmetickému problému. Preto podobné receptúry, ako sú tie naše, nikde inde nenájdete.
Sme presvedčení o tom, že práve precízny postup a používanie originálnych surovín dáva ručnej výrobe kozmetiky ten ozajstný zmysel, a zároveň je to plne v súlade s filozofiou Nenáhlivej krásy.

Aj naša obalová stratégia je starostlivo premyslená. Nepoužívame plastové obaly, pri ktorých sa nedá vylúčiť prepúšťanie nežiaducich látok do obsahu a pri ktorých je problematická recyklácia (okrem toho, že sa nedajú recyklovať do nekonečna a nakoniec sme tak či tak nimi zahltení, tiež pri recyklovaní degradujú na nižšiu úroveň, je problém recyklovať ich znečistené a aj pri snahe o triedenie často končia na všeobecných skládkach).

Namiesto toho balíme naše produkty do sklených dóz a fľašiek, ktoré možno po minutí obsahu rôzne použiť v domácnosti, a nakoniec sú bez straty hodnoty recyklovateľné v podstate do nekonečna (ako sa to na Slovensku robí, nájdete tu: Recyklácia skla v sklárňach Nemšová).

Tmavé kozmetické sklo


A keďže si na kvalite našich výrobkov naozaj zakladáme, používame sklo tmavé, ktoré svoj obsah najlepšie chráni pred znehodnotením. V tomto kľúčovom bode sme radšej uprednostnili funkčnosť pred estetikou - ide predsa o to, aby samotný obsah bol čo najlepší, nie o efektný obal. Rastlinné zložky sú veľmi náchylné na degradáciu pod vplyvom svetla, preto je tmavý obal jediná možnosť, ako zachovať top kvalitu prírodných výrobkov.

 

Pomalé vychutnávanie

Ďalším aspektom Nenáhlivej krásy je vyzdvihnutie času pre seba a sebe venovanej láskyplnej starostlivosti. Preto sa snažíme, aby boli naše výrobky okrem účinnosti aj čo najpríjemnejším zážitkom pre zmysly: zrak, hmat, či čuch. Nech je posvätný čas vychutnávania kozmetickej starostlivosti a rozmaznávajúcich rituálov využitý čo najlepšie! Lebo veríme, že ak sa s láskou venujeme sami sebe, prejaví sa to aj navonok - v našom vyžarovaní a správaní sa voči druhým.


Radosť z nenáhlivej starostlivosť o seba môže u niekoho umocniť aj vlastnoručná domáca výroba rôznych jednoduchých kozmetických prípravkov. Na našom blogu preto nájdete aj veľa receptov a návodov na výrobu či domáce použitie, ako aj rôzne tipy pre domáci wellness.

Slow beauty

 

Na záver ešte zhrnieme hlavné princípy filozofie Slow Beauty v 5 bodoch:

  • udržateľnosť, rešpekt voči životnému prostrediu
  • prírodné ingrediencie v ich prirodzenej forme
  • skutočná, prirodzená, neumelá krása
  • sebarešpekt a pozitívny sebaobraz prežiarujúci našu krásu zvnútra
  • rozmaznávajúce Beauty rituály a celkový wellness.

 


Ďalšie úvahy a inšpirácie v duchu Nenáhlivej kráse vám s radosťou prinesieme v budúcich článkoch.

Všetko dobré a krásne v roku 2018!

Vaše Eva & Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Martina, 08.01.2018 19:58

Krásna stránka:-)


Pridať komentár