Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Odličovanie pleti olejom - výhody a tipy

14.03.2016 00:00

Jedného z najväčších kozmetických „previnení“ voči svojej pleti sa dopustíme, ak ideme spať neodlíčené. To si asi uvedomuje väčšina z nás :) Menej známe je už to, že kvalitu pleti môže zásadne ovplyvniť aj použitý odličovací, resp. čistiaci prípravok.

Javí sa to tak, že bežne dostupné čistiace prípravky pleť do značnej miery oberajú o vlhkosť a narúšajú jej prirodzenú lipidovú rovnováhu. Po ich použití často pociťujeme nepríjemné pnutie a pokožka býva vysušená a následne reaguje neprirodzene zvýšenou produkciou mazu, podráždením, upchatými pórmi, či akné.

Odličovanie pleti pomocou špeciálne nakombinovaných prírodných olejov pokožku dôkladne vyčistí bez vysušenia alebo podráždenia. Zároveň pleti dopraje cenné prírodné látky, ktoré ju hoja, hydratujú a vyživujú. Dôsledné čistenie olejmi pleť chráni, zanecháva ju zdravú, vyváženú a odstraňuje problémy ako napríklad veľmi mastná pleť, veľmi suchá pleť, precitlivená pleť, čierne bodky, akné, šupinaté miesta, fľaky atď.

Odličovací olej pokožku skvele vyčistí a odlíči vrátane vode odolných líčidiel, čo bežné odličovacie prípravky zvyčajne nezvládnu, alebo je to na úkor pleti (treba viac drhnúť). Rýchlo a jemne odstráni make-up, UV-filtre, pot, prach aj prebytočný maz, bez toho, aby pokožke narušil ochrannú bariéru.

Dokonca som sa dočítala, že práve pleťové odličovacie oleje sa tešia veľkej obľube aj u profesionálnych vizážistov ;)

Odličovanie pleti olejom je vhodné pre každý typ pleti – suchú, normálnu, zmiešanú aj mastnú, tiež pleť so sklonom k akné. Paradoxne je čistenie olejom špeciálne vhodné aj pri mastnej pleti. Je to preto, že bežné čistiace prípravky pleť nadmerne vysušujú, na čo pokožka reaguje neprirodzene vysokou produkciou mazu na svoju ochranu. Pri použití oleja k tomuto „začarovanému kruhu“ odmasťovania a mastenia nedochádza. Ani pri výskyte vyrážok nemusíte siahať po vysušujúcom prípravku. Jemný odličovací olej s dezinfekčnými a hojivými zložkami, ktorý rešpektuje prirodzený ochranný film pleti, určite odvedie lepšiu prácu ako vysušujúce produkty s obsahom alkoholu.

Dôležité je, samozrejme, vybrať si kvalitný odličovací, resp. čistiaci pleťový olej – ideálne nakombinovaný z nerafinovaných, za studena lisovaných rastlinných olejov so zreteľom na ich účinky. Práve také oleje zahŕňa naša receptúra Odličovacieho oleja, ktorý čistí, a zároveň reguluje tvorbu mazu, detoxikuje, hojí vyrážky, dezinfikuje, vynikajúco hydratuje, regeneruje a rozjasňuje pokožku (podrobne sú jeho zložky aj s účinkami popísané pri danom produkte). Zároveň si môžete z odličovania a čistenia pleti spraviť príjemný relaxačný rituál a vychutnávať si pri tom sviežu kvetinovo-ovocnú vôňu harmančeku, grepu a sladkého pomaranča ;)

odlicovaci-olej

Zhrňme si teda výhody odličovania a čistenia pleti kvalitnými rastlinnými olejmi:

• šetrne odstraňujú make-up, aj vode odolný,
• hydratujú pleť a nenarušujú jej prirodzenú ochrannú vrstvu,
• odstraňujú nečistoty z pórov,
• vyrovnávajú tón pleti a rozjasňujú.

Tipy na použitie Odličovacieho pleťového oleja
Postup pri odličovaní a čistení pleti olejom môže mať rôzne varianty, avšak v zásade sú dôležité nasledujúce dve veci:
1. Na našej pokožke sa nachádzajú dva druhy nečistôt – rozpustné v tukoch (s tými si hravo poradí olej) a rozpustné vo vode. Preto odporúčame nanášať odličovací olej vždy na vodou navlhčenú pokožku – pleť sa tak zbaví nečistôt každého druhu.
2. Venujte odličovaniu a čisteniu pleti primerané množstvo času. Olejom pleť jemne masírujte (aspoň minútku-dve) – tým zvýšite jeho účinnosť a prekrvíte pokožku, ktorá tak ľahšie prijíma výživné látky, získava lepší odtieň a vyhladzuje sa.

KONKRÉTNY POSTUP MÔŽE BYŤ NAPRÍKLAD TAKÝTO:

• Pokožku si navlhčite teplou vodou. Olej (cca. pol lyžičky) naneste do dlaní, trením ho zahrejte, a potom naneste krúživými pohybmi na tvár, krk a dekolt. Pokožku aspoň minútu-dve masírujte (olej s vodou vytvorí príjemnú čistiacu emulziu). Vatovými tampónmi odstráňte očný make-up a následne bavlnenou plienkou alebo mäkkým froté uteráčikom namočeným v teplej vode pokožku šetrne poutierajte (nedrhnite, len jemne zotrite emulziu s nečistotami z pokožky).

• Alebo: malé množstvo oleja nanesiete na vodou navlhčený vatový tampón a vzniknutou emulziou si jemne vyčistíte pokožku tváre, vrátane očí. V prípade potreby sa postup opakuje, až kým nie je tampón čistý.

• Pre zvýšenie efektu a dôkladné vyčistenie pleti do hĺbky priložte na tvár menší froté uteráčik namočený v teplej vode a nechajte pôsobiť teplo, ktoré pomôže lepšie absorbovať prospešné látky z oleja a otvoriť póry. Uteráčik nechajte na tvári do vychladnutia a podľa potreby zopakujte celý proces viackrát. Nakoniec uteráčikom zotrite z tváre zvyšky oleja a opláchnite ju vlažnou vodou.

• Vyskúšajte hĺbkové čistenie pleti vo vani! Para z vody podporí čistiaci proces a s uteráčikom na tvári môžete vo vani príjemne oddychovať :)

• Po zotretí oleja môžete pokožku ešte jemne dočistiť a tonizovať napríklad kvetinovou vodou (tu: Návod na prípravu domácej kvetinovej alebo bylinkovej vody, alebo z ponuky Modrej púpavy - tu: Kvetinové vody).

Želáme Vám príjemný proces starania sa o seba :)
Vaša Eva & Eňa.

 

zdroj titulného obrázku: pinterest

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Monika, 20.09.2017 16:01

Dobrý deň po vyčistení pleti týmto olejom treba naniesť krém alebo radšej nie? Nechať pôsobiť cez noc olejček.**********ODPOVEĎ MP: Kľudne ako Vám vyhovuje - dá sa naniesť krém, pleťový olej, alebo ak Vám stačí len odlič.olej a Vaša pleť si už pocitovo nič "nežiada" stačí aj len odlič.olejček :)


Pridať komentár