Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


10 dobrých dôvodov, prečo voda prospieva našej kráse

18.04.2019 18:31

Jedna z jarných tradícií Veľkej noci hovorí o tom, že by sme sa mali z rána umyť rosou. Podľa našich prababičiek sa tak dalo predísť rôznym kožným problémom a chorobám. Ide však len o jednu tradíciu, ktorá sa v tomto období s vodou spája.

Ľudia oddávna verili, že polievanie vodou omladzuje, prináša silu a krásu. Polievanie vodou sa tiež spája s obradmi zdravia a plodnosti. Na druhej strane voda predstavuje aj akúsi očistu od zlého. Veď práve na očiste sú založené aj jarné upratovania, aj rôzne detoxikačné kúry, ktoré toto obdobie často sprevádzajú.

Naše staré mamy hovorievali, že nás mládenci oblievajú, aby sme boli po celý rok krásne. Niečo pravdy na tom bude. Voda je totiž základnou podmienkou zdravej a krásnej pokožky. A my vieme prečo.

ziva voda

 

Sme z vody

S našou modrou planétou toho máme spoločné ešte oveľa viac, než si bežne pripúšťame. 70% zemského povrchu tvorí voda. A aj my, hoci to nie je tak očividné, sme takmer zo 70% tvorení vodou. Voda je súčasťou našich buniek a základom všetkých tekutín v našom tele. Či už ide o krv, lymfu, alebo slzy.

Voda má pre fungovanie nášho organizmu nesmierny význam - pre trávenie, cirkuláciu, vstrebávanie živín, alebo aj vylučovanie, očisťovanie tela od škodlivých látok a celkovú detoxikáciu.

Každý deň sa naše telo zbavuje veľkého množstva vody. Túto je treba nahradiť a pravidelne dopĺňať. Bez vody naše telo trpí. Každý jeden orgán - pokožku nevynímajúc. Nedostatok vody má za následok dehydratáciu.

 

Vodu dopĺňajme zvnútra... Ale aj zvonka

Keď pijeme, v prvom rade sú uspokojované potreby hydratácie vnútorných orgánov, plus funkcia odplavovania odpadových látok. Potreba pokožky a jej túžba po čerstvej vode zostáva trochu v úzadí. Aj preto býva dehydratovaná pokožka jedným z našich najčastejších problémov. Jednoducho nepijeme dosť, aby sme uspokojili aj potreby kože.

Dostatočný pitný režim je základom pre správne fungovanie všetkých orgánov. Pre zdravie pokožky, ako nášho najväčšieho orgánu, je dobré doplniť pitný režim aj kozmetickými hydratačnými prípravkami.

pitny rezim


Krásu treba zalievať ako kvetinu

Tak ako potrebujú vodu rastliny, potrebuje ju aj naša pokožka. Len dostatočne hydratovaná pokožka je zdravá, pružná a žiarivá. Ako teda voda pomáha našej pleti?

  1. Čistá pokožka (zvonka) má nižšie sklony k zápalom, zmierňujú sa tým aj problémy s akné.

  2. Voda sa stará aj o čistotu pokožky zvnútra. Keďže tvorí základ všetkých tekutín, podieľa sa na odvádzaní škodlivých látok a nečistôt z celého tela, vrátane kože.

  3. Je tiež dôležitá pre výživu pokožky, keďže rozvod výživných látok po celom tele, pokožku nevynímajúc, sa deje prostredníctvom tekutín.

  4. Dehydratovaná pokožka je náchylnejšia k rôznym kožným problémom a ochoreniam.

  5. Pokožka, ktorej chýba voda, je suchá, tenká, šupinatá, aj na pohľad hrubá a nezdravá.

  6. Nedostatočná hydratácia vedie k predčasnému starnutiu a vzniku jemných vrások.

  7. Naopak, dostatočná hydratácia podporuje elasticitu pokožky a zabraňuje jej ochabovaniu.

  8. Dostatočná hydratácia a pitný režim sú aj prevenciou proti opuchom, lebo práve pri nedostatočnom príjme vody sa ju telo snaží zadržiavať.

  9. Teplá voda uvoľňuje póry a uľahčuje priestupnosť výživných látok z povrchovo aplikovaných prípravkov do hlbších štruktúr kože.

  10. Studená voda bojuje proti začervenaniu pokožky, otužuje ju a súčasne ju spevňuje.

velka noc_polievacka


Na priebežné dodávanie vlahy pokožke zvonka sú ako stvorené 100%-ne prírodné kvetinové vody - napríklad Ružová alebo Levanduľová. Stačí jedno-dve streknutia rozprašovačom a vaša pokožka okamžite zaplesá. Takáto jednoduchá procedúra je nielen prospešná, ale aj veľmi príjemná. Malé dávky si kľudne môžete dopriať, aj ak máte make-up.

Aby ste podporili hydratáciu pokožky, odporúčame zaradiť do vašich skrášľovacích rituálov aj prírodné oleje a maslá. Tie totiž „uzamknú“ vlhkosť v pokožke, takže sa nestráca. A o dostatočnú hydratáciu sa vedia dobre postarať aj prírodné krémy na báze vody.

 

Pitie dostatočného množstva vody a používanie kvalitnej kozmetiky podporujúcej hydratáciu zvonka je určite tou najlepšou anti-aging kúrou, ktorú môžete svojej pleti dopriať.
 

Tak teda krásnu Veľkú noc!

Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Eliška, 22.04.2019 09:59

Krásný článek. Popravdě jsem si při čtení odběhla pro sklenici vody. :) Eliška, http://budproduktivni.cz/

Modrá púpava Modrá púpava, 22.04.2019 10:40

Ďakujeme, milá Eliška. No, tak to potom splnil svoj účel ;)


Pridať komentár