Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Čomu sa určite v zimnej starostlivosti o pleť vyhnite

26.12.2018 23:51

Či už zimu milujeme alebo nenávidíme, pravdou je, že našej pleti dá poriadne zabrať. Pôsobí na ňu chlad, vietor, aj striedanie extrémnych teplôt - od hlbokých mrazov až po prekúrené miestnosti. Dôsledkom takýchto zaťažujúcich podmienok môže byť pokožka volajúca o pomoc. Najčastejším problémom zimných mesiacov býva vysušená pleť a tvorba šupiniek, typických najmä pre toto chladné obdobie roka.

Prechod na zimnú starostlivosť o pleť (zimnú rutinu) je teda naozaj dôležitý, ak nechceme mať kožu ako starý pergamen ;) V inom článku na našom blogu sa zaoberáme tým, čo našej pleti v zime pomáha, tu však chceme upozorniť na to, čo jej škodí, a čo by teda malo byť v zimnom období z kozmetického hľadiska TABU.

 

1. Penový čistič na tvár - ničí ochranný film

Určite sa vyhnite príliš penivým čistiacim prostriedkom! Hoci by sa vám mohlo zdať, že po ich použití máte tvár dokonale čistú, ich bublinky vám neprinášajú žiadne benefity, naopak. Po použití penových produktov zostáva povrch kože zásaditý, bez prirodzenej vlhkosti a úplne zbavený vonkajšieho ochranného plášťa.
Týmto čističom platí absolútne NIE, nie pri pokožke vystavenej náročným vysušujúcim zimným podmienkam , ako je chlad, mráz, nízka vlhkosť vzduchu, či prekúrené obydlia.
To, že penové čističe vo všeobecnosti neodporúčame používať na pokožku tváre, platí pre zimné obdobie 10-násobne!

Penový čistič na tvár


Alternatívny tip:
na čistenie pleti zvoľte čistiace oleje, balzamy, alebo aspoň nepenivé olejové gély.



2. Ťažké, mastné krémy - upchávajú póry


Suchá, šupinatá pokožka v zime nás často zvádza k tomu, aby sme siahli po ťažkých, mastných krémoch  ako prostriedku na boj proti vysušovaniu pleti. To však môže viesť k upchávaniu pórov a vyrážkam, najmä ak ide o krémy s obsahom ropných produktov (v zložení uvádzaných ako: minerálny olej, parafín, vazelína, petrolatum...). Tieto vytvoria po nanesení na pokožku film, ktorý sa môže najprv javiť ako prospešný, no z dlhodobejšieho hľadiska pleti škodí. Zostáva na povrchu, nevstrebáva sa do hlbších vrstiev kože, bráni aj vstupu prospešných látok, aj odchodu škodlivých toxínov.

Neodporúčame ani krémy či masti s chemicky upravovanými (hydrogenovanými) olejmi/ maslami , ktoré sú viac-menej len "mazadlami" zbavenými väčšiny prospešných rastlinných látok (viac info o hydrogenovaných maslách nájdete tu: Pravé verzus chemicky upravované maslá v kozmetike).

Mastný krém na tvár


Alternatívny tip:
používajte pleťové oleje alebo ľahké prírodné krémy - tie pokožku hydratujú, sú nabité prospešnými látkami a nezostávajú len na povrchu kože, ale vstrebávajú sa do nej.



3. Minerálny make-up a púder - vysušujú pleť


Aj prírodné, netoxické make-upy či púdre majú svoje úskalia. Všetky do jedného sú totiž formulované s minerálmi (napr. mica - sľudový prášok, silica - kremíkový prášok, rôzne oxidy kovov: železa, zinku, titánu, chrómu...), ktoré môžu byť pre pokožku veľmi vysušujúce.
Takže aspoň v zimných mesiacoch odporúčame používanie týchto minerálnych práškov výrazne obmedziť - najlepšie na nulu.

 

Púder_minerálny make-up

 

Alternatívny tip: Ak je to nevyhnutné, uprednostnite radšej tekutú alebo krémovú formu makeu-pu. Aj tie síce obsahujú minerálne pigmenty, ale ďalšie zložky (ideálne: prírodné a hydratačné) zmiernia ich vysušujúci efekt. Ešte pred nanesením treba pokožku dobre hydratovať (kvetinová voda) a vyživiť (prírodný krém alebo olej).
A aby ste sa vyhli efektu "krepového papiera" po nanesení make-upu, zvlhčujte si tvár jemným rozprašovaním kvetinovej vody aj po nanesení a v priebehu dňa.

 

Prajeme vám krásne zimné dni a pleť sviežu ako kvet!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár