Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Domáca maska zo sedmokrások - sedmoro krás pre vašu pleť

01.05.2019 14:15

Pri starostlivosti o pokožku nám veľmi dobrú službu robia bylinky. Väčšinou ich máme k dispozícii sušené, napr. na bylinkové obklady, kúpele, oplachy, alebo - v poctivej prírodnej kozmetike - vo forme bylinkových extraktov. Čo by ste však povedali na bylinky čerstvé?
To už je priam luxus! Čerstvé bylinky len tak  v obchode nezoženiete... A povedzme si otvorene - aj samotný proces zbierania a následnej domácej výroby kozmetiky z čerstvých bylín je veľmi príjemným relaxom.
(ďalšie kozmetické DIY návody nájdete potom na našom blogu v rubrike Tipy a triky na doma ;)

Tu sme pre vás pripravili jeden úplne jednoduchý recept na pleťovú masku z čerstvých sedmokrások. Dokonca sme k tomu natočili aj krátke video (viď nižšie v článku), kde je všetko názorne ukázané. Okrem toho, že ide o čisto čistú prírodnú kozmetiku, aj jej účinky vás milo prekvapia (v tom najlepšom zmysle prekvapili aj nás :)
Maska nie je náročná ani na suroviny - v podstate sú spolu s vodou len tri. Niekedy naozaj stačí tak málo. Skúste to a vaša krásna pleť bude toho dôkazom.

Pleťová maska zo sedmokrások

Sedmokráska je malá, milá trvalka s prízemnou ružicou listov a s kvietkami z bielych, či jemne ružovkastých lupienkov okolo žltého terčíka. Je široko dostupná - rastie na lúkach, pastvinách, aj parkových trávnikoch. Zbierať ju môžeme takmer celoročne - od skorej jari až do neskorej jesene.
Kvety aj  listy sedmokrások sú jedlé a veľmi zdravé - výborne sa hodia do polievok i šalátov. A sedmokráskový čaj je zase skvelým pomocníkom tak proti kašľu, ako aj na prečistenie pokožky zvnútra. Nás však v tomto recepte zaujímajú výlučne čerstvé kvietky sedmokrások, ktoré majú mnohoraké priaznivé účinky na pleť zvonku.

 

Sedmoro priaznivých účinkov čerstvých sedmokrások pre pokožku:

  1. posilnia a rozžiaria unavenú pleť bez života
  2. zmiernia prípadné zápaly a vyrážky, zlepšia stav akné
  3. upokoja podráždenú pokožku, zmiernia svrbenie a začervenanie
  4. výborne prečistia pleť
  5. zosvetlia pigmentové škvrnky a škvrnky po akné, zjednotia farebný tón
  6. pokožku zjemnia a zvláčnia
  7. pomôžu pri hojení drobných poranení, aj bodnutí od hmyzu

Skrátka, vďaka domácej sedmokráskovej maske budete mať pleť ako bábätko ;) Tak poďme na to!

sedmokrásková maska

Čo potrebujeme:

- za hrsť čerstvých sedmokrások
- trochu vlažnej vody (cca. 1 polievková lyžica)
- trochu kvalitného pleťového oleja (cca. 1 malá lyžička) - odporúčame napr. arganový olej, moringový olej alebo levanduľový olej
+ mažiar (alebo mixér)

 

Postup:

Sedmokrásky rozotrieme v mažiari (alebo rozmixujeme v mixéri) s polievkovou lyžicou vody a postupne pridávame olej po kvapkách, aby sme si ustriehli ideálnu konzistenciu pleťovej masky.

 

Názorná ukážka - videonávod:

 

Použitie:

Pleťovú masku nanesieme na tvár a necháme 10-15 minút pôsobiť. Následne ju zotrieme kozmetickým uteráčikom namočeným v teplej vode (čo je zároveň aj prospešná masáž) a pokožku ošetríme pleťovým olejom. Ak nám maska zostala, tak v chladničke deň-dva v pohode vydrží aj na ďalšie použitie.

domáca pleťová maska

 

Sedmokrásky rastú naozaj v hojnom počte a kvitnú neúnavne. Doprajte si teda túto čerstvú bylinkovú masku kľudne aj 2-3 krát do týždňa ;)

 

Ešte krásny máj!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Andrea Andorková, 22.10.2021 20:46

Pekný deń prajem, ďakujem krásne za úźasný receptik na masku.

Modrá púpava Modrá púpava, 22.10.2021 21:13

Vďačne, s radosťou :)

Emilia Ruman, 21.10.2021 05:46

Prepana krala a ja mam zahradku plnu sedmokrasok. Mam ich nasusene. Tak do jari uz len cajik. Dakujem,urcite vyskusam, Emilia

Modrá púpava Modrá púpava, 21.10.2021 08:23

:) Určite vyskúšajte. A zatiaľ aj čaj je super!


Pridať komentár