Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Rozmarínový olej na rast vlasov a proti ich vypadávaniu.

09.02.2023 07:43

Rozmarín lekársky a pár zaujímavostí

Rozmarín je prastará, legendami opradená bylinka, ktorá oddávna mala veľký význam v ľudovom liečiteľstve.

V starovekom  Grécku sa vetvičky rozmarínu zapaľovali ako kadidlo pre jeho silnú vôňu. Dokonca v Shakespearovom Hamletovi sa o ňom Ofélia zmieňuje ako o spomienkovej rastline.

rozmarín

Rozmarín lekársky je aromatický, vždyzelený ker s ihličkovitými a kožovitými listami. Pochádza z oblasti Stredozemného mora, je citlivý na mráz, preto sa v našich záhradách pestuje málokedy. Zaujímavosťou je, že najnovšie výsledky výskumu ukazujú genetickú príbuznosť medzi rozmarínom a rodom šalvie. Takže oficiálny názov rozmarínu už nie je Rozmarín lekársky, ale Šalvia rozmarínová (Salvia rosmarinus).

Vlastnosti a využitie rozmarínu a rozmarínového oleja v kozmetike

Rozmarín vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam a schopnosti stimulovať krvný obeh má široké uplatnenie v kozmetike aj aromaterapii. Štúdie ukazujú, že antioxidačné účinky extraktu z rozmarínu prevyšujú účinky α-tokoferolov (vitamín E) a kyseliny askorbovej (vitamín C). 

Používa sa preto v kozmetike, aj v potravinárstve ako antioxidant. Rozmarín je často súčasťou prípravkov pre podporu rastu vlasov, používa sa v produktoch proti celulitíde a v starostlivosti o zrelú pleť. Jeho hlavnou vlastnosťou je stimulácia krvného obehu a podpora metabolizmu pokožky.

Najznámejší  a najviac využívaný v kozmetike je rozmarínový esenciálny olej. Jeho tradičný spôsob výroby je pomocou parnej destilácie. Táto metóda využíva horúcu paru, ktorá prechádza listami rozmarínu, uvoľní tak vonné esencie, ktoré sa zachytávajú v kondenzačných nádobách. Výsledkom je čistý esenciálny olej, ktorý má široké použitie v kozmetike a aromaterapii.

Rozmarínový olej a štúdie

Rozmarínový esenciálny olej sa proti vypadávaniu vlasov a pre podporu ich rastu používa od nepamäti. Nie sú to len mýty a legendy. Jeho účinnosť je podporená viacerými štúdiami.

Jedna z nich z roku 2015 otestovala štandardnú liečbu androgenickej alopécie (najčastejší typ vypadávania vlasov u mužov aj žien) porovnaním s liečbou s rozmarínovým esenciálnym olejom. V rámci štúdie boli dobrovoľníci rozdelení do dvoch skupín:

Polovica zo 100 účastníkov používala dvakrát denne 1 ml rozmarínového oleja (približne 1 % rozmarínového esenciálneho oleja).

Druhá polovica používala rovnakým spôsobom 2 % roztok minoxidilu (liek na konvenčnú liečbu alopécie). 

Po šiestich mesiacoch liečby pacientov hodnotili dvaja dermatológovia a dobrovoľníci sa vyjadrili tiež pomocou dotazníka. 

Skupina s rozmarínovým olejom zaznamenala výrazne lepšie výsledky: väčší nárast nových vlasov, výrazné zníženie vypadávania vlasov a menej vedľajších účinkov. Štúdia tvrdí, že účinky môžu byť spôsobené tým, že esenciálny olej uvoľňuje svaly a tým podporuje lepší prietok krvi do folikulov v kombinácii s antioxidačnými vlastnosťami rozmarínového oleja.

Rozmarína titulka

Tieto výsledky podporuje aj štúdia z roku 1998, v ktorej bola zmes esenciálnych olejov vrátane rozmarínu úspešne použitá na alopéciu areata (iný typ alopécie). Podľa tejto štúdie  je vytvorená naša kúra na vlasy Rozmarína s rozmarínovým olejom.

Bezpečnosť pri používaní rozmarínového esenciálneho oleja

 Pri používaní rozmarínového oleja je dôležité dodržať bezpečnosť:

  • Rozmarínový esenciálny olej sa nikdy nepoužíva nezriedený priamo na pokožku. Koncentrovaný a nezriedený olej môže spôsobiť nepríjemné a bolestivé podráždenie pokožky.
  • Jedným z hlavných bezpečnostných opatrení je vyhýbanie sa kontaktu s očami. Ak sa čistý escenciálny rozmarínový olej dostane do očí, môže spôsobiť podráždenie a bolestivosť až poškodenie zraku.
  • Ďalším veľmi dôležitým krokom je skúška, či nie ste alergickí. Predtým ako začnete používať rozmarínový olej na vlasy, odporúčame aplikovať malé množstvo na zápästie a pozorovať prípadné alergické reakcie počas 24 hodín. Ak sa vyskytnú nežiaduce reakcie, je lepšie vyhnúť sa jeho používaniu.

Manipulácia s rozmarínovým esenciálnym olejom patrí do rúk aromaterapeuta, alebo skúseného používateľa. Je potrebné vedieť v akej koncentrácii esenciálny olej rozmiešať s nosným olejom a ako často ho používať.

Voňavý olej Rozmarína

Ak nemáte skúsenosti s používaním esenciálnych olejov je ideálne si zadovážiť produkt, ktorý je už pripravený na použitie. Náš olej na vlasy Rozmarína obsahuje vysokokvalitný rozmarínový olej v správnej koncentrácii pre použitie na vlasy a pokožku. Receptúra Rozmaríny je vytvorená podľa štúdie publikovanej v časopise JAMA Dermatology (2.).

Rozmarína olej na vlasy

Naša kombinácia rozmarínového oleja a ďalších prírodných zložiek bola navrhnutá tak, aby poskytovala maximálnu účinnosť pri podpore rastu vlasov a zlepšení ich kvality. Pravidelným používaním kúry Rozmarína budú vaše vlasy rásť silnejšie a zdravšie. Receptúra Rozmaríny je bezpečná a vhodná pre všetky typy vlasov.

Ako podporiť rast vlasov pomocou rozmarínového oleja?

Kľúčom k podpore rastu vlasov rozmarínovým olejom je jeho pravidelné používanie. Niektoré štúdie dokonca uvádzajú zmiernenie bolestí hlavy a zlepšenie pamäte pri pravidelnom používaní rozmarínového oleja.

Vlasová kúra s Rozmarínou

Aplikujte olej Rozmarína bruškami prstov na vlasovú pokožku a masírujte minimálne 5 minút. Masážou dosiahnete lepšie prekrvenie vlasovej pokožky, čo umožní vlasom dodať viac živín. Nechajte pôsobiť aspoň 30 minút, potom umyte vlasy bežným spôsobom.

Náš tip: nechajte pôsobiť olej počas spánku a ráno si umyte vlasy.

Lesk a pružnosť je ďalším benefitom pravidelného používania rozmarínového oleja na vlasy. Pocítite ten rozdiel.

Ak potrebujete poradiť, alebo máte otázky, radi vám dáme na ne odpoveď.

(1.) Panahi, Y. et al. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. In: SKINmed Dermatology for the Clinician, 2015, 15-21

(2.) Hay, Jamieson, & Ormerod: Randomized Trial of Aromatherapy Successful Treatment for Alopecia Areata. In Archives of Dermatology, 1998

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár