Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Slnečný vitamín D – pomocník našej krásy

04.11.2020 20:43

Tohoročné leto nakoniec ubehlo rýchlejšie, než sme si dokázali predstaviť. Niektorí z nás vo víre povinností bežných dní, ale aj náročných okolností súčasnej doby, ledva stihli zaregistrovať tých pár slnečných dní babieho leta a jeho následný prechod do štandardnej jesene. Pri pohľade z okna vidíme, že je to naozaj definitívne – leto je preč a s ním aj hrejivé slnečné počasie...

jesen za oknom

 

V daždivom období melancholickej jesene a chladnej zimy väčšina z nás intenzívne vníma absenciu slnka. Práve teraz si viac než kedykoľvek predtým uvedomujeme, ako pozitívne na nás jeho lúče pôsobia. Zlepšujú nám náladu, dobíjajú nás energiou, pomáhajú zmierniť smútok i únavu. Nezanedbateľný je aj ich priaznivý vplyv na naše zdravie. Slnko nám skrátka prináša telesnú aj duševnú pohodu.

 

Silný bojovník za zdravie a pohodu


Možno ste niekedy rozmýšľali nad tým, prečo je to tak. Prečo sa práve vďaka slnku cítime viac optimisticky a fit? Ako veľmi platí stará známa veta: „Kam nechodí slnko, tam chodí lekár“?
Najvýznamnejšiu rolu pri všetkých slnečných benefitoch hrá vitamín D. Tento vitamín (resp. správnejšie – hormón) produkuje naše telo po dopade slnečných lúčov na pokožku. Je to veľmi dôležitý a nezastupiteľný vitamín, ktorý preukázateľne podporuje náš imunitný systém, a tiež prispieva k správnemu metabolizmu vápnika a fosforu, vďaka čomu máme zdravé a silné kosti, zuby, nechty i vlasy. Dáva sa do súvisu aj so správnym fungovaním svalov a udržiavaním optimálnej hmotnosti.

Dnes sa tiež veľmi často skloňuje v súvislosti novým koronavírusom, ktorému celosvetovo čelíme. Posledné štúdie dokazujú, že jeho užívanie prispieva tak k prevencii, ako aj účinnej podpore liečby Covid-19. Nie je na tom nič prekvapivé, keďže už v minulosti sa dostatočná hladina D-vitamínu preukázala ako významný ochranný a podporný faktor pri chrípke a ďalších respiračných ochoreniach.

V neposlednom rade tento slnečný vitamín pozitívne ovplyvňuje našu psychiku, nakoľko znižuje výskyt porúch nálady. Je teda nevyhnutný pre celkové zdravé fungovanie nášho organizmu po všetkých jeho stránkach.

zdrava a krasna

 

Civilizačný deficit vitamínu D


Žiaľ, nie je tajomstvom, že deficit vitamínu D je dnes celosvetovým problémom a že v súčasnosti trpí veľká časť populácie naprieč všetkými vekovými kategóriami jeho nedostatkom.

V našich zemepisných šírkach (stredná Európa) je možné D-vitamín získavať prostredníctvom slnečného žiarenia len cca. od polovice apríla do polovice septembra, nakoľko v chladnejšej období roka dopadajú slnečné lúče na naše územie príliš šikmo a ich veľkú časť pohltí zemská atmosféra. Ani letné mesiace nám však jeho dostatok na 100% nezaručia, najmä ak vezmeme do úvahy interiérový životný štýl veľkej časti obyvateľstva a neprimerane vysoké ochranné UV faktory, ktoré sa z komerčných dôvodov vyhlasujú za nevyhnutnosť spolu s ich nepretržitým celoročným používaním. Pandemický nedostatok vitamínu D je toho logickým, no zároveň veľmi negatívnym následkom nielen vo vzťahu k zdraviu, ale aj vo vzťahu ku kráse.

 

Ako vitamín D prospieva našej kráse?


Zdravotné benefity vitamínu D sú mnohým z nás už celkom dobre známe. Možno vás však trochu prekvapí to, že tento vzácny vitamín vie byť aj veľkým podporovateľom krásy. Toto sú jeho doložené „beauty“ prínosy:

  1. zabraňuje predčasnému starnutiu kože – pôsobí proti oxidačnému stresu a poškodzovaniu pokožky voľnými radikálmi, ktoré indukujú rôzne typy žiarenia (vrátane UV a modrého), smog a celkové znečistenie životného prostredia
  2. posilňuje bariérovú funkciu pokožky – zlepšuje kvalitu hydrolipidového filmu, ktorý predstavuje náš prirodzený ochranný štít
  3. podporuje kožné opravné a regeneračné procesy – uľahčuje hojenie, zlepšuje textúru pleti, obnovuje jej prirodzený jas
  4. zmierňuje zápaly – výskumy dokazujú, že nedostatok vitamínu D je priamo spojený s výskytom zápalových kožných ochorení, ako je ekzém, dermatitída, či psoriáza (1, 3) a že vitamín D je účinným pomocníkom pri ich liečbe
  5. bojuje proti suchej a dehydratovanej pleti – zistilo sa, že ženy s nízkou hladinou vitamínu D majú menej hydratovanú pokožku v porovnaní so ženami s normálnou hladinou vitamínu D a zvýšenie hladiny D-čka v krvi vedie k zvýšeniu objemu vody v pokožke (2)
  6. stimuluje produkciu kolagénu – čím obnovuje pružnosť, pevnosť pleti a redukuje vrásky
  7. reguluje tvorbu kožného mazu – čím zároveň priaznivo pôsobí pri liečbe akné a redukuje výskyt „čiernych bodiek“ (komedónov)
  8. ochraňuje bunkové štruktúry pred vznikom mutácií vyvolaných oxidačným pôsobením UV žiarenia a pomáha predchádzať vzniku zhubného kožného melanómu
  9. optimalizuje procesy bunkovej výmeny – čím zabraňuje hromadeniu odumretých buniek na povrchu kože, ktoré vedú k vzniku psoriázy alebo kvasinkového akné
  10. prispieva k zdravým a lesklým vlasom – reguluje bunkový cyklus vlasových folikulov a pôsobí proti vypadávaniu vlasov (4)

 

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D?


Mierny pokles vitamínu D zvyčajne nebýva veľmi nápadný a v úvodných štádiách si ho zväčša ani neuvedomujeme. Pri dlhodobom deficite však dochádza k pozorovateľným a nezanedbateľným negatívnym dopadom na naše zdravie a krásu. Medzi najvýraznejšie z nich patria:

  • oslabenie imunitného systému – zvýšená chorobnosť, vyššie riziko vzniku infekcií
  • nadmerná únava, pocity svalovej slabosti – aj bežné aktivity sa môžu zdať neprimerane náročné a namáhavé
  • znížená hustota kostí a zvýšené riziko vzniku osteoporózy, zlomenín, kostných bolestí a pod.
  • zhoršená kvalita zubov, zvýšená lámavosť nechtov, nadmerné vypadávanie vlasov, mdlá a ostarnutá pleť, zvýšené riziko vzniku kožných ochorení
  • náladovosť, precitlivenosť, smútok, letargia, depresívne stavy
  • poruchy spánku (nespavosť)

 

V budúcom pokračovaní tohto článku vám napíšeme, ako si naše telo prirodzene vytvára vitamín D, kde sú limity tohto procesu a naopak, ako ho možno podporiť. Tiež vám odporučíme jedálniček, ktorý pomáha udržiavať optimálnu hladinu vitamínu D. V neposlednom rade vám poradíme, čo si treba všímať pri výživových doplnkoch, s čím sa vitamín D odporúča a s čím sa – naopak – neodporúča kombinovať. Zaujímavé informácie prinesieme špeciálne vegánom a vegetariánom.

Vitamin_D_vegan

 

Zároveň Vám bližšie predstavíme náš vegánsky vitamín D s rakytníkom, ktorý môžete celú jeseň a zimu užívať pre posilnenie krásy, aj svojej zdravotnej kondície. Až kým nám pokožku zase nezačnú optimisticky zohrievať prvé lúče jarného slnka.

 

Krásnu a čo najzdravšiu jeseň vám želajú
Vaše Eva a Eňa.

Za pomoc so zostavením článku ďakujeme Euke Šoltésovej. Nostalgický daždivý pohľad z okna pre nás odfotila Lenka Márföldy.

 

Odborné zdroje:

  1. Meenakshi, U. et al. Vitamin D and the Pathopsysiology of Inflammatory Skin Diseases. In Skin Pharmacology and Physiology Journal, 2018.
  2. Rhussell, M. Assessing the relationshop between vitamin D3 and stratum corneum hydration for the treatment of xerotic skin. In Nutrients, 2012.
  3. Gisondi, P. et al. Vitamin D status in patients with chronic plaque psoriasis, In British Journal of Dermatology, 2012.
  4. Rasheed, H. et al. Serum ferritin and vitamin D in female hair loss: do they play a role? In Skin Pharmacology and Physiology Journal, 2013.

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár