Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Tvárová masáž – návod pre zdravú, mladú a žiarivú pleť

10.11.2023 11:34

Je tvárová masáž naozaj účinná?

Najnovšie výskumy prinášajú prvé dôkazy o transformačných účinkoch masážnych techník na stav našej pleti. Majú pozitívne výsledky najmä na problémy s pokožkou, spánkové vzorce a celkovú duševnú pohodu. Zároveň poukazujú na to, aké jednoduché a relatívne krátke môžu byť denné samomasážne rutiny, aby ovplyvnili zdravie pokožky i duševnú pohodu.

Aké sú teda hlavné benefity tvárovej masáže?

Masáž pleti

Zmierňuje príznaky starnutia

Spoločnosť L’Oreal skúmala účinok každodennej masáže tváre na 50 ženách vo veku 40 až 60 rokov. Účastníčky vykonali predpísanú 3-minútovú samomasážnu rutinu s použitím rastlinného oleja. Výsledky po 2 týždňoch ukázali výrazné zlepšenie viditeľných známok starnutia – zmiernenie jemných vrások, žiarivejšia pleť, pleť je plnšia (bucľatejšia) a celkový pocit pohody.

Zlepšuje nočný spánok

Poruchy spánku sa stávajú čoraz väčším problémom. Pilotná štúdia Chanel preto skúmala účinky tvárovej masáže na 62 ženách v strednom veku, ktoré pociťovali každodennú únavu a mali problémy so spánkom.

Aké boli výsledky tejto štúdie? Výskum potvrdil, že pravidelná masáž je účinným nástrojom starostlivosti o seba a patrí k neoceniteľným doplnkom k iným praktikám spánkovej hygieny. Benefity tvárovej masáže na spánok tak zahŕňajú:

  • zlepšenie kvality spánku,
  • zníženie dennej ospalosti
  • a zvýšenie miery pohody.

Prispieva k duševnej pohode

Aktuálne spoločenské normy krásy často vedú k nespokojnosti s vlastným vzhľadom. Výskum prezentovaný Ayunou preukázal transformačný účinok starostlivosti o pleť na našu duševnú pohodu. Predstavil koncept „duševnej krásy“ – vedomé používame kozmetiky a radosť zo starostlivosti o pleť môže ovplyvniť našu duševnú pohodu.

Táto štúdia zahŕňala 121 užívateliek kozmetiky vo veku 40 až 64 rokov. Po prvýkrát preukázala výrazné zlepšenie sebaponímania a nálady pri vedomej aplikácii kozmetiky a prístupe k sebe s pozitívnym zámerom. Máme tak prvé dôkazy o tom, že wellness v podobe tvárovej masáže a vedomej aplikácie kozmetiky je dôležitým nástrojom na podporu duševného zdravia a pohody.

Ako dlho má masáž trvať?

Najväčším mýtom v prípade tvárovej masáže je, že musí trvať dlho. Pointou tohto holistického prístupu nie je úmorná, nekonečne dlhá masáž. Jej tajomstvo tkvie v pravidelnosti. Doprajte si  každý večer 3 až 5 minút tvárovej masáže, uvoľnite sa a relaxujte. Ak ňou doplníte kompletnú pleťovú masáž od profesionálov, výsledky budú ešte lepšie.

Účinky tvárovej masáže

Ak masáž zaradíte do svojej večernej beauty rutiny, výsledky sa môžu dostaviť už po 2 týždňoch pravidelného masírovania pokožky. Táto kompletná zostava hmatov prispieva k zlepšeniu celého radu viditeľných znakov starnutia tváre:

  • zjemňuje pokles viečok,
  • vyhladí jemné vrásky,
  • pleť je žiarivá, plnšia,
  • zmierňuje opuchy tváre,
  • dodáva pleti pevnejší vzhľad.

Návod, ako na to

 Pred masážou vždy naneste na pokožku vhodný pleťový olej, aby ste pleť zbytočne nenamáhali a nedráždili. Naša ponuka pleťových olejov je naozaj bohatá, preto sem pridávame aj odporúčania podľa typu pleti.

Tabuľka pleťových olejov

KRK

V prvom videu sa naučíme uvoľniť si stuhnuté svaly krku. Konkrétne masážou svalu, ktorý sa volá kývač hlavy – sval krásy.

  1. Nahmatajte si ho tak, že si hlavu opriete o dlaň ruky a zatlačíte. Svah vám sám od seba „vyskočí“ na krku.
  2. Ľavú ruku si pridržte na lopatke a pravou rukou masírujte tento sval zdola nahor.
  3. Postup opakujte aj na druhej strane. Pravú ruku pridržte na lopatke a ľavou masíruje kývač hlavy opäť zdola nahor.
  4. Celú masáž opakujem 3 – 5-krát.

Tento masážny hmat si zaraďte do svojej každovečernej rutiny. Nezabudnite, každý večer opakovať, aby ste sa ho dobre naučili. Pre lepšiu predstavivosť pridávame aj video.

UŠI 

Vedeli ste, že masáž uší zvyšuje hladinu endorfínov v krvi? Znižuje tak pocit stresu a úzkosti, zlepší sa krvný obeh, uvoľní telo a podporí celkovú pohodu. A to je to, čo následne zmierni vrásky a dodá vám svieži a uvoľnený výraz tváre.

  1. Ukazovák a prostredník otvorte do tvaru písmena V.
  2. Jemnými pohybmi z dolnej časti ucha pohybujte prstami smerom nahor.

PRO TIP: V tejto časti tváre sa nachádza najviac lymfatických uzlín. Preto prstami môžete pohybovať aj rýchlejšie a rozprúdiť tak prietok krvi.

Postup si môžete pozrieť aj vo videu.

ČELO 

Čo sa týka tváre, čelo je pravdepodobne najdominantnejšou časťou tváre. Prvé vrásky si väčšina z nás všimne práve na ňom. Aký postup zvoliť na masáž čela?

  1. Pripravte si ukazovák, prostredník a prstenník. Samozrejme, nezabudnite najprv na aplikáciu pleťového oleja.
  2. Jemnými krúživými a špirálovitými pohybmi prechádzajte po čele zdola nahor. Od obočia až k vlasom, pretože tvár má vekom tendenciu padať dole. Masážou si v podstate spravíme jemný domáci lifting.

Celý postup si môžete pozrieť aj vo videu.

VLASY 

  1. Rozpustite si vlasy a pokračujte masážou vlasovej pokožky.
  2. Vankúšikmi prstov jemne začnite masírovať pokožku hlavy čo najbližšie ku korienkom.
  3. Prsty roztiahnite od seba a zahrabnite ich do vlasov, ako keby ste si ich chceli zopnúť dohora.
  4. Krúživými pohybmi masírujeme celú pokožku lebky, neťaháme vlasy.

Masáž vlasovej pokožky podporuje rast vlasov, prekrvuje mozog a výživa tak jednoduchšie preniká aj do našej tváre.

BRADA 

 Veľkým kozmetickým trendom je v súčasnosti eliminácia dvojitej brady. Avšak, tento účinok viete efektívne a za pomerne krátky čas dosiahnuť aj pomocou tvárovej masáže. Ako na to?

  1. Medzi palec a ukazovák chytíme „dvojitú bradu“ a rolujeme ju prstami smerom od brady k ušiam.
  2. Končekmi prstov pohybujeme v smere brady tak, ako keby sme sa chceli poštípať.
  3. Naspäť však už nemasírujeme, pretože svalová pamäť by si tento pohyb zapamätala a dosiahli by sme opačný ako liftingový efekt.

Ak by ste si tento postu chceli pozrieť priamo s inštrukciami od Viki z tvárovej posilňovne Facegymwictory, pripájame aj video.

Ak ste ešte wellness v podobe tvárovej masáže nevyskúšali, možno vás presvedčí jej transformačný potenciál pre pleť, spánok a duševnú pohodu. Tieto štúdie dokazujú, že ak sa k masáži pristupujeme vedome, pravidelne a so správnymi produktmi, môžu mať hlboký a priaznivý účinok. Nezabúdajte, že krása nie je len vonkajšia, práve naopak. Môže pozitívne ovplyvniť duševné zdravie a vnímanie seba samého.

Zdroje: 

  1. Flament F, Maudet A, Bayer-Vanmoen M. The objective and subjective impact of a daily self-massage on visible signs of stress on the skin and emotional well-being. Int J Cosmet Sci. 2023 Jul 22. doi: 10.1111/ics.12884. Epub ahead of print. PMID: 37483121.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár