Prírodná kozmetika zo srdca Slovenska.
Pre pleť ako kvet.

Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Starostlivosť o pleť a vlasy | Produkty a suroviny | Domáca výroba /použitie | Zo zákulisia Púpavy

Už sa zelenajú - bylinkové mydlá s konopným mliekom :)

07.04.2017 12:46

Trochu zo zákulisia tvorby mojich prvých bylinkových mydiel som Vám priblížila v jednom zo starších blogov. Teraz sa chcem s Vami opäť podeliť o radosť z ďalšieho prírastku do našej "mydlovej famílie" - z Mydla na problematickú pleť a z Lesného mydla.

Obe tieto mydielka sú prirodzeným spôsobom „šmrncnuté“ do zelena, a to vďaka kvalitnému nerafinovanému Konopnému oleju. Toto ZELENÉ ZLATO obsahuje pleti prospešné zložky, ako napríklad: mastné kyseliny vo vzácne vyváženej kombinácii, fytosteroly, vitamíny A, D, E... - všetky prispievajúce k zdravej a mladistvej pokožke. Konopný olej sa špeciálne odporúča na problematickú, podráždenú a ekzematickú pleť. Jeho charakteristickú zelenú farbu mu dodáva vysoký podiel rastlinného farbiva - chlorofylu, ktorý má úžasné protizápalové vlastnosti a výrazne urýchľuje hojenie.

S konope som však ešte neskončila (nebojte sa, nejdem ho fajčiť, ani močiť ;)

Ako ďalšiu dôležitú zložku som do mydiel pridala KONOPNÉ MLIEKO, t.j. mieko z konopných semiačok, ktoré tiež prinieslo zopár ďalších pleti prospešných zložiek (rastlinné proteíny, minerály, vitamíny skupiny B), a okrem toho ešte aj príjemnú krémovosť :)

A ako všetky moje mydlá, aj tieto som obohatila o vzácny (čím ďalej obľúbenejší) Moringový olej bohatý na antioxidanty. Už v staroveku sa Moringový olej široko používal pri výrobe mydiel a parfumov, lebo pôsobí aj ako prirodzený fixátor vôní (keď sa v starých textoch píše o „vonnom oleji“, nosičom vône je najpravdepodobnejšie práve Moringový olej). Ide o tzv. „balansujúci“ olej dobrý tak pre suchú, ako aj pre mastnú pokožku. Má výborné čistiace vlastnosti, a teda je veľmi vhodný do mydiel + dodáva im aj penivosť.

No a čo nesmie v mojich mydlách chýbať, sú, samozrejme, poctivé bylinkové extrakty - jeden z najstarších fytoterapeutických a kozmetických prostriedkov. Pridávam extrakty dvojakého druhu – jednak vodný (výluh) a jednak olejový (macerát), aby mohli byť naplno vyťažené hydrofilné aj lipofilné zložky danej bylinky.
Výhoda vlastnej výroby bylinných macerátov spočíva najmä v tom, že si ich môžem urobiť tak kvalitne, ako chcem a presne podľa zamýšľaných účinkov produktu, ktorý práve vyrábam. Nie som teda odkázaná na priemyselne vyrábané extrakty, ktoré sa aj tak robia len z niekoľkých "najpopulárnejších" bylín a v jedinom možnom nosnom oleji, takže pravdepodobnosť, že by presne "sadli" do konkrétneho výrobku, je veľmi malá...

Pri oboch mydlách som na maceráciu použila ako nosný Mandľový olej pre jeho upokojujúce a hydratačné účinky. Do Mydla na problematickú pleť som ako bylinku vybrala Kostihoj lekársky (pôsobí proti zápalom a napomáha obnove kožných buniek) a do Lesného mydla Prasličku roľnú (spevňuje, hydratuje a prispieva k rýchlejšiemu hojeniu drobných poškodení kože).

Práve práca s kvalitnými a unikátnymi surovinami (a nie je mi ľúto sa s nimi aj dlho "prplať", len nech sú naozaj dobré) dáva, podľa mňa, ručnej výrobe kozmetiky zmysel. Veď keď už vkladám do svojich výrobkov toľko času a energie, tak by ich zložky nemali byť len priemerné - bol by to krok späť k masovej výrobe bežných produktov, ktorých je v obchodoch viac než dosť.

Srdečne Vaša Eňa.



© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autoriek.


Komentáre

Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.

Pridať komentár


Podobné články