Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Gua sha – masáž tváre pre prirodzený facelifting a detoxikáciu pleti

19.03.2021 20:12

Masáž tváre pomocou špeciálneho kameňa Gua-sha je adaptovaná zo starodávnej čínskej masážnej techniky. Pomáha uvoľniť svalové napätie, vyhladiť vrásky a spevniť kontúry tváre. Stimuluje tok lymfy a odvádzanie toxínov, čím pomáha predchádzať zápalom a opuchom. Podporuje mikrocirkuláciu, zlepšuje prísun kyslíka a živín do pokožky, podporuje tvorbu kolagénu, ako aj obnovu kožných buniek. Tiež zvyšuje absorpciu a účinnosť použitých kozmetických prípravkov.

Beauty rituál s kameňom Gua-sha je časovo i finančnej nenáročný, ekologicky udržateľný a veľmi príjemný. Pravidelná automasáž tváre je skvelou formou praktizovania sebalásky. V našom živote, ktorý je často o dotyky ochudobnený, môže mať nielen povrchové omladzujúce, ale aj hlbšie ozdravné účinky. Plne korešponduje s našou holistickou filozofiou Nenáhlivej krásy.

Gua sha masáž tváre

 

 

Čo je to vlastne gua sha?


Slovo „gua“ znamená „škrabať, zoškrabovať“, kým slovo „sha“ má niekoľko rôznych významov. V medicínskom kontexte odkazuje na metabolický odpad, ktorý môže negatívne vplývať na prietok krvi a spôsobovať bolesti. Takže „gua sha“ potom súvisí so „zoškrabkávaním“ tohto odpadu, čiže sťahovaním, odstraňovaním toxínov (samozrejme, nejedná sa o povrch tela). Je to celkom výstižné, pretože tak klasická telová masáž gua sha, ako aj jej jemnejšia tvárová verzia pôsobia detoxikačne, keďže podporujú pohyb tekutín – či už ide o krv, alebo o lymfu. Výsledkom je menej zápalov, menej opuchov, výraznejšie vystúpenie čŕt tváre, ako aj lepšie prekrvenie a lepšia výživa pokožky.

Kozmetická (tvárová) gua sha masáž sa však od svojej tradičnej predchodkyne technicky líši. Namiesto veľkého tlaku a rýchlych „škrabacích“ pohybov sa používajú jemné pomalé ťahy masážnym kameňom po pokožke v oblasti tváre, krku a dekoltu. Okrem lepšieho toku krvi a lymfy sa tým uvoľnia aj podkožné fascie a svaly tváre. Masáž špeciálnym kameňom Gua-sha prináša tak okamžité účinky (uvoľnenie napätia, zmiernenie opuchov, zvýraznenie kontúr, vyhladenie pleti), ako aj dlhodobý efekt (zdravá, prejasnená, farebne jednotná, mladistvá pleť).

masážna pomôcka gua sha

 

Masážny kameň Gua-sha


Pri masáži gua sha sa ako masážna pomôcka používa špeciálny kameň. Vďaka nemu pôsobí tvárová masáž účinnejšie na podkožné fascie a svaly v porovnaní s masírovaním samotnými prstami. Masážny kameň môže byť vybrúsený z rôznych minerálov či kryštálov.

Niektorí ľudia veria, že kamene majú špecifické liečivé vlastnosti či zdravotné výhody – v závislosti od ich druhu. Pre tieto tvrdenia sme nenašli žiaden jednoznačný vedecký základ, hoci práve pri jednom z našich kameňov (čierny Bian) existuje historicky deklarovaný a aj novodobo skúmaný ultrazvukový efekt, ktorý by mal aj sám o sebe pôsobiť ozdravne (dokonca nielen na masírovaného, ale aj na toho, kto masíruje, ak je gua sha masáž s bianovým nástrojom asistovaná druhou osobou).

Čo sa týka kryštálov (napr. náš Ruženín) veríme, že niekto možno ozdravný účinok samotného kameňa naozaj pociťuje (ružením údajne pôsobí pozitívne najmä v citovej oblasti), no považujeme to za čisto psychologickú záležitosť – tzv. placebo efekt. Viac o druhoch kameňov, ktoré sme vybrali pre naše masážne pomôcky, ako aj ich špeciálnych výhodách, sa dozviete v nasledujúcom článku.

Môžeme sa tiež stretnúť rozličnými tvarmi masážnych kameňov – od tých najjednoduchších v tvare asymetrického srdiečka, až po kamene špeciálne navrhnuté pre rôzne časti tváre a na rôzne typy masáže. Ideálne je, ak je masážny kameň multifunkčne použiteľný a každá jeho hrana má svoje typické určenie, pri ktorom je efekt jej použitia maximálny.

Naše Gua-sha kamene sú vyrobené podľa nášho vlastného návrhu – ich hrany a výstupky sú prispôsobené anatómii tváre, ako aj jednotlivým cieľom masáže v zmysle čo najvyššej účinnosti. Pri hľadaní optimálneho tvaru sme spolupracovali s odborníkmi na lymfomasáž a tvárovú jogu, ale tiež s našou grafickou dizajnérkou, aby bol tvar kameňa zároveň aj estetický.

 

Masážne kamene Gua-sha

 

Benefity masáže gua sha


Tvárovou masážou s kameňom Gua-sha dochádza k uvoľneniu tenzie tvárových svalov, k prekrveniu pokožky a k odplaveniu toxínov. Pravidelná masáž týmto kameňom, spolu s použitím vhodného tvárového oleja, pomáha zlepšiť kvalitu pokožky a pôsobí preventívne aj voči ochabnutému vzhľadu. Je vhodná pre všetky typy pleti od mastnej cez suchú či zrelú, dokonca aj pre pleť náchylnú na akné, a všetko medzi tým.

1. Gua sha proti starnutiu a ochabnutiu pleti

Vieme, že podpora cirkulácie krvi má pre pokožku mnohé výhody. Jednou z nich je napríklad to, že lepšie prekrvenie zvyšuje produkciu kolagénu. Zvyšovanie produkcie kolagénu je spojené s väčšou pružnosťou, vypnutosťou a menšou ochabnutosťou pleti. Masáž kameňom Gua-sha tiež manipuluje s fasciami, svalmi a ďalšími podkožnými vrstvami, čo pri pravidelnom používaní prispieva k spevneniu a zvýrazneniu kontúr tváre.

2. Gua sha proti jemným linkám a vráskam

Každodennou masážou gua sha dochádza k pravidelnej stimulácii prúdenia telesných tekutín v oblasti  tváre. Pomocou základných ťahov zabránime stagnácii lymfy a zlepšíme cirkuláciou, čo má vo všeobecnosti za následok lepšie okysličenie kožných buniek, ich lepšiu výživu, ako aj zvýšenú produkciu vlastného kolagénu. Pozitívnym dôsledkom je pevnejšia a vyhladenejšia pleť. Taktiež uvoľnenie hlbších fasciálne záhyby pod povrchom pokožky pomáha vypĺňať a „vyžehľovať“ jemné linky a vrásky.

Špeciálne ťahy s kameňom Gua-sha (postupne sa budeme o ne deliť v podobe krátkych videí) pomáhajú pôsobiť na vrásky priamo, špecificky a lokálne. Nasledujúce video je napríklad zamerané na nasolabiálne (mimické) vrásky.

 

3. Gua sha proti opuchom

Práca s lymfou je jedným z kľúčových prvkov tvárovej masáže gua sha. Či už je to z prílišného množstva soli v našom jedálničku, sezónnej alergie alebo ako následok „bujarej“ oslavy, na niektorých miestach našej tváre môžu vzniknúť neestetické opuchy. Rozprúdením lymfy jemnými ťahmi najmä v oblasti krku (zboku pod ušami, lymfu posúvame smerom dole ku kľúčnym kostiam) pomôžete uvoľniť zadržiavanú tekutinu a opuchy ustúpia. Hovorí sa, že krk je „lymfatickou diaľnicou“ k tvári a pri každom – aj krátkom – masírovaní sa odporúča zakončiť masáž práve v oblasti krku. Veľmi dôležité tu však je postupovať naozaj jemne a zľahka.

4. Gua sha proti vyrážkam a akné

Ako sme už spomínali, masáž gua sha pomáha predchádzať vzniku zápalov, a okrem toho aj stimuluje hojenie a napomáha pri redukcii jazvičiek. Toto všetko sa môže pozitívne uplatniť aj pri problémoch s akné. Aj keď priamo na zápaly a narušenú pokožku masáž kameňom Gua-sha neodporúčame, existujú postupy a techniky, ktoré sa dajú dobre uplatniť aj v takomto prípade. No keďže si gua sha pri aknóznej pleti vyžaduje špecifický prístup, budeme sa jej podrobne venovať zanedlho v samostatnom článku.

5. Gua sha proti pigmentovým škvrnám

Ďalším pozitívnym účinkom zlepšenej cirkulácie krvi a toku lymfy je zmierňovanie hyperpigmentácií. Pravidelná masáž kameňom Gua-sha podporuje hojenie mikroskopických trhliniek a stimuluje obnovu kožných buniek, vďaka čomu dochádza aj k skoršiemu vymiznutiu pigmentových škvŕn, najmä ak je to spojené aj s ďalším lokálnym pôsobením v podobe účinných prírodných prípravkov.

6. Gua sha pre žiarivý pohľad

Pri pravidelnom praktizovaní tvárovej masáže gua sha (aj keď len pár minút denne) môžeme postrehnúť náš celkovo bdelejší vzhľad. Spôsobuje to najmä pozdvihnutie horného viečka očí, zmiernenie opuchov a rozžiarenie pokožky v okolí očí, uvoľnenie napätia medzi obočím a zblednutie tmavých kruhov pod očami. Tento efekt môžete ešte umocniť aplikáciou očného balzamu Sedem byliniek v očnom okolí tesne pre masážou, alebo (napr. ráno) vychladením masážneho kameňa jeho krátkym vložením do chladničky.


7. Gua sha pre podporu rastu vlasov

Prekrvenie a stimulácia vlasovej pokožky vedie k lepšiemu metabolizmu vlasových korienkov, čo podporuje rast vlasov nielen v zmysle rýchlejšieho rastu do dĺžky, ale aj v zmysle úplne nových vlasov. Na masáž v oblasti vlasatej časti hlavy majú niektoré masážne kamene Gua-sha (aj naše) veľmi vhodnú hranu s hrebeňom. Ideálnu súčinnosť v prospech zdravej vlasovej pokožky a silných vlasov dosiahnete, keď masáž hlavy spojíte s použitím vlasovej kúry Rozmarína. Vrelo odporúčame!

 

Základné informácie o našich kameňoch Gua-sha a možnostiach ich použitia vám podá Eňa v nasledujúcom videu:

 

Jednou z najlepších vecí na masáži gua sha je, že každá z nás si ju môže kedykoľvek dopriať doma. Aj pár minút masáže s vhodným kameňom denne prinesie našej pleti skvelé benefity, nehovoriac o pozitívnom, uvoľňujúcom a ozdravnom vplyve všímavej starostlivosti o seba na našu psychiku.

 

Krásne jarné dni!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Eva Makovnikova, 08.09.2021 09:46

Gua sha ma úplne dostal, s Vašim argánovým olejom to bude moja každodenná rutina spolu s odličovaním s vašimi olejmi poďla vašich rád. Uvoľnila sa mi nie len pleť ale aj trapézy a krk! Veľmi sa z neho tešim!

Modrá púpava Modrá púpava, 08.09.2021 10:18

Ooo, to sme veľmi radi :) Nech len ďalej dobre slúži!


Pridať komentár