Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Krásna pleť v lete: overené tipy a odporúčania

28.06.2020 20:10

Leto môže spôsobiť isté „trhlinky“ v našej kráse. Pokožka, rovnako ako naše telo, reaguje na teplo, vlhkosť, slnečné lúče a ďalšie faktory prostredia. Preto by sme si mali našu zostavu kozmetiky upravovať podľa ročného obdobia. Nielen že si tak udržíme pleť v dobrej kondícii, ale zároveň jej zaistíme aj potrebnú rozmanitosť vitamínov a živín.

Prírodná starostlivosť o pleť

Nadmerné teplo a UV žiarenie sa premietajú do zvýšenej produkcie škodlivých voľných radikálov (oxidantov). Preto je pre zachovanie zdravej krásy našej pokožky najdôležitejšia hydratácia a prísun antioxidantov. Ale poďme sa na to pozrieť systematicky a komplexne. Čo všetko teda zahŕňa správna starostlivosť o pleť v lete?

1. Vychádzajme dobre so slniečkom

Zdravá pokožka sa so slnečným žiarením vie vysporiadať dobre – samozrejme, ak si ho dávkujeme s rozumom. Ideálne je, ak cielene zvyšujeme prirodzenú obranyschopnosť svojej kože a v extrémnejších podmienkach, či v exponovanom čase ju pred intenzívnym pôsobením slnka zároveň aj chránime.

Nenarobme si však príliš úzkostlivou ochranou pred slnkom viac škody ako osohu! Normálna zdravá pleť v našich podmienkach naozaj nepotrebuje ochranný faktor 50+ (napríklad už SPF 15 pohlcuje cca. 93% UV žiarenia a 15-násobne predlžuje náš osobný limit opaľovania sa bez rizika spálenia). Treba myslieť aj na to, že čím vyššie je číslo SPF prípravku, tým vyšší je obsah látok tvoriacich UV filter. A tieto UV filtre (nielen chemické, ale aj minerálne – napríklad na báze zinku) zaťažujú tak pokožku, ako aj životné prostredie. Preto je lepšie minimalizovať vystavenie svojej pleti týmto „špeciálnym prísadám“ a zamerať sa radšej na prirodzené možnosti ochrany pred slnečným žiarením.

Najudržateľnejšie a najzdravšie je prispôsobiť svoje vystavovanie sa slnku, a zároveň využívať prírodné prostriedky ochrany a zvyšovania obranyschopnosti kože. Pre tento účel je ideálny tzv. BOTANICKÝ ochranný a podporný faktor. Je založený na sile rastlinných pigmentov, vitamínov, mastných kyselín a ďalších botanických zložiek, ktoré chránia pokožku, a zároveň podporujú jej vlastné obranné a reparačné funkcie.

Na princípe botanického faktora* funguje náš prírodný opaľovací olej Letný deň. Okrem rastlinných olejov a extraktov, ktoré absorbujú časť UV žiarenia, obsahuje aj vysoký podiel antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu kože a stimulujú jej prirodzenú regeneráciu.

Prírodná ochrana pred slnkom

Zdravé slnenie v rozumnej miere a správnym spôsobom nám vo všeobecnosti prospieva. Je totiž ideálnym zdrojom vitamínu D, ktorý je nevyhnutný nielen pre správne fungovanie imunity, ale tiež pre krásu – pôsobí napríklad proti obezite, akné, psoriáze, podporuje kondíciu vlasov a má omladzujúci účinok. Práve tento slnečný vitamín chráni pokožku aj pred dôsledkami spálenia: zmierňuje zápal a začervenanie, urýchľuje regeneráciu kožných buniek. Nájsť si svoju zlatú strednú cestu pri užívaní si letného slnka sa teda určite oplatí – tak pre zdravie, ako aj pre krásu.

2. Odľahčená rutina starostlivosti o pleť

Na letné ošetrovanie pleti sa hodia ľahké, nie príliš mastné prípravky: hydratačné prírodné krémy, pleťové séra na vodnej báze (gél alebo emulzia) a oxidačne stabilné rastlinné oleje. Výborné sú aj výťažky zo semien či rastlín s doloženým botanickým UV faktorom (nechtík, hrozno, vavrín, moringa, pšeničné klíčky, rôzne riasy atď.), prípadne chladivým či upokojujúcim účinkom (aloe, mäta, levanduľa, baza, apod.). Na noc treba siahnuť po prípravkoch s intenzívnym regeneračným a reparačným účinkom.

Ako letný pleťový olej sa napríklad veľmi dobre hodí jednozložkový Arganový alebo Marhuľový olej. Sú dostatočne stabilné na slnku, majú vyvážený podiel mastných kyselín a vysoký obsah antioxidantov. Tolerujú ich všetky typy pokožky, vrátane citlivej, ekzematickej, či podráždenej. Pleť vyživia bez toho, aby ju premastili, podporujú fungovanie jej ochranného plášťa a dokážu „uzamknúť“ v pokožke vlhkosť, čím predchádzajú jej dehydratácii.

Z našich viaczložkových olejov spĺňajú kritériá pre dobré letné oleje Božský jazmín a Sladká levanduľa. Dajú sa používať na tvár ako alternatíva za letný denný krém, alebo aj na celé telo namiesto telového mlieka.

Letná starostlivosť o pleť

 

3. Nesmierne dôležité antioxidanty

Ako sme už opakovane spomínali, antioxidanty sú pre pleť dôležité vždy. V lete je však kvôli vonkajším záťažovým vplyvom ich potreba ešte zvýraznená.

Rastlinné antioxidanty, ako sú vitamíny, karotenoidy, flavonoidy a ďalšie polyfenoly, majú výskumne doloženú schopnosť zmierňovať negatívne vplyvy UV žiarenia a spomaľovať fotostarnutie kože tým, že bránia oxidantom (voľným kyslíkovým radikálom) v ich deštrukčnom pôsobení.

Veľkou výhodou prírodných antioxidantov je, že ich svojej pleti môžeme dopriať vo dne, v noci bez obmedzenia (na rozdiel od konvenčných UV filtrov, ktoré si treba na noc z pokožky vždy starostlivo odstrániť). Ďalšie pozitívum spočíva v tom, že antioxidanty dodané prostredníctvom kozmetiky vytvoria v koži zásobu, ktorá sa aktuálne využije v prípade potreby.

Antioxidačne bohaté potraviny, ktoré podporujú prirodzenú obranyschopnosť pokožky pred UV žiarením sme zosumarizovali v článku: Bezpečné opaľovanie na tanieri: zjedzte svoj ochranný faktor.

Bonusový sladký tip: čokoláda

Aj čokoláda prekvapivo patrí k potravinám s vysokým podielom antioxidantov chrániacich pleť. Pravidelné pitie kakaového nápoja či konzumácia horkej čokolády (ak sú z pravého nealkalizovaného kakaa) prispieva k budovaniu vlastnej ochrany. Pri experimentálnom porovnaní žien, ktoré konzumovali kakao, s tými, ktoré ho nemali, sa jednoznačne preukázala vyššia odolnosť ich kože voči UV žiareniu. Ak nechcete holdovať čokoláde, tak podobný účinok má aj zelený čaj, ktorý je rovnako ako kakao bohatý na flavonoidy.

kakao

 

4. Prevencia pigmentových škvŕn

Slnečné lúče nás niekedy môžu potrápiť aj zdôraznením nerovnomerných pigmentácií pokožky. Práve v letnom období bývajú u predisponovaných osôb pigmentové škvrny najviac viditeľné. Výbornou prevenciou vzniku škvŕn je opäť dodávanie antioxidantov zvonka, aj zvnútra. Z našich výrobkov môžeme v tomto smere špeciálne odporučiť krém Esenziu a olej Letný deň so silnými antioxidačnými a ochrannými účinkami.

V rámci prevencie škvŕn sa treba tiež vyvarovať nasledujúcich rizikových faktorov:

  • poškodeniu pokožky krátko pred pobytom na slnku (škrabance či drobné ranky vzniknuté pri holení, vytláčaní vyrážok, alergickej reakcii a pod.).
  • návštevám solárií
  • fajčeniu
  • epilácii (vytrhávaniu chĺpkov) tesne pred slnením
  • používaniu kozmetiky s obsahom zložiek zvyšujúcich fotosenzitivitu, ako napr. AHA-kyseliny, retinoidy, neupravené citrusové oleje, či oxidačne nestabilné oleje
  • agresívnym čistiacim prípravkom a dráždivej syntetickej kozmetike.

 

5. Hydratácia a ešte raz hydratácia


Tento článok by rozhodne nebol úplný, keby sme v ňom nespomenuli vodu. Najmä v lete je základom zdravej a peknej pleti správny pitný režim, konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody a cielená hydratácia pokožky zvonka. Tú si môžeme dopriať v podobe pravidelného rosenia pleti osviežujúcou kvetinovou vodou. Tento jednoduchý rituálik zaradený párkrát denne má pre pleť aj ďalšie bonusy: upokojenie, zmiernenie začervenaní, spevnenie, otuženie, či rozjasnenie.

Prirodny opalovaci olej

Akými rôznymi spôsobmi nám voda pomáha ku krajšej pleti sa dočítate v článku: Ako voda prospieva našej kráse. Nezabúdajte, že dostatočný príjem tekutín je základom pre správne fungovanie všetkých orgánov nášho tela. Z toho v prvom rade sú uspokojované potreby hydratácie vnútorných orgánov, plus funkcia odplavovania odpadových látok. Potreby pokožky teda zostávajú trochu v úzadí. Preto býva dehydratovaná pleť jedným z najčastejších letných problémov. Tekutiny je preto potrebné dopĺňať plánovite, nie až vtedy, keď fyzicky pocítime smäd.

Krásne leto plné pohody vám želajú
vaše Eva a Eňa.

------------------------------------------------------

*Botanický faktor – výber štúdí o ochrannom účinku rastlín:

1. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc3263051/
2. Herbal plants in photo protection and sun screening action: an overview: https://www.researchgate.net/publication/280942043_herbal_plants_in_photo_protection_and_sun_screening_action_an_overview
3. Photoprotective potential in some medicinal plant used to treat skin diseases in Sri Lanka: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc5121953/
4. Plant-based active photoprotectants for sunscreens: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ics.12316
5. Sun protective potential and physical stability of herbal sunscreen developed from Afghan medicinal plants: https://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_26324/TJPS-17-285-En.pdf

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár