Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Bezpečné opaľovanie na tanieri: Zjedzte svoj ochranný faktor!

28.05.2019 02:09

V našom predchádzajúcom článku o príprave na leto – Krásne opálená pokožka začína už dnes – sme spomínali, že ochrana pokožky nespočíva len v správnych intervaloch slnenia a výbere dobrého opaľovacieho prípravku. Veľkú úlohu zohráva aj to, čo jeme.

Normálne bunkové procesy, ako oprava či regenerácia, sa pri nedostatku vhodných živín spomaľujú. Na druhej strane, správne vyživená pokožka dobre odoláva rôznym deštrukčným vplyvom. Zdravá koža predstavuje tú najlepšiu ochranu bez toxických látok, a preto je dobré sa jej systematicky venovať zvonka i zvnútra.

V prvom rade si treba uvedomiť, čo zo slnka môže našu kožu vážnejšie poškodiť. Je najmä dlhodobé vystavenie UV-A žiareniu, ktoré spôsobuje oxidačný stres a následný vznik zápalov. Výsledkom je oslabenie bunkových membrán a ich dehydratácia. Ak sa zápalu nezabráni a ten sa kumuluje, poškodzujú sa aj kolagénové a elastínové vlákna, čo vedie k predčasnému starnutiu pokožky. Paradoxne, výborným ochranným a posilňujúcim faktorom je slnečný vitamín D, ktorý môžete získať rozumným vystavovaním svojej pokožky slnku, alebo aj jeho cielením užívaním.

Našťastie – nové výskumy ukazujú, že ak je pokožka v dobrej kondícii, dokáže odolávať týmto negatívnym procesom. Vďaka strave prispievajúcej k zdravej koži si teda môžeme vybudovať ideálnu dlhodobú ochranu. Jej veľkou výhodou je, že chráni povrch celého tela, a zároveň pri nej odpadá problém užívateľskej aplikácie opaľovacích prípravkov, ktorá môže byť nedostatočná a/alebo podliehať zotieraniu.

V tomto prípade teda doslova platí, že skvelý ochranný faktor si môžeme vybudovať zvnútra – jednoducho ho zjesť ;)

zdravé jedlo

 

Botanika v hlavnej úlohe

Naše telo potrebuje pre svoje fungovanie veľké množstvo živín. Medzi tie základné, ktoré prijímame v potrave, patria proteíny, sacharidy, lipidy, ale aj vitamíny, minerály či esenciálne mastné kyseliny. V minulosti sa rastlinné zložky potravy pokladali skôr za doplnkové. No ukazuje sa, že práve biopotraviny z prírodných zdrojov a botanické zložky sú veľmi cenné nielen pri ochrane zdravia, ale aj pri starostlivosti o našu krásu. Príroda je jednoducho mocná čarodejka a ponúka nám širokú paletu prirodzených „farmaceutík“ aj „kozmeceutík“. My v Modrej púpave to máme potvrdené na vlastnej koži ;) 

Čo teda zaradiť do svojho jarného a letného jedálnička pre vybudovanie vnútorného, dlhodobo a celotelovo pôsobiaceho ochranného faktora?

 

Antioxidanty – posilňujú a omladzujú bunky

Určite sa nám zídu antioxidanty, ktoré nielenže neutralizujú voľné radikály, ale aj podporujú účinnosť použitých opaľovacích prípravkov. Postarajú sa o všeobecnú ochranu buniek a tiež anti-aging (bojujú proti starnutiu vplyvom slnka, tzv. foto-agingu). Toto obdobie je na antioxidačné potraviny bohaté. Patrí sem väčšina druhov bobuľovitého ovocia – jahody, čerešne, čučoriedky, ríbezle, černice, ale aj v citrusy, granátové jablko, kivi, špenát, či ružičkový kel, brokolica, paradajky, cvikla, cesnak, či fazuľa.

Antioxidanty

 

Karotenoidy – supernutrient pre kožu

Z antioxidantov nám vo vzťahu k opaľovaniu špeciálne dobrú službu urobia karotenoidy. Tie okrem vnútornej ochrany prispejú aj ku krásnej farbe slnkom pobozkanej pleti. Prírodné karotenoidy nájdete bohato zastúpené napríklad v mrkve, paradajkách, paprike, marhuliach, broskyniach, červenom i žltom melóne. Pri zelenine je vhodná aj tepelná úprava kvôli karotenoidu lykopén, ktorý sa po nej stáva pre naše telo lepšie využiteľným. Zelenina bohatá na karotenoidy je špenát, špargľa, brokolica, zelený hrášok každý deň by sme si mali dopriať aspoň jednu z nich.

Karotenoidy však môžete svojej pokožke dopriať aj zvonka. Výborný je v tomto smere náš oranžový krém Esenzia s obsahom astaxantínu. Astaxantín je účinný karotenoid získaný z červenej mikroriasy, a zároveň je aj najsilnejším zo známych antioxidantov. Stimuluje tvorbu kolagénu v koži, obmedzuje výskyt pigmentových škvŕn, bojuje proti foto-agingu a chráni pokožku pred rôznymi poškodeniami vplyvom slnka či znečisteného prostredia.

Krém s karotenoidmi

 

Izotiokyanáty – chránia pred rakovinou

Pod týmto záhadným názvom sa skrývajú látky, ktoré sú veľmi účinnou zbraňou voči rakovinovým bunkám. Nájdeme ich predovšetkým v hlúbovej zelenine. Ak si teda v záujme budovania silnejšej ochrany proti slnečným lúčom naložíme na tanier brokolicu, kapustu, kaleráb, karfiol, či ružičkový kel, určite neurobíme chybu.

 

Polyfenoly – podpora imunitnej reakcie

Priaznivé účinky polyfenolov a ich komplexné pôsobenie je stále predmetom bádania. Už dnes však vieme, že okrem srdca a obehovej sústavy podporujú tiež imunitný systém a pôsobia protizápalovo. Pôsobia aj proti voľným radikálom vyvolaných vonkajšími faktormi, ako je slnečné žiarenie či znečistenie. Nachádzajú sa nielen v ovocí, zelenine, či orechoch, ale tiež v čaji, červenom víne, tmavej čokoláde a v mnohých koreninách či bylinkách (kurkuma, klinčeky, bobkový list, fenikel, oregano, rozmarín, tymián...). Sem patria aj flavonoidy - rastlinné pigmenty zväčša žltého alebo oranžového sfarbenia, ktoré nájdeme napríklad v plodoch rakytníku, či kvetoch voňavej ruty alebo nechtíka.

Bylinky_nechtík

 

Beta-glukán – magický transformátor

Aj zázračný beta-glukán sa významne podieľa na podpore nášho imunitného systému, tým že pomáha opravovať poškodené bunky. Jeho význam pri slnení spočíva v tom, že výrazne uľahčuje hojenie rán a upokojuje podráždenú pokožku. Podporuje tiež tvorbu kolagénu. Nájdeme ho napríklad v otrubách, pšeničných klíčkoch, hubách, ovse, či jačmeni.

 

Omega 3 mastné kyseliny – obrana proti dehydratácii

Tieto esenciálne mastné kyseliny chránia našu kožu pred dehydratáciou a predčasným starnutím. Ich dlhodobé užívanie môže dokonca znížiť riziko rakoviny kože. Nachádzajú sa v studenovodných rybách, rastlinných olejoch lisovaných za studena, brokolici či kapuste. Ich výborným zdrojom sú aj semienka chia.

Samozrejme, protizápalový, hydratačný, antioxidačný a antibakteriálny účinok na pokožku majú esenciálne mastné kyseliny v kvalitných, za studena lisovaných olejoch aj zvonka :)

Rastlinné oleje

 

A výskumy pokračujú... Stále pribúdajú nové informácie o pozitívnych účinkoch rastlín na naše zdravie, či už pri použití zvonka alebo zvnútra.

Zároveň stále zostáva v platnosti aj základný princíp „Slow Beauty“ – že najlepšia starostlivosť o našu krásu je vždy holistická, komplexná. Zahŕňa teda nielen vonkajšie kozmetické ošetrenie, ale aj vhodnú skladbu stravy. A netreba zabúdať ani na emocionálny faktor, lebo harmónia a dobrá nálada našej kráse prospievajú tiež (o tom však zase nabudúce).


Sme rady, že vás našimi článkami môžeme sprevádzať na ceste praktickej aplikácie filozofie Nenáhlivej krásy :)
Krásne dni!
Vaše Eva a Eňa.

 

Zdroje k tejto téme:

Stahl, W. et al. Dietary tomato paste protects against ultraviolet light-induced erythema in humans. In The Journa of Nutrition, 2001.
Heinrich, U. et al. Supplementation with beta-carotene or a similar amount of mixed carotenoids protects humans from UV-induced erythema. In The Journal of Nutrition, 2003.
Katyiar, S.K. Skin photoprotection by green tea: antioxidant and immunomodulatory effects. In Current Drug Targets - Immune, Endocrine & Metabolic Disorders, 2003.
Murad, H. & Murad, J. Eat Your Sunscreen How the food we consume can protect our skin from the suns harmful rays. In Euro Cosmetics, 2019.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár