Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Jarná únava pleti a ako ju najlepšie prekonať

28.03.2020 10:38

Jarná únava sa paradoxne objavuje v čase, keď všetko naokolo ožíva. Ale je to práve zmena ročného obdobia, ktorá si vyberá svoju daň, pretože s predlžujúcimi sa dňami naše telo automaticky upravuje hladiny svojich hormónov: v zime produkovalo viac spánkového melatonínu, teraz sa zvyšuje produkcia aktívneho serotonínu. Táto zmena je pre náš organizmus záťažou, ktorá sa prejavuje nielen zvýšenou unaviteľnosťou, ale aj zhoršenou pleťou. Dobrou správou je, že zvyčajne netrvá dlhšie ako mesiac, kým sa naše telo plne adaptuje. Veľkú rolu pri jarnom reštarte organizmu hrá aj obnovenie prirodzenej tvorby slnečného vitamínu D.

Pleť však nemusí vyzerať šedivo a mdlo len kvôli všeobecnej únave nášho organizmu. Na jej horšej kondícii sa podpísalo aj predchádzajúce obdobie – striedanie vyšších a nízkych teplôt, slabá vlhkosť vzduchu, nedostatok vitamínov a pohybu na čerstvom vzduchu. A, samozejme, aj prípadná psychická nepohoda.

jarna_unava

 

Unavená pokožka sa maskuje len veľmi ťažko. Navyše, hrubšia vrstva korektoru či make-upu môže tento problém ešte zhoršiť, keďže pleť vysušuje a bráni jej obnove. Najlepšiu službu pleti urobí komplexný, holistický prístup v duchu princípov Nenáhlivej krásy.

 

Rozožiarte svoju pleť


Prírodné prípravky sú ideálne na povzbudenie pokožky a na premenu matnej, či nevybalansovanej pleti na čistú, mladistvú a sviežu. Rastlinné látky vo svojej prirodzenej podobe (t.j. dodatočne neupravované) obsahujú vysoký podiel zdravých mastných kyselín, vitamínov, antioxidantov a ďalších živín.

Na jar je vhodné prejsť od ťažších, mastnejších receptúr na ľahšie prípravky: stredne suché až suché rastlinné oleje, gélové či emulzné séra a prírodné krémy s vodnou bázou.

Proti_jarnej_unave

 

Ďalšie „vychytávky“ jarnej starostlivosti o pleť sme zhrnuli do nasledujúcich bodov.

 

1. Zbavte sa starej zimnej kože


Rozlúčiť sa s matnou, sivou pokožkou vám pomôže jemný peeling, ktorý okrem odstránenia odumretých buniek zlepší aj prekrvenie a metabolizmus pleti, čím naštartuje jej obnovu. Vďaka pravidelnej exfoliácii (1-2 krát do týždňa) bude pleť hladšia, jasnejšia a zjemnia sa aj póry. Taktiež účinné látky z ošetrujúcich prípravkov sa budú do nej lepšie vstrebávať. Výborná je kombinácia peelingu s pleťovou maskou, kde peelingová zložka prípravku najprv pleť prekrví a spriechodní a následne krémová zložka prípravku pokožku hydratuje a zregeneruje. Takúto službu vám spraví aj naša peelingová maska Vitalia s extraktom z fialiek a čiernych ríbezlí (je bohato krémová, má príjemnú vôňu a krásnu fialkovo-ružovkastú farbu, peelingové čiastočky sú jemné tak akurát).

peeling a maska v jednom

 

Na jar si môžete dovoliť peelingovať trochu viac ako v zime, keď bola pleť citlivá a zraniteľná. Určite však neodporúčame prekročiť frekvenciu 2-krát týždenne, pretože príliš častá exfoliácia, rovnako ako nesprávna metóda, môžu pokožku poškodiť. Peeling by mal pôsobiť len na povrchu a narušovať len vrchnú vrstvičku kože tvorenú odumretými bunkami. Určite sa treba vyhnúť hlbokým, invazívnym peelingom, ktoré sa dostanú až do „živých“ vrstiev kože.

 

2. Doprajte pokožke antioxidanty


Konzumovaním ovocia a zeleniny v surovom stave dodávame telu dôležité látky, vrátane aktívnych antioxidantov. Rastlinné antioxidanty sú tiež neoceniteľnými pomocníkmi aj pri vonkajšej starostlivosti o pleť. Ide o telu prirodzené látky, ktoré účinne bojujú proti známkam starnutia a chránia pokožku pred rôznymi škodlivými vplyvmi (znečistené prostredie, modré svetlo obrazoviek, či prílišné slnečné žiarenie). Znižujú negatívny účinok voľných radikálov na kožu, a tiež pomáhajú k jej regenerácii.

Medzi účinné antioxidanty patria napríklad vitamín C, vitamín E, karotenoidy, flavonoidy a ďalšie látky obsiahnuté v ovocí, zelenine, rastlinách, či semenách.

Vitamín C si treba dopriať si predovšetkým zvnútra, pretože je výrazne nestabilný a v jeho prirodzenej podobe (kyselina askorbová) ho nie je možné účinne „podržať“ a používať v kozmetických prípravkoch. Príroda však s touto jeho nevýhodou „ráta“, preto je vitamín C široko a ľahko dostupný v čerstvom ovocí, zelenine, či bylinkách.

Možnosť, ako dopriať svojej pleti prírodný vitamín C aj zvonka, tu je. Môžete využiť silu jarných byliniek a pripraviť si z nich pleťovú masku! Kozmetika z čerstvých kvetov či bylín je luxus, ktorý nikde nekúpite. Vyskúšajte jednoduchý recept na sedmokráskovú masku priložený vo videu. Táto jarná maska dodá vašej pleti okrem vitamínu C aj flavonoidy a ďalšie prospešné látky. Pokožku tiež krásne prečistí, posilní a farebne zjednotí (viac info o benefitoch tejto masky nájdete tu: Sedem krás pre vašu pleť).

 

Vitamín E je – čo sa týka antioxidačného účinku na pleť – ešte lepší než vitamín C. Keďže je relatívne stabilný, dá sa do kozmetických výrobkov pridávať v jeho prirodzenej podobe. Jeho výborným zdrojom sú rastlinné oleje lisované za studena z orechov, zŕn, či semien (napríklad arganový, pšenično-klíčkový, slnečnicový...). Má veľmi pozitívny účinok na pokožku, chráni ju pred nepriaznivými vplyvmi, predčasným starnutím a napomáha jej regenerácii. V Púpave pridávame čistý prírodný vitamín E (Tocopherol) do drvivej väčšiny našich výrobkov.

Karotenoid Astaxantín je vôbec najsilnejším doteraz známym antioxidantom. Ide o červený pigment, ktorý na svoju ochranu produkujú mikroriasy žijúce tesne pod vodnou hladinou. Prírodný Astaxantín napomáha odbúravať voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a výrazne zlepšuje kvalitu kože - bráni vzniku vrások, pigmentových škvŕn, aj ochabovaniu pleti (nájdete ho napríklad v kréme Esenzia, pleťovej kúre Anti-age a v prírodnom opaľovacom oleji Letný deň).

 

3. Svoju krásu dobre „zalievajte“


Tak ako potrebujú vodu kvetiny, potrebuje ju aj naša pokožka – aby bola zdravá, pružná a žiarivá. Dobrý pitný režim je vhodné doplniť hydratačnými kozmetickými prípravkami. Dehydrovaná pokožka stráca svoju elasticitu, ochabuje a vráskavie. Je suchá, tenká, šupinatá a už aj na pohľad hrubá a nezdravá. Tiež je náchylná k rôznym kožným problémom a ochoreniam (viac info nájdete tu: Ako voda prospieva našej kráse).

kvetinove_vody

 

Na priebežné dodávanie vlahy pokožke zvonka sú ako stvorené 100%-né kvetinové vody – napríklad Ružová, Medovková, či Levanduľová. Stačí jedno-dve streknutia rozprašovačom a pokožka okamžite pookreje.

 

 

Jarné úskalia a ako na ne


Ekzémy

Okolo 10% dospelých trápi z času na čas trápi ekzém. Ide o zápal kože, ktorý sa prejavuje šupinatými červenými škvrnami. Práve na jar sa problémy s ekzémom objavujú častejšie. Pri jeho miernych prejavoch je výborným pomocníkom Olej z jadierok granátového jablka s vysokým podielom antioxidantov a protizápalových zložiek. Tento suchý, rýchlo sa vstrebávajúci olej výborne podporuje fungovanie lipidovej kožnej bariéry, ktorá chráni pokožku pred zápalmi, stratou vody, aj pôsobením škodlivých vplyvov. Olej treba nanášať v tenkej vrstve večer pred spaním, keďže nie je vhodný na použitie pred pobytom na slnku.

 

Opuchy a kruhy pod očami

Dlhodobejšia únava, ale aj dehydratácia, sa môžu navonok prejaviť v podobe opuchov a tmavých kruhov okolo očí. Odolajte nutkaniu ich len zamaskovať make-upom! Namiesto toho pite veľa tekutín a tenkú pokožku očného okolia si ošetrujte, a zároveň chráňte napríklad naším bylinkovým Očným balzamom so včelím voskom.

   Ocny_balzam

 

Dobrú službu vám spraví aj studený očný obklad. Použite naň vychladený bylinkový zápar alebo kvetinovú vodu, ktorými navlhčíte kozmetické tampóny. Následne si ich priložte na oči a nechajte pár minút pôsobiť.

 

Jarné slnko a pigmentové škvrny

Slniečko si určite doprajte, ale pozorne a postupne. Bledá zimná pokožka má totiž len slabú vlastnú ochranu. Tiež si vôbec nemusíme uvedomiť dĺžku času na slnku, ktoré ešte nie je také horúce. Preto treba byť v tomto smere všímavý a slnečné lúče si starostlivo dávkovať. Začnite 15 minútami a interval postupne predlžujte. Prirodzeným spôsobom si tak dopĺňate vitamín D a tiež si budujete základ pre letné slnenie. Krátky slnečný kúpeľ si môžete dopriať aj doma cez otvorené okno.

Práve šikmé jarné lúče však zvyknú u predisponovaných osôb „vyťahovať“ pigmentové škvrny. Pri dlhšom pobyte na slnku si preto pritieňte tvár klobúkom a v rámci prevencie vzniku škvŕn dodávajte telu antioxidanty zvnútra (farebné ovocie a zelenina), aj zvonka - výborne funguje napríklad vyššie spomínaná kozmetika s astaxantínom.

Viac o pigmentových škvrnách a boji proti nim nájdete tu: Ako šetrne a udržateľne na pigmentové škvrny.

 

Najmä si však doprajte dostatok oddychu a spánku, ako aj čas na svoje rituály krásy. Zvonka podporte jarný reštart pomocou vitamínov – ideálne čerstvých, ktoré si môžete vypestovať aj doma na parapete: 2 zelené tipy na posilnenie imunity a krásy.

 

Všetko dobré a pleť ako kvet vám želajú
vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár