Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Krok za krokom k jednotnej farbe pleti: ako šetrne a udržateľne na pigmentové škvrny

02.09.2019 13:18

V letných mesiacoch sa niektorým z nás zvyknú na pokožke objaviť väčšie či menšie fľaky. Tie najmenšie – pehy obvykle tolerujeme bez problémov. No ak nám na pleti ako neželaná „pamiatka“ na leto zostanú väčšie škvrny, či dokonca celé mapy, chceme sa ich čo najskôr zbaviť. Boj s pigmentovými škvrnami je však „beh na dlhú trať“, najmä ak nechceme riskovať ďalšie poškodenie pleti rôznymi invazívnymi postupmi. Dobrou správou je, že sa s nimi dá vysporiadať aj šetrne a prirodzene – využívajúc k tomu úžasné dary prírody. A ideálne je začať s tým práve na jeseň.

Filozofia Nenáhlivej krásy nám poskytuje vodítka aj pri tomto kozmetickom probléme. Prvým z nich je staré známe „pomaly ďalej zájdeš“, teda jednoducho - trpezlivosť. Pri nezdržanlivom odstraňovaní škvŕn by sme totiž mohli napáchať viac škody ako úžitku.

Ďalej si treba uvedomiť, že príčiny vzniku škvŕn sú komplexné. Preto aj náprava zahŕňa viac oblastí. Žiadna zázračná mastička, ktorou sa potrieme a škvrny budú fuč, neexistuje. Na pigmentáciu pokožky pôsobí stres, spánok, stravovacie návyky, hormóny, pitný režim, užívanie liekov, znečistené ovzdušie, či fajčenie. No a svoju rolu tu hrá aj genetika, ktorá sa, žiaľ, ovplyvniť nedá. Negativizmus nám však určite nepomôže, preto sa zbytočne nestresujme. Okrem vonkajšieho ošetrenia a vhodnej skladby jedálnička sú tu totiž dôležité aj emócie. Doprajme si teda čas a pozorný, láskyplný prístup :)

Pigmentové škvrny na tvári

 

Nie je škvrna ako škvrna


Pigmentové škvrny vznikajú na miestach s vyššou koncentráciou melanínu v koži. Je to jeden z najčastejších kožných problémov, ktorý sa zvykne s pribúdajúcim vekom zhoršovať. Aké základné typy hyperpigmentácií rozlišujeme?

  1. Pigmentové škvrny od slniečka sú asi najbežnejšie. Môžu sa objaviť už v tínedžerských rokoch. Sú svetlo- až tmavohnedej farby a vyskytujú sa v oblastiach, ktoré sú najviac vystavené slnečnému žiareniu – tvár, dekolt a ruky. Pehy sú tiež jedným typom týchto „slnečných“ škvŕn a objavujú sa u ľudí so svetlou až stredne tmavou pokožkou.
  2. Pozápalové hyperpigmentácie sa objavujú po rôznych traumách kože – či už ide o poranenie alebo zápal ako dôsledok určitých ochorení. Často sú spojené s akné, ekzémom, psoriázou alebo kontaktnou dermatitídou a majú podobu červenkastých až tmavohnedých škvŕn.
  3. Melazma je svetlo- až stredne hnedá fľakatosť, ktorá sa zvyčajne rozvíja na pokožke tváre – špeciálne na lícach, čele, hornej časti nosa, alebo nad perami. Spôsobujú ju hormonálne zmeny a často sa objavuje počas tehotenstva, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, alebo počas hormonálnej nerovnováhy. Pri vystavení slnku sa stav melazmy zhoršuje. Fľaky niekedy ustúpia, keď sa hormóny stanú vyváženejšími, ale tiež sa zvyknú vracať.

 

Ako na škvrny prirodzene, nenáhlivo a najmä zdravo


Existujú rôzne štandardné procedúry či produkty so syntetickými zložkami, ktoré zosvetľujú kožu. Najznámejší je asi laser, chemický píling a prípravky s obsahom Retinolu (resp. iných syntetických derivátov vitamínu A), ktoré sú však pre pleť neprimeranou záťažou. Namiesto toho, aby prirodzene dostali pokožku do dobrej kondície, kedy sa dokáže sama vysporiadať so svojimi problémami, tak kladú vysoké nároky na jej regeneračné rezervy, čím ju oslabujú a robia náchylnou na vznik ďalších kozmetických problémov. Nehovoriac o tom, že u niekoho môže pokožka so svojou individuálnou citlivosťou a reaktivitou zareagovať už na primárne "ošetrenie" veľmi zle a skončiť s nepeknými popáleninami, silným podráždením, či ešte výraznejšou hyperpigmentáciou.

Ak teda máte svoju kožu úprimne radi, nasledujúce riadky sú určené vám. Nielen že bude vaša voľba viac rezonovať s filozofiou Nenáhlivej krásy, ale za pravdu vám dá aj udržateľný výsledok a zdravá pleť.

 

  1.  Potraviny bohaté na antioxidanty

Nezdravý živoný štýl a strava môžu tiež prispieť k nerovnomernej pigmentácii. Preto si doplňte do jedálnička tieto protizápalové a protiškvrnové potraviny, ktoré zároveň pokožku aj krásne omladia:

orechy a oleje

 

  • plody a semená bohaté na zdravé omega kyseliny (olivy, avokádo, mandle, rôzne semiačka a orechy – aj vo forme oleja) – chránia pokožku pred zápalmi a predčasným starnutím
  • bobuľové a červené ovocie (čučoriedky, černice, maliny, jahody, granátové jablko...) – výborný zdroj antioxidantov, ktoré napomáhajú hojeniu raniek a bránia zmenám farby kože
  • listová zelenina – znižuje dosah poškodení voľnými radikálmi
  • červená a oranžová zelenina (aj tepelne upravená) ako paradajky, mrkva, sladké zemiaky a tekvica – vďaka obsahu karotenoidov prirodzene chráni pred negatívnymi následkami slnenia a znižuje oxidačný stres pokožky
  • vaječné žĺtky – prispievajú k tvorbe biotínu, ktorý podporuje zdravú bunkovú štruktúru kože

Dôležitý je aj dostatočný príjem tekutín v podobe pramenitej vody, zdravých čajov a zeleninovo-ovocných štiav. Tie pomáhajú udržiavať pleť hydratovanú a uľahčujú výmenu a rast nových kožných buniek. Štúdie dokladajú aj pozitívny – protiškvrnový – účinok užívania vaječného kolagénu, prírodných vitamínov a omega-kyselín z rakytníka rešetliakového. Tieto zložky nájdete v našom výživovom doplnku pre zdravú krásu Juvenia.

 

  1. Pravidelná, ale maximálne jemná exfoliácia

V súvislosti s potláčaním už vzniknutých fľakov potrebuje naša koža trochu pomôcť pri odstraňovaní odumretých buniek. Výbornú službu nám v tomto smere urobí zavedenie každodenného rituálu, ktorý spája čistenie pleti s jemnou masážou a exfoliáciou pomocou kozmetického uteráčika. Uteráčik vhodný pre tento účel má jemnú štruktúru (napríklad háčkovanú alebo froté) a je z prírodného materiálu. Namočíme ho do teplej vody, vyžmýkame a jemne trieme a stláčame pokožku naolejovanú kvalitným rastlinným olejom. Okrem odstránenia nečistôt a odumretej vrchnej vrstvičky kože sa týmto stimuluje aj tok lymfy, čo napomáha hĺbkovej detoxikácii pokožky a jej obnove.

Kozmetický uteráčik

 

Raz či dvakrát do týždňa je vhodné zaradiť aj jemný píling postihnutej oblasti. Môže ísť o píling mechanický s použitím cukru, alebo enzymatický - s použitím organického medu (pozrite recepty na konci článku). Výbornú službu pokožk spraví aj naša peelingová maska Vitalia, ktorá okrem pílingu obsahuje aj rozjasňujúce bylinkové extrakty.

 

  1. Prírodná kozmetika so zosvetľujúcimi zložkami

Príroda, ako inak, má svoje účinné látky aj proti pigmentovým škvrnám. Môžete si vybrať prírodný prípravok s obsahom jednej alebo aj viacerých zosvetľujúcich zložiek. Prípravky sa používajú 3 – 6 mesiacov, kým pigmentové škvrny nezblednú. Najlepšiu skúsenosť máme s postupným vystriedaním viacerých výrobkov s rôznymiu účinnými látkami.

Prírodné látky s doloženým účinkom proti pigmentovým škvrnám:

  • Koreň sladkého drievka (sladovky hladkoplodej) – výťažok z tejto rastliny je veľmi perspektívnym protiškvrnovým a celkovo omladzujúcim činiteľom. Okrem prirodzeného zosvetľovania pleti tiež potláča zápaly, ekzémy a iné podráždenia, podporuje tvorbu kolagénu a zlepšuje absorbčnú schopnosť kože.
  • Astaxantín – karotenoid získavaný z červenej mikroriasy je najsilnejším zo známych antioxidantov. Stimuluje tvorbu kolagénu v koži, bojuje proti foto-agingu, znižuje výskyt pigmentových škvŕn a celkovo chráni pokožku pred poškodením vplyvom UV žiarenia. Aj už vzniknuté hyperpigmentácie dokáže účinne zmierniť.
  • Spirulina – zelená mikroriasa s ochranným účinkom proti UV-žiareniu a výrazným účinkom proti hyperpigmentácii. Tiež podporuje hojenie, hydratáciu a regeneráciu pleti.
  • Slimačí sekrét – výlučok slimákov získavaný neinvazívnym spôsobom s doloženými účinkami pri regenerácii poškodených tkanív, hojení zápalov, zmierňovaní pigmentových škvŕn, ale aj vrások.
  • Za studena lisované oleje: arganový, moringovýšípkový – urýchľujú hojenie rôznych poškodení kože, čím znižujú aj riziko vzniku hyperpigmentácie. Tiež prispievajú k dobrému fungovaniu ochrannej lipidovovej bariéry, ktorá bráni tak vysušovaniu pokožky, ako aj negatívnym účinkom UV žiarenia. Pri výskyte škvŕn prispievajú tieto oleje k ich rýchlejšiemu zosvetleniu.

 

Omladzujúci krém s astaxantínom

                                                Prírodný krém Esenzia so sladkým drievkom a astaxantínom

 

Ideálne začať s potláčaním hyperpigmentácie na jeseň, pokračovať v zime, a potom v letnom období voliť skôr preventívne, než zosvetľujúce prostriedky. 

Začiatkom jesene môžeme začať napríklad krémom Esenzia (protiškvrnové zložky: sladké drievko, astaxantín, arganový olej, med), ktorý pigmentové škvrny takpovediac „načne“ (začnú sa im rozpadať kontúry). Neskôr na jeseň sa dá Esenzia prestriedať "slimačím" krémom Inspiral (účinné látky proti škvrnám: slimačí sekrét, šípkový olej), ktorý celkovo prejasní a zjednotí pleť.
Krémy je veľmi vhodné kombinovať aj s pleťovými olejmi - z tých našich špeciálne odporúčame: Arganový, Moringový, Granátové jablko či Sladkú levanduľu.

Zosvetľujúci efekt dosiahnutý pomocou prírodných prípravkov na jeseň a v zime sa dá spolu s výbornou kondíciou takto ošetrovanej pleti udržať aj v lete – vďaka krémom či olejom so silným antioxidačným a ochranným účinkom (napr. vyššie spomínaný krém Esenzia, ale aj prírodný opaľovací olej Letný deň a ochranný krém Slnečník® so spirulinou, astaxantínom, aloe a hydroxyapatitom).

Vyhliadky sú vo väčšine prípadov pigmentových škvŕn dobré, len treba mať na pamäti, že to trvá dlhší čas. Niekedy sa hyperpigmentácia úplne nevytratí, ale s vyššie uvedenou starostlivosťou sa stane viditeľnou len minimálne a nebude narúšať celkový estetický dojem :)

 

Tipy na domáce zosvetlenie pleti


Aj doma, v kuchyni nájdeme viacero surovín, ktoré môžeme efektívne požiť pri zosvetľovaní škvŕn na pokožke. Ale pozor – po aplikácii domácich zosvetľovačov sa treba vyhnúť slnku, inak by ich účinok mohol byť presne opačný. Ideálne je preto ich večerné použitie.

     1. Zosvetľujúci cukrový píling s medom, citrusovou šťavou, kurkumou

Kurkuma pôsobí na pleť rozjasňujúco aj protizápalovo. Citrónová/pomarančová šťava je jedným z najlepších prírodných zosvetlovačov, určite ju však neodporúčame používať neriedenú! Med a cukor majú pílingový účinok, teda jemne odstraňujú vrchnú vrstvičku odumretých buniek.

Postup:
Zmiešajte 2 lyžičky jemného(!) cukru s 1 lyžičkou citrónovej alebo pomarančovej šťavy, 1/2 lyžičkou medu a 1/2 lyžičkou kurkumy. Zmesou zľahka premasírujte ošetrovanú oblasť a nechajte chvíľu pôsobiť. Píling môžete použiť 1-2 krát do týždňa.

peeling_pigmentové škvrny

 

      2. Medová pleťová maska

Už spomínaný organický med jemne odstraňuje vrchnú vrstvičku odumretých kožných buniek vďaka obsahu enzýmov a organických kyseliniek. Tým nielen že uľahčuje obnovu pokožky a rýchlešie zmiznutie škvŕn, ale je výborný aj na potlačenie zápalov a prirodzené zvlhčenie pokožky.

Postup: 
Navlhčite si tvár vodou, aby sa med na pokožku nelepil a naneste na pleť cca. 1 čajovú lyžičku medu. Trochu premasírujte a nechajte pôsobiť do zaschnutia äresp. aspoň 15 minút). Nakoniec opláchnite vlažnou vodou, zľahka osušte a naneste prírodný krém či olej.

 

Krásnu pleť s minimom farebných nejednotností vám želajú
vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


www.aywee-lifestyle.blog.cz, 04.09.2019 10:50

Wow, děkuji za přínosný a hodnotný článek, i ve svém mladším věku oceňuji tyhle informace :)

Modrá púpava Modrá púpava, 25.09.2019 00:10

S radosťou! Ďakujeme aj my za komentárik - tešíme sa :)


Pridať komentár