Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Kožný mikrobióm a čistenie pleti – prírodne a udržateľne

21.09.2023 11:32

Čo je kožný mikrobióm?

Ľudská pokožka vytvára komplexný ekosystém rôznorodých a zložitých mikroorganizmov nazývaný kožný mikrobióm. Baktérie, huby, vírusy, plesne a kvasinky v ňom žijú vo vzájomnej symbióze. Väčšina z nich je neškodná, no hrá dôležitú úlohu pri podpore imunity. Práve narušenie kožného mikrobiómu môže spôsobiť zápal a s ním súvisiace kožné problémy. Podráždenie, vysušenie, svrbenie či dermatitídu a iné kožné ochorenia.

Čistenie_pleti_balíček2

Faktory, ktoré ho ovplyvňujú

Zachovanie prirodzeného kožného mikrobiómu je extrémne dôležité nielen z gastrointestinálneho hľadiska, ale aj pre zdravie našej pokožky. Ovplyvňuje ho mnoho fyziologických faktorov – vek, pohlavie, strava, životné prostredie, ale aj užívanie liekov, fyzická aktivita alebo hygienické návyky.

Kožný mikrobióm a čistenie pleti

Ako by pre zmenu malo vyzerať čistenie pleti tak, aby ste zachovali prirodzený mikrobióm kože? Tu je 5 tipov, ako na to.

Pozor na prehnanú starostlivosť

Práve v dnešnej dobe intenzívne bojujeme najmä s prehnanými hygienickými návykmi. Používanie dezinfekčných prostriedkov, antibakteriálnych mydiel čí rôznych čistiacich produktov nás vedú k ničeniu aj mimoriadne dôležitých baktérií, ktorých absencia narúša prirodzenú kožnú bariéru.

K nim sa pridávajú aj moderné trendy v oblasti skincare ako nadmerná exfoliácia či dvojfázové odličovanie niekoľkokrát denne. Prílišnou starostlivosťou o pleť obmedzíte schopnosť samoregulácie mikroorganizmov a odstránite z pleti všetky potrebné živiny a ochranné vrstvy. Dochádza tak k premnoženiu patogénnych baktérií a vzniku mnohých kožných problémov ako akné, ekzém, psoriáza alebo citlivá a suchá pokožka.

Čistenie_pleti_uteráčik v zrkadle

Najdôležitejšia je pravidelnosť

Ruku na srdce, milé dámy, ako sa staráte o vašu pleť pred tým, ako si ľahnete do postele? Odličujete sa, alebo to nechávate až na ráno? Základom dokonalej starostlivosti o pleť je pravidelné a dôkladné čistenie, najmä večer.

Tvár je logicky jediná časť nášho tela, ktorá je po celý deň vystavená vplyvom vonkajšieho prostredia. Znečistené životné prostredie, dotyky rúk či klimatické podmienky. K nim sa pridávajú aj nesprávna životospráva a oxidačný stres. S tým všetkým musí naša pleť počas dňa bojovať.

Drahé krémy, séra a kozmetické procedúry nemajú bez vyčistenia pleti veľký význam. Ak sa o svoju pleť budeme príkladne starať sú len príjemným bonusom. Rovnako ako sviežo a zdravo vyzerajúca pleť.

Odličovacie_produkty

Jemné a šetrné odličovanie

V rámci odličovania je ideálne používať produkty, ktoré efektívne rozpustia všetky zložky make-upu. Či už je to čistiaci olej, balzam alebo mlieko, základom je jemné a šetrné odstraňovanie make-upu. Pozor na necitlivé drhnutie pokožky tampónmi na odličovanie, najmä v okolí očí, pretože spôsobuje tvorbu hlbokých vrások a podráždenie.

Omnoho lepšou voľbou je jemný kozmetický uteráčik pre ešte viac eko odličovanie. Uteráčik odporúčame použiť aj počas čistenia pleti. Slúži ako jemný každodenný peeling, po ktorom bude vaša pleť hladšia.

Samozrejme, nie je to akýkoľvek uterák na ruky alebo na telo. Ideálne je používať malé uteráčiky na tvár, ktoré pravidelne a často meníte. V prípade problematickej pleti odporúčame použiť 1 uteráčik na max 1 až 2 použitia. Rozumným riešením je mať niekoľko malých uteráčikov na každý deň, ktoré potom naraz operiete v práčke.

Čistenie pleti - rozložená krabička

Skúste to prírodne a udržateľne

Namiesto vyššie spomenutých penivých produktov odporúčame na čistenie pleti použiť skôr jemnejšie alternatívy bez pridanej parfumácie a zbytočných prísad v zložení. Odličovací a čistiaci olej Harmónia dokonale spĺňa 2 funkcie v 1 produkte – rozpustí všetky čiastočky make-upu a dôkladne vyčistí pleť. Zanechá ju čistú, sviežu a hydratovanú. Používanie oleja na odličovanie je zároveň príjemných relaxom pre telo i dušu. 

 Ako na odličovanie pomocou oleja?

  1. Naneste niekoľko kvapiek Harmónie na vodou navlhčenú pokožku tváre a očí.
  2. Nechajte produkt chvíľu pôsobiť a jemne ho vmasírujte do pokožky.
  3. Namočte kozmetický uteráčik do vlažnej vody a zotrite všetky rozpustené nečistoty.
  4. V prípade potreby postup zopakujte alebo použite pleťové čistiace mydlo.

V našom článku o odličovaní olejom nájdete aj podrobný videonávod, ako na to.

Základom je čistá voda

Viete, ako sa hovorí – tie najlepšie veci sú zadarmo. Teda takmer. Rovnako je to aj v prípade používania čistej vody v starostlivosti o pleť. Tá samozrejme na čistenie tváre sama osebe nestačí. A už vôbec nie, ak nosíte make-up alebo SPF. Nedokáže totiž rozpustiť všetky oleje, mazy, líčidlá a nečistoty ani zneškodniť nie prospešné baktérie.

Po každom odlíčení by ste ale pleť mali opláchnuť vlažnou vodou

guasha_čistiaci_olej

Najväčšie mýty a chyby v čistení pleti

Čistenie pleti a jej odličovanie sprevádza aj množstvo mýtov a nepravdivých informácií. Ktoré z nich sú najrozšírenejšie?

Jedným z najväčších mýtov v oblasti kozmetiky je fakt, že ak produkt pekne pení, je kvalitný. Vo všeobecnosti by ste sa práve „peniacim produktom“ mali vyhýbať. Obsahujú tzv. surfaktanty (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate a iné), teda aktívne látky na odmastenie alebo rozpustenie olejov, tukov a iných nečistôt.

Dôvodom, prečo je vhodné ich z vašej rutinnej starostlivosti odstrániť je niekoľko. Niektoré z nich sú dráždivé a vysušujú pleť. Zároveň menia kyslosť pokožky, čím narúšajú prirodzenú rovnováhu kožného mikrobiómu, vytvárajú živnú pôdu pre baktérie a spôsobujú dehydratáciu pleti.

Samostatnou kapitolou je používanie jednorazových odličovacích utierok a micelárnych vôd. Tie boli vyrobené na používanie vo výnimočných situáciách bez použitia vody, napríklad na prehliadkových mólach, natáčaniach, pri cestovaní a pod.

Neslúžia na každodenné používanie a už vôbec by ste ich na pokožke nemali nechať pôsobiť. Obsahujú totiž už spomínané penivé surfaktanty a neobsahujú žiadne pre pokožku výživné látky. Ak ich už teda použijete, odporúčame opláchnuť tvár čistou vodou.

kolagén_vaječný_vajíčkový_juvenia

Návod na odlíčenie pleti

Ráno

Opláchnite pleť vodou a osušte ju uteráčikom.

Večer

Odporúčame double cleansing alebo dvojfázové čistenie pleti:

  1. Odlíčenie olejom Harmónia alebo Fantázia.
  2. Očistenie navlhčeným kozmetickým uteráčikom.
  3. V prípade potreby (nemusí to byť každý večer) umyte tvár jemným pleťovým mydlom Hodvábny argan.
  4. Tonizácia a hydratácia kvetinovou vodou.
  5. Nanesenie pleťového krému Esenzia a/alebo očného krému Irisa.

PRO TIP: Doprajte si dúšok krásy!

 Juvenia – podpora krásy zvnútra kolagénom. Vegetariánsky kolagén je vyrobený z hydrolyzovaných proteínov zo zvyškov vaječných škrupín a zabezpečuje pružnejšiu pleť, pevnejšie nechty a žiarivejšie vlasy. Obsahuje extrakt z plodov a semien rakytníka s prírodným vitamínom C pre podporu tvorby kolagénu.

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár