Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Ako si posilniť ochrannú kožnú bariéru zvonka i zvnútra

25.11.2020 22:31

Jednou z najčastejších príčin rôznych kozmetických problémov je oslabená kožná bariéra. Ide o tenkú vrstvičku lipidov a stvrdnutých kožných buniek na povrchu kože, ktorá chráni našu pleť pred infekciami, toxínmi, smogom, žiarením, nepriaznivým počasím a ďalšími vonkajšími vplyvmi. Rovnako dôležité je, že zabraňuje odparovaniu vody z pokožky a udržiava ju v hydratačnej rovnováhe, čím zároveň predchádza predčasnému starnutiu.

v_zrkadle

 

Žiaľ, my sami si často tento ochranný plášť poškodzujeme nesprávnou starostlivosťou o pleť. Pritom s rastúcim vekom prirodzená schopnosť obnovy ochrannej kožnej bariéry výrazne klesá. Preto je veľmi dôležité, aby naša starostlivosť bariérové funkcie neoslabovala, ale podporovala. Ak kožná bariéra funguje dobre, efektívne zadržiava vodu a pokožka je aj na pohľad zdravá, pružná, mladistvá. Naopak, ak je bariéra poškodená, pleť je suchá, šupinkatá, „pergamenová“ a mdlá. Tiež má väčší sklon k zápalom, vyrážkam, ekzémom a ďalším problémom.

Účinnosť ochrannej vrstvy našej pokožky určujú predovšetkým lipidy (tuky, kožný maz). Hoci sa všeobecne predpokladá, že dobrý hydratačný prípravok je ten, čo dodáva pleti vodu, je to len čiastočná pravda. Ešte dôležitejšie je totiž pomôcť pokožke vodu si udržať.

Práve v zimnom období je žiaduce čo najviac podporovať ochrannú bariéru špeciálnou starostlivosťou. V zime je tvorba kožných lipidov znížená a navyše, v chladnom prostredí sa kožný maz pomalšie „rozlieva“ po povrchu kože. Medzierky v ochrannom lipidovom filme vedú k rýchlejšiemu odparovaniu vody z pokožky. Vo vykurovanom interiéri zase stratu hydratácie prehlbuje príliš suchý vzduch. Typické hydratačné krémy na báze vody, ktoré v lete účinne dodávali a držali vlhkosť, nie sú v zimnom období dostatočné. Osvedčenou klasikou medzi zimnými prípravkami na pleť sú oleje, maslá, balzamy, prípadne hutné emulzie s bohatým, výživným zložením.

ochranna_bariera

 

Príznaky poškodenej kožnej bariéry


Ak ste stále na vážkach, či je vôbec potrebné venovať ochrannej bariére zvýšenú pozornosť, určite zvážte všetky nežiadúce stavy pokožky spojené s jej narušením. Je to celkom „úctyhodný“ zoznam:

  • suchá, dehydrovaná, šupinkatá pleť
  • drsné miesta a/alebo tmavé škvrny
  • matná, „pergamenová“, nejednotná pleť
  • vznik vrások, predčasné starnutie
  • zvýšená citlivosť, sklon k začervenaniu
  • výskyt ekzémov, rosacey, psoriázy
  • zápaly, zapálené vyrážky, akné
  • nepríjemné svrbenie, pnutie (napríklad aj typické „zimné svrbenie“ je príznakom poškodenia bariérovej funkcie kože a ak si následne pleť šúchame či škriabeme, ešte väčšmi narušujeme jej ochranu, čo zvyšuje riziko zanesenia infekcie)


Čo našu bariéru oslabuje a narušuje?


Existujú vonkajšie a vnútorné podmienky, ktoré priamo vedú k oslabeniu, prípadne poškodeniu ochrannej bariéry. S niektorými toho veľa nenarobíme (postupujúci vek, svetlá farba pleti či zdedená náchylnosť ku kožným chorobám), iné môžeme aspoň do istej miery kompenzovať a niektorým sa dokonca vieme vyhnúť úplne. Tu sú tie najrizikovejšie faktory:

  • prostredie, ktoré je príliš vlhké, alebo príliš suché
  • alergény, chemikálie, dráždivé látky, znečistenie, smog
  • príliš veľa slnečného žiarenia, ale aj „modrého“ žiarenia obrazoviek, či monitorov
  • zásadité (penivé) čistiace prípravky a mydlá (kožná bariéra má mierne kyslé pH, čo bráni premnoženiu škodlivých baktérií, vírusov, kvasiniek)
  • prílišné a /alebo nesprávne čistenie pleti, nadmerná exfoliácia
  • dlhotrvajúce nosenie make-upu bez dôkladného odlíčenia
  • používanie kvanta kozmetických výrobkov, alebo prípravkov s nekompatibilnými receptúrami
  • únava, stres a psychická nepohoda
  • kortikoidové maste,ktoré sa zvyčajne predpisujú pri silných zápaloch, ekzémoch či alergických reakciách; dočasne síce zmiernia akútny zápal, no vedú k stenčeniu pokožky, čím ju robia zraniteľnou voči ďalších škodlivým látkam
  • invazívne procedúry a ošetrenia pleti: používanie retinoidov, chemický píling, laser, kozmetické pomôcky s mikroihličkami (pozor, tie môžu našu ochrannú bariéru poškodiť niekedy až nezvratne)


Ako si chrániť a obnovovať kožnú bariéru


Čo môžeme urobiť, aby sme udržali ochrannú bariéru dlhodobo zdravú a funkčnú? Tu je 5 dôležitých stratégií, ktoré fungujú pre drvivú väčšinu z nás naprieč rôznymi typmi pleti.

1. Jednoduchá rutina starostlivosti o pleť


Príliš komplikovanou dennou rutinou s použitím množstva kozmetických výrobkov si môžeme ochrannú bariéru nechtiac oslabiť. Treba starostlivo zvážiť, ktoré produkty sú nevyhnutné, aj ktoré sú pre nás najefektívnejšie. Pri bezproblémovej pokožke stačí jemný prípravok na čistenie, ďalší na hydratáciu a tonizáciu pokožky, a napokon olej alebo krém na vlastné ošetrenie pleti. Samozrejme, pri kozmetických problémoch je vhodné zaradiť aj špecializované prípravky, ktoré pomáhajú daný problematický stav odstrániť.

Vo všeobecnosti platí, že čím mladšia pleť, tým menej toho potrebuje (nepotrebuje dopĺňať chýbajúcu výživu, regenerovať a pod., ideálne je naozaj minimalistické poňatie starostlivosti). S pribúdajúcim vekom však klesá schopnosť pokožky držať si vodu, tiež klesá množstvo niektorých látok prirodzených pokožke, ktoré ju udržiavali pružnú a mladistvú (kolagén, ceramidy, mastné kyseliny... – ide práve o látky, ktoré tvoria alebo podporujú kožnú bariéru). Preto zrelá pleť už toho potrebuje viac – či už v zmysle výživy, ochrany alebo obnovy.

2. Podpora bariéry prostredníctvom olejov


Nakoľko je ochranný plášť kože do veľkej miere tvorený lipidmi, ich doplnením prostredníctvom kvalitného rastlinného oleja podporíte jeho správne fungovanie. Oleje majú tiež kyslé pH, čo zodpovedá povrchu pokožky. Medzi najužitočnejšie oleje pre podporu ochrannej bariéry patria: jojobový, makadamiový, marhuľový, avokádový, arganový, hroznový olej. Za studena lisované oleje obsahujú okrem iného aj rôzne rastlinné antioxidanty (vitamíny, flavonoidy, atď.), ktoré minimalizujú poškodenie voľnými radikálmi, čo pomáha udržiavať bariéru pokožky v dobrej kondícii.

Olej môžete kozmeticky použiť jednak čistý, namiesto pleťového krému (nanáša sa na jemne navlhčenú pleť), alebo si ho prikvapnúť do svojho obľúbeného krému tesne pred jeho použitím. Prípadne si na zimu jednoducho vyberajte prípravky, ktorých receptúry obsahujú niektoré zo spomínaných olejov (z našich výrobkov sú na podporu ochrannej bariéry vhodné v podstate všetky pleťové oleje a pleťové kúry).

Olej_na_plet


3. Správne čistenie pleti


Príliš časté čistenie pleti narúša ochranné funkcie pokožky, rovnako ako používanie nešetrného čistiaceho prípravku. Ak používate penivé čističe, gély, mydlá či micelárne vody, tak vám veľmi odporúčame zvážiť zmenu. Všetky totiž obsahujú tenzidy, ktoré spolu s nečistotami odstraňujú z pokožky aj ochranný plášť. Úplné "tabu" by malo byť takéto čistenie pleti ráno – pred odchodom z domu do nepriaznivého prostredia (chlad, znečistené ovzdušie, žiarenie...). No ani večer nie je ideálne. Vyššie uvedené čistiace prípravky sú navyše zásadité a narúšajú mierne kyslé pH povrchu kože. To uľahčuje množenie škodlivých baktérií, vírusov a kvasiniek. Tiež sa treba vyhnúť príliš horúcej vode a pleťovým vodám s obsahom alkoholu – oboje pokožku nadmerne vysušuje.

Nám sa najlepšie osvedčilo čistenie pleti olejom ako účinná, a zároveň maximálne šetrná metóda, ako aj naše špeciálne čistiace/ odličovacie oleje.

4. Ďalšie podporné zložky: zvlhčovače a okluzíva


Ďalšie prírodné látky, ktoré by ste mali hľadať v zložení prípravkov na pleť, ak potrebujete posilniť či obnoviť kožnú bariéru, sú zvlhčovače (dodávajú, resp. viažu vlhkosť)okluzíva („uzamykajú“ vlhkosť). Medzi zvlhčovače patria napríklad rastlinný glycerín, med, kyselina hyalurónová, pullulan, urea a pod. K výborným prírodným okluzívam možno zaradiť rastlinné maslá (kakaové, bambucké), skvalán, lanolín, včelí vosk a rôzne rastlinné vosky. Tieto zložky zanechávajú na pokožke tenký film, ktorý ju chráni a pomáha udržiavať dobre hydratovanú.

Naše balzamy na tvár a pery vždy aj obsahujú účinnú kombináciu okluzívnych zložiek (bambucké maslo, včelí vosk, kakaové maslo, skvalán ako súčasť arganového oleja, lanolín...). Veľmi vhodné je ich použitie tam, kde je pokožka tenká, len s nízkym zastúpením kožných lipidov (očné okolie, pery). Rovnako aj ruky s namáhanou tenkou pokožkou potrebujú špeciálnu okluzívnu ochranu (napríklad nechtíkový balzam). 

Balzam_na_ruky_so_vcelim_voskom


5. Posilnenie bariéry zvnútra


Kožná bariéra je v prednej línii obrany proti všetkému, čo na nás prostredie „hádže“. Udržiavať ju neporušenú a dobre fungujúcu je nielen kozmetická, ale aj zdravotná záležitosť. V tomto smere by sme sa teda nemali spoliehať len na lokálne, povrchové aplikácie prípravkov. Ako môžeme podporiť bariérové funkcie kože zvnútra? 

  • konzumáciou obilnín, napríklad pšenice a ryže – tie obsahujú ceramidy, ktoré sú vlastnou súčasťou ochrannej bariéry a ich príjem prostredníctvom stravy pomáha obnovovať túto vrstvu kože
  • nezabúdajte ani na dostatočný príjem mastných omega kyselín, ktoré sú ďalším základným stavebným prvkom vrchných vrstiev pokožky a prispievajú k hladšej, jednotnejšej, mladšej a zdravšej pleti; nachádzajú sa napríklad v rybách, ľanových semiačkach, orechoch, či panenských jedlých olejoch
  • neopomenuteľnou zložkou našej stravy by mali byť kvalitné antioxidanty – vitamíny A, C a E, karotenoidy, flavonoidy atď.; výborný komplexný antioxidant je napríklad extrakt z rakytníka rešetliakového a v podstate všetko farebné ovocie a zelenina.

Bariérové funkcie kože môžu výnamne posilniť aj špeciálne výživové doplnky. Medzi také patrí aj kolagén a vitamín D, ktoré v účinnej kombinácii s komplexným rakytníkovým extraktom nájdete v našich prípravkoch Juvenia a Vitadea.

 

Bonusový tip: pleťová maska na podporu kožnej bariéry

Urobte si domácu pleťovú masku, ktorá vďaka obsahu viacerých z vyššie uvedených zložiek krásne obnoví nielen hydratáciu vašej pleti, ale posilní aj jej ochrannú bariéru.
Potrebujete:
1/4 roztlačeného avokáda, 1 lyžičku medu, 1 lyžicu nadrobno nasekaných ovsených vločiek, 1-2 lyžičky oleja (arganový, hroznový, marhuľový...) – prispôsobiť podľa požadovanej konzistencie masky.
Postup: Suroviny dobre rozmiešajte, naneste na pokožku a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút.


Krásnu pleť v skvelej kondícii vám želajú
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Anna Drškova, 27.02.2022 20:33

Drsná pokozka


Pridať komentár