Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Niacinamid, čo potrebujete vedieť o jeho vedľajších účinkoch na pokožku.

23.01.2024 18:48

Niacinamid - vitamín B3 je v súčasnosti jednou z najpoužívanejších kozmetických ingrediencií. Má vedecky doložené účinky, ktoré potvrdzujú jeho benefity pre pleť. Pokožke prospieva svojim antioxidačným, protizápalovým aj regeneračným účinkom. Zlepšuje elasticitu pleti, reguluje tvorbu kožného mazu, redukuje hyperpigmentácie. V starostlivosti o pleť je známy relatívne dlho, v kozmetike sa používa už od 70 rokov minulého storočia.

Niet pochýb o tom, že niacinamid sa stal jednou z najobľúbenejších zložiek starostlivosti o pleť vo všetkých vekových kategóriách. U niektorých ľudí sa však môžu objaviť vedľajšie účinky pôsobenia niacinamidu. V tomto príspevku si objasníme niektoré možné príčiny vedľajších účinkov niacinamidu na kožu. Ale najskôr si vysvetlime, čo je niacinamid a prečo je pre pleť taký prospešný.

revital a niacinamid

Čo je niacinamid?

Niacinamid je forma vitamínu B3 nájdete ho aj pod názvom nikotinamid. Je známy svojimi upokojujúcimi, hojivými vlastnosťami a liečbou akné. Pomáha tiež pri tvorbe ceramidov, ktoré hrajú zásadnú úlohu pri udržiavaní hydratovanej a elastickej pokožky. Avšak niacinamid má aj vedľajšie účinky a povieme si o nich viac.

Sčervenanie pleti.

Je to najbežnejší vedľajší prejav účinkov niacinamidu a prejavuje sa špecificky len v mieste aplikácie. U väčšiny ľudí toto začervenanie v priebehu niekoľkých  minút zmizne. Spôsobené je tým, že niacinamid rozširuje krvné cievy, následne sa zvýši prekrvenie povrchu pokožky, ktoré sa prejaví začervenaním. Avšak tí, ktorí majú citlivú pokožku, môžu mať toto začervenanie sprevádzaným brnením, návalmi tepla a štípaním. Existuje niekoľko dôvodov prečo to takto je.

podrazdena pleť

Alergia na topickú aplikáciu niacinamidu.

Táto alergia je mimoriadne vzácna a nepravdepodobná. Väčšina kožných alergií – myslím alergickú reakciu, ktorá vzniká po kontakte zložky s pokožkou vyžaduje, aby ste boli vystavení tejto zložke (vo vašom prípade niacinamidu) už v minulosti. A stali ste sa na ňu senzibilizovaní už dávnejšie. Ale začervenanie pleti po použití niacinamidu sa typicky prejavuje už pri prvom použití, bez kontaktu s ním v minulosti. Preto je alergia na niacinamid vzácna.

Citlivosť na inú zložku produktu.

Je viac pravdepodobné, že ste citlivý na nejakú inú zložku v produkte. Môže to byť konzervant, alebo neaktívna látka dôležitá pre samotnú receptúru (formuláciu) produktu.

Vysoká koncentrácia niacinamidu v produkte.

Veľakrát je už priamo na etikete kozmetického produktu deklarovaná vysoká koncentrácia niacinamidu. Odborné články a štúdie pritom odporúčajú rozsah použitia od 2% do 5%! Napriek tomu sú bežne dostupné produkty aj v 10, 15 dokonca 20% koncentrácii. Vyššia koncentrácia, ako 5% je už dráždivá!

Ďalšou možnosťou je, že používate produkty so správnou koncentráciou. Máte hydratačný krém s niacinamidom, čistiaci gél s niacinamidom, sérum s niacinamidom, ktoré majú jednotlivo správnu koncentráciu, ale spolu už je niacinamidu priveľa a spôsobuje podráždenie pleti. Koľko niacinamidu je, teda už priveľa? To záleží, od vašej genetiky, typu pleti a akú koncentráciu dokážete v skutočnosti tolerovať. To sa od jednotlivca k jednotlivcovi líši. Pokiaľ sa vrátime späť k štúdiám tak niacinamid je účinný už od 2% koncentrácie. Ak v tejto koncentrácii aplikujete niacinamid na pleť 2x denne – účinne znižuje mastnotu pleti. Čiže pokiaľ potrebujete tento účinok nenaháňajte sa po sérach s vysokou koncentráciou. Neprinesie vám to lepšie výsledky. Je to len viac dráždivé. Dokonca ani, keď chcete znížiť hyperpigmentácie nepotrebujete vyššiu koncentráciu ako 4 percentá. Takže nie je dôvod ísť do vyšších koncentrácií.

Formulácia produktu.

Niekedy, ale ľudia hlásia podráždenie aj pri nízkych koncentráciách  niacinamidu. Toto je zvyčajne spôsobené jeho samotnou formuláciou. Viem, my výrobcovia to svojim zákazníkom veľmi neuľahčujeme.😊 Skúsim vám vysvetliť, ako môže prebiehať návrh formulácie kozmetického produktu s niacinamidom ako účinnou zložkou.

Formulátor vychádza z faktu, že niacinamid je vitamín rozpustný vo vode. Preto je vhodný do produktov, ktorých formulácia obsahuje vodu, ako sú napríklad pleťové a vlasové vody, séra, ale aj krémy, pretože tiež obsahujú vodu. Uvoľňovanie niacinamidu do pokožky je silne závislé od obsahu vody v produkte: Rýchlosť jeho uvoľňovania sa lineárne zvyšuje so zvyšujúcim sa celkovým obsahom vody v produkte. Niacinamid by sa, preto mal prednostne používať vo formuláciách s vysokým obsahom vody, ako sú vyššie spomínané pleťové vody, toniká a séra. Práve v takýchto formuláciách je mimoriadne účinný – uvoľní sa rýchlo do pokožky a hneď pôsobí. Práve toto rýchle uvoľnenie spôsobuje vazodilatáciu, začervenanie pleti, návaly horúčavy a pocit pálenia. Čím menej vody produkt obsahuje, tým je uvoľňovanie niacinamidu pomalšie nedochádza k takej výraznej vazodilatácii ciev, podráždeniu, ale aj účinnosť je nižšia. Dobrou správou je, že pokiaľ je produkt formulovaný so správnou koncentráciou niacinamidu a tá nepresiahne viac, ako 5% tak toto podráždenie sa postupne pri každom použití znižuje až úplne vymizne a ostanú už len veľké benefity niacinamidu pre pleť.

Moja najlepšia rada znie: "držte sa produktov s optimálnou koncentráciou niacinamidu". Napríklad nášho rozjasňujúceho pleťového tonika Revital.

pleťové tonikum revital

Citlivá pleť.

Niektorí ľudia majú citlivú pleť a veľakrát ani dermatológovia nevedia, čo je príčinou. Ľudia s citlivou pokožkou hlásia príznaky ako pálenie, štípanie a podráždenie produktami, ktoré prichádzajú do kontaktu s ich pokožkou. Môže to byť spôsobené niečím v ich genetike, ktorá ich robí citlivejšími. Je tiež možné, že vaša pleť sa stáva citlivejšia v rôznych obdobiach vášho života. Či už v dôsledku životných zmien, zmeny prostredia, ako napríklad zmena vlhkosti v zime. Možno je to peelingom, ktorý používate, hormonálne zmeny, tehotenstvo, antikoncepcia, všetky tieto faktory môžu ovplyvniť citlivosť vašej pleti. Sú ľudia, ktorí majú od narodenia hypercitlivú pleť. Takáto pleť býva často podráždená a červená. Ďalej môžu mať ľudia ochorenie, ktoré sa nazýva rozacea. Takáto pleť je pravdepodobne precitlivená aj na niacinamid.

Dôverujte správnym produktom.

Používanie dôveryhodných produktov je dôležité. Niacinamid je dobre tolerovaný prakticky všetkými typmi pleti. Ale, ako každá zložka ani on nie je dokonalý. Pre niekoho môže niacinamid pôsobiť priam zázračne pre iných možno nie. Nie je však pochýb, že má množstvo benefitov pre zdravie pokožky pri správnej koncentrácii a použití.

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár