Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Slimačí sliz - delikatesa pre našu pleť?

29.03.2016 00:00

So slovným spojením „slimačí sekrét“, „slimačí sliz“, či „slimačí extrakt“ (posledné nie je celkom správne, nakoľko evokuje extrakciu priamo zo slimákov) sa v poslednej dobe môžeme v súvislosti s kozmetikou stretnúť čoraz častejšie. Nepredstavujte si však, prosím, pod týmto pojmom nič nepríjemne slizké ;) Ide o filtrát slimačieho sekrétu (získavaného neinvazívnym spôsobom), teda o účinné látky z čisteného slimačieho výlučku rozpustené vo vode. V skrášľujúcej a ošetrujúcej kozmetike sa využíva kvôli svojim vynikajúcim regeneračným účinkom na akékoľvek poškodenia pokožky.

Nie je to však žiadna novinka. Údajne už Hippokrates miešal slimačí sekrét s kyslým mliekom a používal to ako výborný prostriedok na hojenie kožných zápalov. Darwin si zase všimol, ako rýchlo si dokážu slimáky svojim vlastným výlučkom vyliečiť poškodené časti. A v japonských salónoch krásy vraj prikladajú zákazníčkam na tvár samotné slimáky, pričom táto asi 5-minútová procedúra je ešte aj poriadne drahá. Čo by však dámy neurobili pre vyliečenú, vyhladenú a omladenú pokožku? ;)

slimaci-sliz

Kozmetické benefity slimačieho sekrétu

Slimačí sekrét má jemný pílingový efekt, zjemňuje vrásky, rozjasňuje pokožku, sťahuje póry, redukuje jazvičky a červené fliačky po akné, hojí popraskanú kožu, drobné ranky, upokojuje zápalové ložiská, podráždenú a začervenanú kožu pri ekzémoch, zapareninách, či spáleninách od slniečka. Zmierňuje aj tvorbu pooperačných jaziev a strií, ktoré majú ešte len červené či ružovkasté sfarbenie. Jeho ľahká gélová štruktúra je vhodná aj pre mastnejšiu a problematickú pleť.

V Modrej púpave sa už dlhodobejšie pokúšame nájsť uplatnenie pre tento kozmetický zázrak v našich vlastných výrobkoch a skĺbiť jeho účinky s ďalšími prospešnými prírodnými látkami. Postupne pracujeme na komplexnom kozmetickom rade produktov so slimačím sekrétom (konkrétne z druhu slimáka Helix Aspersa Müller ). Ako prvé sme do ponuky zaradili jemné krémové telové mlieka a ľahučké regeneračné pleťové krémy. Ďalšie typy produktov budú nasledovať.
Rad slimačích produktov sme nazvali INspiral, čo evokuje jednak inšpiráciu (inšpirované krásou, inšpirované zdravím, inšpirované prírodou), ale aj samotnú špirálovitú slimačiu ulitku :)
Tieto kozmetické výrobky musia byť kvôli rozpustnosti účinných zložiek slimačieho slizu na báze vody, preto sme kvôli zaručeniu nezávadnosti a primeranej trvanlivosti produktov siahli v rade INspiral aj po konzervante. Zvolili sme jemný dvojzložkový konzervant Cosgard, ktorý je certifikovaný pre prírodnú kozmetiku.

"Slimačie" pleťové krémy Inspiral obsahujú kvalitné rastlinné oleje a účinné látky zo slimačieho sekrétu, ktoré ďalej podrobnejšie približujeme.

slimacia_kozmetika

Účinné látky obsiahnuté v slimačom sekréte a ich pôsobenie:

Kolagén: zvyšuje odolnosť pokožky voči poškodeniam, udržuje hydratáciu a primeraný tonus tkanív. Na povrchu kože pôsobí napínajúco a vyplňujúco, čím prispieva k minimalizácii vrások.

Elastín: navracia pokožke prirodzenú pružnosť. Chráni a obnovuje fyziologickú rovnováhu pokožky.

Fibronektín – umožňuje priľnavosť buniek, hojenie rán, ale aj vývoj nových buniek.

Alantoín – má výrazné regeneračné a antioxidačné vlastnosti - urýchľuje hojenie drobných poranení kože a spomaľuje proces starnutia. Tiež pôsobí proti rôznym začervenaniam pokožky.

Kyselina glykolová – má exfoliačný (pílingový) účinok - odstraňuje odumreté bunky, čo umožňuje hlbšie prenikanie prospešných látok do kože. Tiež stimuluje produkciu kolagénu, elastínu, má sťahujúci a čistiaci účinok, čo vedie k prirodzenej pevnosti a jasnosti pokožky, ako aj k eliminovaniu pigmentových škvŕn, vrások, akné, či jazvičiek.

Kyselina hyalurónová – viaže vodu v pokožke, zvlhčuje ju, zjemňuje a revitalizuje.

A logické vysvetlenie úžasných regeneračných vlastností slimačieho slizu? Slimačia „noha“, na ktorej sa slimáky pohybujú, je vystavená množstvu agresívnych vplyvov prostredia. Preto sa na jej povrch vylučujú látky, ktoré jednak eliminujú baktérie, parazity či plesne a jednak rýchlo hoja všetky vznikajúce drobné poranenia. Naozaj, príroda je taká geniálna!

Pekné jarné dni želá
Eňa & Eva :)

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Anna Molnárová, 09.06.2022 10:18

dobrý deň som staršia , mám na tvári 3 pigmentové flaky ktré ma dosť trápia, prosím poradte ktorý by bol najvhodnejší na zmiernenie a blednutie. Aj na rukách sa vyskytujú pigmentové škvrny. určite si podľa Vašej rady objednám. aamolnarova@gmail.com

Zuzana, 21.04.2022 13:36

Pekny den.. chcela by som vediet cenu produktov Slimaci sliz.. dakujem

Modrá púpava Modrá púpava, 21.04.2022 13:41

Ďakujeme za Váš záujem. Momentálne máme 3 pleťové krémy so slimačím mucínom. Cena je rôzna - podľa ďalších zložiek - od 26,6 do 30,6 Eur za 50 ml. Nech sa páči, viac informácií nájdete na: modrapupava.sk (hľadajte oranžovú kolekciu: kozmetika so slimacim sekretom).


Pridať komentár