Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Starostlivosť o seba v duchu nenáhlivej krásy

24.10.2022 14:29

Ena

Môj prístup k starostlivosti o seba sa dnes veľmi líši od prístupu, ktorý som mala ešte pred pár rokmi. Dnes už konečne chápem, čo mi pomáha relaxovať, keď sa cítim vyčerpaná. Už viem, koľko spánku potrebujem, aby som sa cítila lepšie ako len priemerne a bola nabitá energiou.

Vzťah k zdravému životnému štýlu a tomu, čo ho tvorí – jedlo, cvičenie, pobyt v prírode – nie je len čierno-biely. Nemôžem ho rozdeliť len na to zdravé a prospešné a na to, čo je vyslovene zlé a škodlivé. Takýto prístup je rigidný a neuveriteľne stresujúci. V mojom živote som dospela do bodu, keď som si tieto veci konečne uvedomila. Nejaký čas to síce trvalo, ale dostala som sa na cestu rovnováhy. Zeleninu jem každý deň, zacvičím si 5-krát do týždňa, pravidelne odpočívam, ale zároveň si neodopriem každodennú kávu alebo príležitosť posedieť si pri pohári vína s mojím mužom. Všetko je to o rovnováhe, nehnať veci do extrému.

vino

Život nie je statický, je nepredvídateľný. Veci sa môžu zmeniť jediným mávnutím krídel osudu. Čo tým chcem povedať? Niekedy mám priestor, aby som si naplánovala prípravu a čas na jedlo, cvičenie, našla si chvíľu na každodennú masáž gua sha. A niekedy fungujem len na autopilota v základnom režime.

Kľúčom je základná každodenná rutina, nech sa deje, čo sa deje – bez čoho nemôže môj deň prebehnúť.

  • Každodenných 60 minút jogy alebo prechádzka na čerstvom vzduchu.
  • Uspokojenie mojich denných nutričných potrieb.
  • Dostatočný čas na spánok.

Tieto tri body sú minimálne podmienky môjho denného prežitia, o týchto nikdy nediskutujem. Mám súcit sama so sebou a nevyčítam si, pokiaľ stihnem naozaj len tieto tri minimálne denné požiadavky. Každý deň predsa prináša so sebou novú príležitosť urobiť pre seba niečo „špeciálne“ práve v súvislosti s okamihom, v ktorom sa práve nachádzam.

joga

Starostlivosť o seba nevnímam ako pôžitok. Starostlivosť o seba je o činnostiach, ktorými sa o seba starám, aby som mohla robiť to, čo potrebujem a chcem, či už vo svojom domove, v práci, vo svojom živote. Starám sa o seba preto, že zdravé telo a myseľ mi prinášajú radosť. Pretože o tom je predsa život...

Vaša Eňa

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Katarína, 30.01.2023 18:11

Nenahliva krasa je u mna o pristupe samej k sebe, uz len v jednoduchom momente ako ked si kremujem ruky alebo tvar. Snazim sa udrzat v pritomnom okamihu a uvedomovat si kazdy dotyk a pohyb, ktory urobim. Je to pre mna vzacny cas a snazim ho vzdy prežiť naplno.

Adela Uhrová, 27.12.2022 22:38

Pre mňa znamená nenáhliť sa v starostlivosti o seba robiť jednu vec v danom okamihu. Nepočúvať podcast pri večeri, hudbu pri čítaní knihy... Dopriať si sústredenie. Omnoho viac si pri tom oddýchnem :)

Modrá púpava Modrá púpava, 17.01.2023 10:30

Pani Uhrová, ďakujeme Vám za krásny komentár. Prosíme, kontaktujte nás a my Vám radi pošleme darček.


Pridať komentár