Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Fialky pre krásu (návod na macerát a peeling)

02.04.2016 07:24

Podľa Prírodnej lekárne sa tmavofialové kvety fialky voňavej (viola odorata) zbierajú v priebehu marca až apríla. Ide o veľmi jemne pôsobiacu liečivú rastlinku, vhodnú aj pre deti. Už v stredoveku sa používala napríklad pri melanchólii, bolestiach hlavy, či pri zápaloch žalúdočnej sliznice. Vďaka obsahu saponínov sa používa tiež pri chorobách dýchacích ciest spojených s kašľom. Výborná je však aj na výrobu kozmetických prípravkov.

Fialky

Liečivá fialková kozmetika

Fialkový macerát (v oleji) je vhodný pre každý typ pleti - na tvár, krk či dekolt. Dodáva pokožke svieži a jemný vzhľad. Olejový macerát možno tiež použiť na starostlivosť o jemnú detskú pokožku. Vodný extrakt kvetu fialky (v krémoch, mliekach) hydratuje suchú pleť. Fialkový čaj čistí pleť vnútorne.

Extrakcia byliniek pomocou rastlinných olejov (macerácia) je krásny spôsob, ako využiť liečivé vlastnosti rastlín. Bylinkové maceráty sú zvyčajne veľmi jemné a šetrné k pokožke. Môžu sa používať ako masážne oleje, liečiť určité kožné problémy, alebo môžu nádherne prevoňať balzamy či krémy. Domáca macerácia fialiek nie je nič zložité.

 

Postup na domácu výrobu fialkového macerátu:

  1. Fialky, ktoré chcete použiť na výrobu macerátu, zbierajte za suchého počasia, prípadne keď už opadla ranná rosa. Tiež sa uistite, že zbierate kvietky v oblasti, kde sa nepoužívajú žiadne hnojivá, ktorá nie je v blízkosti rušnej dopravnej cesty.
  2. Naplňte nazbieranými fialkami čistý a suchý zaváraninový pohár, kvietky nezatláčajte len ich zľahka nasypte do pohára. Zalejte olejom podľa vášho výberu tak, aby boli všetky kvety pokryté olejom. Pokiaľ sú v pohári vzduchové bubliny, tak obsah premiešajte drevenou alebo plastovou lyžičkou, aby bublinky unikli. Pohár zavrite.
  3. Takto pripravený olej nechajte stáť na slnečnej parapete alebo inom teplom, slnečnom mieste.
  4. Pri macerácii čerstvých byliniek sa zvykne kondenzovať v pohári voda. Odporúčame pravidelne aspoň raz za 1-2 dni viečko pohára odšroubovať a čistou papierovou utierkou vodu z viečka utrieť, aby vám nestekala do macerátu a neznehodnocovala ho.
  5. Macerát je tiež potrebné pravidelne aspoň raz za dva dni premiešať. Fialky macerujte 4 až 6 týždňov.
  6. Po 4 až 6 týždňoch macerát sceďte cez husté sitko alebo pomocou bavlnej utierky. Pri macerácii čerstvých kvetov vám odporúčame, aby ste precedený olej nechali ešte cca. týždeň postáť, aby ste mohli skontrolovať, či sa vám náhodou neusádza na dne pohára voda. Pokiaľ áno, po týždni opatrne olejový macerát zlejte a vodu vylejte.
  7. Výsledný macerát si označte (aby ste vedeli, o ktorú bylinku ide - ak by ste ich vyrábali viacero) a nezabudnite ani na dátum výroby.


Ďalšie tipy:

Pre zachovanie čo najvýraznejšej fialkovej vône je vhodné macerovať kvety v mandľovom alebo jojobovom oleji. Pre dosiahnutie väčšej intenzitu vône kvietky každé 3-4 dni vymeňte za čerstvé.

Pokiaľ si chcete vytvoriť naozaj špeciálny fialkový macerát, skúste použiť moringový olej, ktorý sa už v starovekých kultúrach široko používal na uchovávanie rastlinných vôní a na výrobu parfumov. Keď sa v starých textoch píše o „vonnom oleji“, ide práve o tento olej. Jeho tradičné použite ako „nosiča“ vonných látok pri výrobe parfémov je významné dodnes. Okrem toho má aj sám o sebe (vďaka obsahu unikátnej kyseliny behenovej) viacero zaujímavých benefitov pre pokožku (viac informácií tu -Moringový olej ).

Moringovy-olej

 

Náš špeciálny tip pre krásu:

Tento rok si fialky macerujeme už 3 týždne a kvietky sme v maceráte opakovane menili za nové, aby bol voňavejší. Odcedené fialky sme ale veru nevyhodili - bola by to škoda. A tak sme si z nich namiešali úžasný jarný fialkový peeling :)

Suroviny:

  • fialkové kvety (odcedené z macerátu)
  • morská soľ
  • 1 lyžica medu
  • mandľový olej

Postup:  Všetky suroviny dobre premiešajte a hotovo ;)

Aplikáciu peelingu začnite (najlepšie vo vani alebo v sprche) od nôh a postupujte hore krúživými pohybmi smerom k srdcu, ďalej pokračujte masážou rúk od dlaní smerom k srdcu. Nasleduje brucho, pás, boky a chrbát. Potom, ako ste naniesli peeling na celé telo, postup zopakujte a jemne premasírujte pokožku ešte 2-3 krát. Opláchnite pleť teplou vodou a osušte mäkkým uterákom. Pokožku už neumývajte mydlom! Olej zanechá na Vašej pokožke jemnú olejovú vrstvu, ktorá ju hydratuje a vyživí.

Fialkovy-peeling

Želáme Vám príjemnú jarnú pohodu pri zbere fialiek, ako aj pri ich následnom kozmetickom využití :)

Vaša Eňa & Eva.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Veronika, 12.04.2021 09:23

Dobrý deň, ak si robím macerát zo sušených fialiek, doba macerovania je rovnaká alebo stačí macerovať aj kratšie? Aký je, prosím, pomer byliniek na dajme tomu 100 ml oleja? Ďakujem pekne :)

Modrá púpava Modrá púpava, 13.04.2021 14:06

Pekný deň. Jasné, môžu byť aj sušené. Doba macerovania je rovnaká, no stačí ich aj menej ako čerstvých. Pomer závisí od požadovanej koncentrácie macerátu, aj keď od určitej hranice, ktorá už macerát nasýti, nemá zmysel zvyšovať množstvo fialiek. Na 100 ml by som odhadom dala tak 10-15 polievkových lyžíc sušených fialiek.

Lucia, 07.05.2020 11:17

Dobry den, spravila som si fialkovy macerat, ale mam pocit ze ma taku nakyslu vonu, moze to byt tym, ze pohar nebol naplneny olejom az po okraj a vzduch, ktory bol pritomny znehodnotil vysledny produkt? po precedeni bola na spodku pritomna voda, ale tu podla odporucani zlejem. da sa taky macerat pouzivat? dakujem za odpoved, Lucia

Modrá púpava Modrá púpava, 30.05.2020 11:23

Pekný deň, milá Lucia. Žiaľ, ak vám macerát "skysol" je naozaj znehodnotený :( Nepoužívajte ho, určite. Problémom nie je vzduch, ale tá voda. Ak používate čerstvé kvietky, tak sa vždy nejaká vykondenzuje - preto v návode odporúčame pravidelnú kontrolu macerátu a utieranie vyzrážanej vody. Mrzí ma to! Ak nemáte čas alebo trpezlivosť na každodenné odstraňovanie vody, dá sa to vyriešiť tak, že kvietky najprv presušíte a až potom dáte macerovať. Držíme palce, nech to nabudúce už vyjde!


Pridať komentár