Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Krásna aj v jeseni: 7 tipov pre udržanie slnkom pobozkanej pleti

22.09.2019 17:33

Leto nám pomaly ale iste končí. Aj keď si ešte môžeme vychutnávať žiarivé slnečné lúče, na nejaké systematické opaľovanie to už nestačí.
Ak ste už pre tento rok sezónu uzavreli, možno vás bude zaujímať odpoveď na otázku – ako odsunúť nástup zimnej bledosti čo najďalej a podržať si čo najdlhšie zdravý letný tón pleti.

Tmavé, intenzívne opálenie vydrží približne 2-3 týždne. Potom postupne bledne a do 1-2 mesiacov (podľa starostlivosti) sa stratí úplne. Postupne sme vám ponúkali rôzne návody a tipy, ako svojej pokožke dopriať všetko potrebné v období dovoleniek a letných dobrodružstiev. Ak ste sa podľa toho na slnenie pripravovali a potom sa opaľovali zdravo, s rozumom, určite ste dali svojej pokožke dobrý základ, aby si prirodzené opálenie uchovala čo najdlhšie. A v prípade, že ste to tento rok ešte nestihli, alebo že si chcete svoje opálenie lepšie „poistiť“, tu je niekoľko osvedčených tipov, ako si dlhšie podržať nielen letné spomienky, ale aj krásnu, slnkom pobozkanú pleť.

Samozrejme, odporúčame tu len telu prirodzené, prírodné „triky“, takže ak ste čakali samoopaľováky či solárko, asi vás sklameme. Ak však hľadáte niečo viac v duchu filozofie Nenáhlivej krásy, nech sa páči, čítajte ďalej :)

Prirodzená krása

 

Krátka vlažná sprcha namiesto horúcej vane

Možno vás už láka vyhriať sa v horúcom kúpeli, no ak sa dá, odložte to radšej až na november. Toto je naozaj účinné pravidlo. Horúcu vaňu vymeňte za rýchlu vlažnú sprchu. Horúca voda totiž pokožku dehydratuje, čím spôsobuje, že sa rýchlejšie ošúpe. A spolu s ňou, pochopiteľne, aj vaše opálenie. Hneď po osprchovaní (pravidlo 3 minút) sa nezabudnite ešte „namokro“ natrieť telovým olejom.

 

Hydratácia, hydratácia, hydratácia

Hydratačné prípravky by mali byť po lete vo všeobecnosti našimi vernými spoločníkmi. Opálenú pokožku treba hydratovať aj niekoľkokrát denne. Po opaľovaní, ale aj po dovolenkovom období, platí, že žiadne množstvo hydratácie nie je prílišné. Opálenej pokožke by sme mali dopriať toľko výživy a hydratácie, koľko si pýta. Tak ako v iných prípadoch, aj tu platí, že treba predovšetkým počúvať svoje telo.

Na hydratáciu zvonka použite jemnú hmlu kvetinových vôd, ktorú následne zafixujete kvalitným rastlinným olejom - ideálne s vysokým podielom omladzujúcich antioxidantov.

A hydratácia je, samozrejme, nevyhnutná aj v podobe dostatočného príjmu tekutín. Doprajte si vodu, minerálku, či bylinkové, ovocné, alebo zelené čaje.

caje

 

Stop epilácii

Ak si chcete udržať letný bronz, na epiláciu voskom, cukrom, či rôznymi epilačnými krémami dočasne zabudnite. Nielenže vás zbaví nežiaducich chĺpkov, ale spolu s nimi vám strhne aj vrchnú vrstvičku pokožky. Na pár týždňov preto radšej uprednostnite menej rušivú depiláciu holením.

 

Pozor na peelingy a agresívne umývacie prípravky

Drsný peeling, či iná mechanická záťaž pre pokožku - tomu všetkému by sme sa mali po lete vyhýbať, ak si chceme udržať pokožku v dovolenkovej nálade a farbe. Takisto odporúčame vyhnúť sa častému používaniu penivých čistiacich prípravkov (mydiel, sprchových gélov...), ktoré prostredníctvom narušenia ochrannej lipidovej vrstvy oberajú pokožku o jej prirodzenú vlhkosť a zvyšujú tak tendenciu k šúpaniu. Skrátka, mali by sme sa vyhýbať všetkému, čo vedie k olupovaniu povrchovej vrstvičky kože.

 

Správny výber potravín

Aj stravou sa dá pekne predĺžiť opálenie. Pevné miesto v jedálničku by si aj v tomto období mali nájsť najmä potraviny bohaté na betakarotén. Na tanier si preto naložte mrkvu, sladké zemiaky, tekvicu, mango, papáju, špenát, či brokolicu. Pre dlhotrvajúce opálenie je výborný aj vitamín E, ktorý obsahujú orechy, mandle, gaštany a rôzne semienka či jadierka.

zdrava strava

 

Pripomenieme, že betakarotén aj vitamín E sú antioxidanty. Ich dostatočný príjem je dôležitý tak pred opaľovaním, kedy pokožku na slnenie pripravia, počas slnenia, kedy ju chránia, ako aj po opaľovacej sezóne, kedy zase pomáhajú predchádzať vráskam a udržať tón opálenej pleti. Veľmi vhodné je dopĺňať ich do pokožky aj zvonka, kde nám opäť najlepšiu službu spravia rastlinné oleje, či olejové extrakty - špeciálne tie oranžovej až červenej farby (nechtíkový, šípkový, marhuľový...).

Životnosť vášho opálenia tiež môžu predĺžiť potraviny obsahujúce tyrozín - látku, ktorá pomáha pri tvorbe kožného farbiva melanínu. Patria sem napríklad morčacie mäso, vaječný bielok, cottage syr, avokádo, alebo losos.

 

Pohladenie lúčmi jesenného slnka

Práve teraz, keď intenzita slnka už nie je taká veľká a jesenný UV-index nebije na poplach, môžeme si slobodne dopriať celé priehršia slnečných lúčov, a to dokonca aj cez obednú prestávku. Tak vystavte svoju tvár a ruky slnku (ak sa čo len trochu dá, tak aj v krátkych rukávoch) aspoň na dvadsať minút denne. Nielen opálenie, ale aj dobrá nálada vám vďaka tomu vydrží až do upršaného, zamračeného novembra.

slnko v dlani

 

Dobre fungujúca kožná bariéra

Zdravá, funkčná kožná bariéra je absolútny základ - chráni pleť nielen pred stratami vody, ale aj pred zápalmi, či predčasným starnutím. Ak je v dobrej kondícii, tak vám pomôže aj v snahe o udržanie si opálenia. Takže ju treba nielen chrániť pred narušujúcimi vplyvmi agresívnych prípravkov, ale vyslovene sa o ňu starať.

Vynikajúcu starostlivosť o kožnú bariéru, a zároveň aj o opálenú pokožku, vám poskytne náš už skoro kultový olej Letný deň. Tento olej totiž neslúži len na zvýšenie ochranných funkcií kože, ale aj na doplnenie prospešných esenciálnych mastných kyselín a antioxidantov (betakarotén, vitamín E + najsilnejší známy antioxidant z červenej riasy - astaxantín). Spolu s udržaním dobrej hydratácie je to všetko to, čo ochranný plášť kože pre svoje zdravé fungovanie potrebuje.

 

A nakoniec ako bonus ešte jeden malý vizuálny trik, ktorý iste poznáte: opticky farbu pokožky zintenzívni svetlá farba oblečenia ;)

 

Krásny prechod z leta do jesene vám želajú,

vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár