Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Zdravé opaľovanie: Krásne opálená pokožka začína už dnes

18.05.2019 16:11

Hoci vrchol dovolenkovej sezóny na nás ešte len čaká a väčšina z nás si necháva cesty za slnkom a prázdninovými radovánkami až na letné mesiace, už dnes je dobré začať svoju pokožku na slnko pripravovať. Pokiaľ rovnako ako my vyznávate filozofiu Nenáhlivej krásy, je vám jasné, že aj v prípade opaľovania platí staré známe „pomaly ďalej zájdeš“.

Pravda, v dnešnej dobe je ťažké nepodľahnúť diktátu módy. Všetko chceme rýchlo, ideálne hneď. A krásne opálená pokožka nie je výnimkou. Ak nám však záleží nielen na vonkajšom efekte a dávame prednosť zdravému a dlhodobému opáleniu, začnime na ňom pracovať už teraz - v dostatočnom predstihu pred tým, než sa prvýkrát vyberieme na pláž.


Nedajte sa zastrašiť, opaľovanie je pre nás dôležité

Druhým extrémom v prístupe k opaľovaniu je úzkostlivé vyhýbanie sa slnečným lúčom pod vplyvom strachu zo škodlivých účinkov slnka. Skúsme sa však trochu odosobniť od „všeobecných právd“, ktoré sú často len marketingom veľkých kozmetických či farmaceutických firiem a spomeňme si na príslovie overené praxou našich starých mám: „kam nechodí slnko, tam chodí lekár.“

Bez slniečka by sme na tom boli jednoducho zle. Slnečné lúče nám zlepšujú náladu a dodávajú energiu, podporujú náš imunitný systém, zmierňujú problémy s kĺbmi, predmenštruačný syndróm, kardiovaskulárne problémy, optimalizujú hladinu cukru v krvi a celkovo aktivizujú náš metabolizmus. Väčšina týchto pozitív súvisí s vitamínom D, ktorý prirodzene vzniká v koži vplyvom slnečného žiarenia. Samotný vitamín D chráni našu pokožku dokonca aj pred nežiaducim spálením. Vďaka nemu sa rýchlejšie regenerujú kožné bunky, ustupuje zápal a začervenanie. 
A vedeli ste, že vitamín D sa tiež priamo podieľa na ochrane voči rôznym typom rakoviny? Podľa výskumov znamená optimálna hladina tohto vitamínu v konečnom dôsledku až o 65% nižšie riziko vzniku rakoviny! Každá bunka v našom tele má receptor na vitamín D, každá bunka ho potrebuje.

slnecny kupel


Slnečný vitamín D prospieva aj našej kráse.
Pôsobí proti obezite, zlepšuje stav akné či psoriázy, podporuje rast a silu vlasov a tiež je výborným omladzujúcim prostriedkom. Zistilo sa, že obyvatelia miest s veľkou automobilovou premávkou a smogovým znečistením starnú rýchlejšie okrem iného práve kvôli nedostatku vitamínu D.

Dnes má väčšina ľudí výrazne nízku hladinu toho multifunkčného vitamínu. Okrem interiérového životného štýlu a smogu sa pod jeho epidemiologický nedostatok podpisuje aj masové používanie opaľovacích krémov s vysokým SPF.
Zdravé opaľovanie v rozumnej miere a správnou cestou nám prospieva a je ideálnym zdrojom vitamínu D pre naše telo. Na rozdiel od rôznych výživových doplnkov, pri získavaní D-čka zo slnka nám nehrozí ani predávkovanie.

Slnka sa teda jednoznačne netreba báť. Je naším dobrým spojencom tak pre zdravie a krásu, ako aj pre celkový pocit pohody.


Pomaly ďalej zájdeš - riaďte sa Nenáhlivou krásou

S trendom "Slow beauty" korešponduje holistický prístup k opaľovaniu, vyhýbanie sa extrémom a rešpektovanie zásad zdravého opaľovania s botanickým UV faktorom.

Nenáhlivá krása nám tiež hovorí aj o pozornom prístupe k sebe samému. Práve pri opaľovaní je veľmi dôležité počúvať svoje telo, sledovať jeho reakcie a potreby. Individuálna znášanlivosť slnka totiž veľmi kolíše v závislosti od nášho aktuálneho stavu (vyčerpanosť, stres, zdravie či choroba, životospráva). Preto by sme nemali strácať kontakt so sebou samým.
Nie je dobre, ak napríklad celú zodpovednosť prenecháme len použitému opaľovaciemu prípravku. Prípravky s vysokým SPF "vypínajú" komunikačný kanál, ktorým nám naše telo signalizuje, že má slnka dosť. A tak zostávame na slnku oveľa dlhšie, ako by nám to prirodzené okolnosti dovolili, s falošným pocitom bezpečia, ktorý nám môže spôsobiť veľa škody.

V súlade s Nenáhlivou krásou je aj starostlivé zváženie používanej kozmetiky a jej zloženia. „Slow“ kozmetiku môžeme používať bez výčitiek a bez pocitov viny. Neobsahuje zdravotne či ekologicky sporné zložky, ako napríklad parabény, či toxické UV filtre, ktoré ohrozujú nielen nás, ale aj životné prostredie.

prirodny_opalovaci_olejČisto rastlinný opaľovací olej Letný deň

 

No to, čo platí pre zdravé slnenie absolútne, je uvoľnený a nenáhlivý prístup. Ak chceme silou mocou za týždeň pri mori dobehnúť celoročnú absenciu slnka a opáliť sa do kávova, robíme naozaj veľkú chybu a naše telo nám to zráta. Čas strávený na slnku určite treba zvyšovať len pozvoľne a postupne. Najviac negatívnych následkov slnečného žiarenia vyplýva z toho sa mu vystavíme s neopálenou, nepigmentovanou pokožkou, bez prípravy, naraz na dlhý čas. Poďme sa teda pripraviť a na svojom krásnom, no najmä zdravom opálení zapracovať tak zvonka, ako aj zvnútra!


Príprava zvonka: Pre rovnomerné opálenie a hebkú žiarivú pokožku

V zimnom období máme často pocit, že nás „nikto nevidí“, a tak si môžeme dovoliť trochu zanedbať starostlivosť o pokožku tela. Tá preto býva na jar zhrubnutá, vysušená, sivastá, ako keby zastretá matným filmom. Niet sa čo čudovať, že priam prahne po dávke vitamínov a slnečných lúčov. Ak by sme takúto pokožku vystavili slnku bez prípravy, mohlo by sa nám to vypomstiť nepeknými fľakmi.

Rozlúčme sa teda s odumretými bunkami na povrchu kože pomocou peelingu. To je naša domáca úloha pred príchodom leta :)  Vďaka peelingu bude naša pokožka žiarivejšia a aj lepšie pripravená na pravidelné, jednotné opálenie.

Na jemnú pokožku tváre si vyberme peeling čo najjemnejší. Ideálny je v tomto smere kvalitný surový med, ktorý rozotrieme na navlhčenú pleť a krúživými pohybmi masírujeme. Enzýmy obsiahnuté v mede sa postarajú o dokonalý, a zároveň veľmi šetrný peeling našej tváre.

Natieranie celého tela medom by asi bolo trochu nepraktické, takže popustime uzdu svojej fantázii a namiešajme si telový peeling podľa vlastného uváženia. Ten najjednoduchší zahŕňa len zmiešanie kvalitného rastlinného oleja a soli, prípadne cukru (podrobný návod na olejový peeling nájdete tu). No možeme si z jeho prípravy urobiť aj malý voňavý rituál a namiešať si Kávovo-škoricový peeling, ktorý našu pokožku nielen zbaví odumretých buniek, ale ju aj krásne prekrví a vyhladí. Pri pravidelnom používaní môže tiež pomôcť pri "zaháňaní" nepríjemnej celulitídy ;)

peeling_škorica_káva

Čo potrebujeme:
- pol hrnčeka mletej kávy
- dve lyžice škorice
- štvrť hrnčeka morskej soli
- štvrť hrnčeka cukru
- Marhuľový alebo Arganový olej podľa potreby.
Postup výroby je jednoduchý. Najskôr zmiešame všetky sypké suroviny a následne do zmesi pridávame telový olej, až kým nám konzistencia nebude vyhovovať. Z peelingu si potom za hrsť naberieme a poriadne ním vyšúchame pokožku tela. Výsledkom bude hladká a osviežená pokožka, ale aj krásna kávovo-škoricová vôňa v našom okolí :)


Ďalším dôležitým bodom v rámci našej prípravy na leto je dostatočná hydratácia pokožky
. Potešte svoju pleť a zmysly osviežujúcou 100%-nou kvetinovou vodou a vlhkosť v pokožke uzamknite pleťovým a telovým olejom. V tomto období ideálne rezonujú s prírodou voňavé kvetinové oleje. Našim obľúbeným spoločníkom a pomocníkom je Jazmínový a Levanduľový olej. 

 

Príprava zvnútra: Pre zdravie a ochranu kožných buniek

"Krása pramení zvnútra". Toto je taktiež dobre známe tvrdenie. A zdravá, krásna pokožka je do značnej miery naozaj priamym odrazom nášho jedálneho lístka. Aj tým, čo jeme, vieme teda veľmi účinne napomôcť dobrej kondícii kože, a tým pádom aj lepšiemu zvládaniu náporu letného slniečka.

vitaminy_opalovanie

 

V tomto období by sme v rámci prípravy pokožky na leto mali do svojho jedálnička zaradiť najmä potraviny bohaté na antioxidanty, a špeciálne betakarotén.

Antioxidanty sa postarajú o všeobecnú ochranu buniek a tiež anti-aging. Toto obdobie je našťastie na antioxidačné potraviny bohaté, tak to využime. Patrí sem väčšina druhov bobuľovitého ovocia – čerešne, čučoriedky, černice, maliny, ríbezle, jahody, ale aj citrusy, kivi, špenát, ružičkový kel, brokolica, cvikla, cesnak, či fazuľa.

Betakarotén v potravinách nám zase pomôže v snahe o krásne opálenú pokožku. A pokiaľ si ho zaradíme do stravy v podobe ovocia a zeleniny, minimalizujeme aj riziko „oranžového“ opálenia, ktoré býva niekedy výsledkom „tabletkových urýchľovačov". Betakarotén nájdete bohato zastúpený napríklad v mrkve, batatoch, paradajkách, paprike, marhuliach, broskyniach, tekvici, melóne, čakanke, slivkách, či špargli.

Tak dobrú chuť...

Príjemnú prípravu na leto (už aby tu bolo ;)  vám želajú
vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár