Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Masáž vlasovej pokožky vs. vlasový peeling

10.03.2023 13:20

Priemerná dĺžka rastu zdravého vlasu je 5 rokov. V priemere narastú vlasy za jeden mesiac asi o 1,2 cm. Ak by sme mali vyčísliť, ako často riešime vlasy, tak môžeme povedať, že celý život.

Vedeli ste, že pravidelná masáž vlasovej pokožky a jej peeling môže zlepšiť rast vlasov?

Ak patríte k nadšencom wellness v duchu nenáhlivej krásy, viete aké dôležité sú pravidelné peelingy tváre a masáže tela. Peeling jemne odstraňuje odumreté kožné bunky a po jeho aplikácii je pokožka hebká a žiarivá. Masáže uvoľnia svalové napätie a sú nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o seba.

Z oboch týchto postupov môže mať úžitok aj vaša pokožka hlavy. Výsledkom vlasového peelingu a masáže sú silnejšie a zdravšie vlasy.

Elena Krátka, zakladateľka Modrej púpavy, tiež rieši vlasové problémy:

Nikdy som sa príliš nezaoberala vlasmi, ale po pôrode a počas kojenia mi vlasy začali dosť padať. Kvalita a hustota po čase už nebola taká, na akú som bola zvyknutá. Začala som viac pátrať po tom, ako by som mohla zlepšiť ich kvalitu prírodnými prostriedkami. Takto som objavila účinnosť masáže a peelingu vlasovej pokožky.” 

Rozmarína-vlasová kúra

Aké poznáme druhy peelingu vlasovej pokožky

Peeling (exfoliácia) má rovnaký účinok na tvár aj na vlasovú pokožku – odstraňuje šupinky, mastnotu a nánosy stylingových prípravkov. Podobne ako peeling tváre, aj peeling vlasovej pokožky môže mať dve formy: mechanickú formu, ktorá je zároveň i masážou a chemický peeling.

Výhody vlasového peelingu

Keďže vlasy vyrastajú z vlasovej pokožky, pre ich rast a zdravie je prospešné odstraňovať šupinky a zvyšky upchávajúce póry (zostávajúce po stylingových prípravkoch, alebo prebytočnom maze). Na toto je exfoliácia ideálna, pretože odstráni z pokožky všetko, čo blokuje vlasové folikuly.

Nevýhody vlasového peelingu

Nevýhodou exfoliácie je, že môže poškodiť pokožku hlavy a jej folikuly, ak je spôsob príliš drsný a abrazívny. Ak je chemický peeling príliš agresívny (na to veľký pozor), môže vašu pokožku príliš vysušiť a spôsobiť nepríjemné lupiny, svrbenie a ďalšie problémy. Peeling je potrebné ukončiť použitím jemných hydratačných prípravkov na pokožku – jemný šetrný šampón.

Chemický peeling neodporúčame robiť ak máte psoriázu, ranky a veľmi citlivú pokožku.

Ako exfoliovať pokožku hlavy

Pred tým, ako začnete s exfoliáciou pokožky hlavy, zvoľte si preferovanú metódu. Ak pôjdete cestou mechanického odlupovania, použite produkt s abrazívnymi granulkami, alebo kefu vhodnú na peeling. Pre chemický peeling je potrebné zvoliť produkt, ktorý je bezpečný na použitie pre vlasovú pokožku.

Chemický peeling vlasovej pokožky

Chemický peeling pokožky hlavy vyžaduje produkty s obsahom aktívnych zložiek. Napríklad s aha kyselinami, alebo enzýmami, ktoré pomáhajú odstraňovať šupinaté kožné bunky z pokožky hlavy.

  1. Pri použití väčšiny chemických exfoliantov naneste produkt priamo na pokožku hlavy a vmasírujte ho bruškami prstov. Vyhnite sa drhnutiu, alebo poškriabaniu pokožky.
  2. Nechajte exfoliant pôsobiť na pokožke podľa návodu.
  3. Úplne opláchnite a následne použite hydratačný šampón a hĺbkový kondicionér.

Masáž vlasovej pokožky

Masáž vlasovej pokožky je možné považovať aj za peeling, no nie sú úplne rovnaké. Aký je medzi nimi rozdiel? Masáž manipuluje so svalmi na hlave, uvoľňuje napätie a zvyšuje prietok krvi. Zároveň stimuluje mazové žľazy, ktoré vylučujú kožný maz – prírodnú látku, ktorá udržuje zdravú pokožku hlavy.

Výhody masáže

Masáž vlasovej pokožky je prospešná z nižšie uvedených dôvodov:

  • uvoľňuje napätie,
  • zvyšuje prietok krvi (podporuje rast vlasov)
  • stimuluje pokožku vyživujúci kožný maz.
  • môže upokojiť vlasovú pokožku a dokonca jemne odstrániť suchú, svrbivú, odumretú pokožku.

Nevýhody masáže

Existujú vôbec nejaké? Na rozdiel od exfoliácie, masáže pokožky hlavy nemajú nežiadúce a škodlivé účinky. Táto wellness prax podporuje zdravý rast vlasov a nedá sa s ňou uškodiť. Majte na pamäti len jedno pravidlo. Jemnosť. Masáž vlasovej pokožky má byť jemná. Pokiaľ sme počas masáže na svoje vlasy príliš drsní, môžeme spôsobiť podráždenie a poškodenie vlasovej pokožky.

Masáž vlasovej pokožky je jednoduchá a možno ju vykonávať na mokrých aj suchých vlasoch.

  1. Ľahkým až stredným tlakom zatlačte bruškami prstov na pokožku hlavy.
  2. Pohybujte bruškami prstov v malých kruhoch v napätých oblastiach po dobu niekoľkých minút.
  3. Použite na masáž jemný vlasový olej Rozmarína s kyselinou hyalurónovou, alebo jeden z najlepších prírodných olejov na vlasy – arganový olej. Pokožka bude vyživená počas masáže i po nej. Ako postupovať pri masáži vlasovej pokožky si pozrite v našom videu vyššie.

Arganový olej nazývaný aj ako “marocké zlato” sa po stáročia používa nielen na varenie, ale i ako domáci liek na starostlivosť o pleť a vlasy. Je plný mastných kyselín a antioxidantov, ako je vitamín E. Hydratuje, upravuje, zvyšuje lesk vlasov a stav vlasovej pokožky.

Použitie Rozmaríny patrí k mojej pravidelnej rutine. Olej som v minulosti používala na zlepšenie vlasov po pôrode. Dnes riešim predovšetkým šedivé vlasy, ktoré sú tvrdé a nepoddajné. Rozmarína ich krásne zmäkčí a zjemní,” tvrdí Elena Krátka.“

rozmarina arganovy olej

Čo odporúčame my

V Modrej Púpave odporúčame masáž vlasovej pokožky ako prospešnú a nevyhnutnú prax pre zdravé vlasy. Robte ju pravidelne, zaberie vám len pár minút. Vlasovým folikulom dodáte výživu a dostatočné prekrvenie. Pri exfoliácii pokožky hlavy dodržujte odporúčania vo frekvencii raz alebo dvakrát za mesiac. Výsledkom tejto metódy je hĺbkové a dôkladné čistenie pokožky. Z masáže a exfoliácie budete mať úžitok. Tieto metódy sú vhodné aj pre tých, ktorí majú mastnú pokožku hlavy a zvýšenú tvorbu lupín. Urobiť si z týchto metód svoju rutinu, je pre vlasy must-have jarnej sezóny. 

Nájdete si čas na masáž? 

Pokiaľ máte otázky ohľadne masáže vlasovej pokožky alebo peelingu, neváhajte a spýtajte sa v komentári pod článkom. Rada vám vaše otázky zodpoviem.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár