Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Pleťové sérum a ako ho efektívne používať

21.08.2020 12:56

Pleťové séra sú rýchlo sa vstrebávajúce prípravky nabité účinnými látkami. Používajú sa ako extra starostlivosť popri pleťových krémom a/alebo olejoch. Čo je to sérum v pravom zmysle slova, ak odhliadneme od marketingového využívania tohto populárneho pojmu? A ako môžeme z jeho použitia vyťažiť pre svoju pleť maximum?

Čo je pleťové sérum?


Kozmetické séra sa začali vyvíjať pod vplyvom zmien životného štýlu, keď sa do popredia v starostlivosti o krásu dostalo jednoduché používanie, rýchly účinok a dnes už neodmysliteľná hydratácia. Pleťové séra sú preto navrhnuté tak, aby mali vysokú koncentráciu aktívnych látok a zvlhčujúcich zložiek, ktoré prenikajú hlboko do pokožky.

Za optimálnu hydratačnú technológiu sa vo vzťahu k fyziológii našej pokožky považujú vodno-gélové formulácie, pretože majú vysoký obsah vody a dobrú vstrebateľnosť. Práve takéto prípravky sú v dermatologickej a kozmetologickej sfére známe ako séra, pričom označenie sérum korešponduje tak s historickým, ako aj súčasným slovníkovým významom tohto pojmu.

Slovo sérum má pôvod v latinčine, no jeho podoby existujú aj v súčasnej španielčine („suero“), či taliančine („siero“). Označujú srvátku, teda vodnatú tekutinu, ktorá sa oddeľuje od tukových zložiek syreniny v procese výroby syra.
 
Sérum na plet_konzistencia

Slovníky definujú sérum ako „vodnatú zložku živočíšnej alebo rastlinnej tekutiny“. Špeciálne sa vymedzuje krvné sérum, čo je „riedka žltkastá tekutina, ktorá zostane po odstránení krvných zrazenín z krvi“. Krvné sérum je bohaté na výživné látky a protilátky, preto sa zvykne používať aj ako liek proti infekcii či jedu.

Odvodeným, no stále blízkym významom slova sérum je pleťové sérum. Podľa slovníkov ide o „ľahký kozmetický produkt špeciálne určený na pokožku tváre; zvyčajne silno koncentrovaný prípravok na vodnej báze.“ Podstata pleťového séra, podobne ako krvného séra, spočíva jednak v bohatstve účinných látok, a jednak v jeho vodnatom skupenstve. Teda rovnako ako krém, mlieko, či pleťová voda, má aj sérum svoju fyzikálnu podobu (konzistenciu) zahrnutú priamo v názve. V praxi môže ísť o vodnatý roztok, riedku emulziu, alebo o gél s vysokým podielom aktívnych látok.

Aké zložky by malo mať pleťové sérum?


Dobré pleťové sérum by malo zahŕňať tieto súčasti:

  • hydratačné zložky – základňou pre séra je voda, v prírodnej kozmetike ideálne kvetinová voda (hydrolát)
  • zvlhčovadlá – látky, ktoré „priťahujú“ vodu a pomáhajú udržať vlhkosť v pokožke, čím jej okrem vlastnej hydratácie pomáhajú aj pri absorpcii živín. Typickým zvlhčovačom je napríklad glycerín alebo kyselina hyalurónová, či rôzne polysacharidy (ako pullulan, karagenan a pod.)
  • antioxidanty – látky bojujúce proti poškodeniu pokožky vplyvom voľného kyslíka – majú širokospektrálny účinok pri rôznych kozmetických problémoch
  • špeciálne účinné látky na riešenie konkrétneho problému pleti (napr. vrások, akné, pigmentových škvŕn...)

 

Použitie sér v kozmetickej rutine


V rutinnej starostlivosti o pleť nie je nevyhnutné mať sérum. Je to skôr nadštandard, bonus, niečo extra. Každý typ pleti však môže mať úžitok z používania pleťových séra. Sérum nie je samostatným kozmetickým produktom, avšak významne zvyšuje účinky bežného ošetrenia pleti vhodným krémom či olejom. Účinok používania pleťového séra by ste mali postrehnúť relatívne rýchlo.

Na druhej strane, kedže séra obsahujú vyššiu koncentráciu účinných látok s možnosťou dobrého prieniku do pokožky, je tu aj vyššie riziko podráždenia pleti v prípade alergie na niektorú zo zložiek. Pri citlivej pokožke sa preto odporúča vyskúšať sérum najprv na malom kúsku kože (ideálne na predlaktí alebo v lakťovej jamke).

Sérum sa používa po odlíčení, čistení a tonizácii, kedy je pleť najlepšie pripravená prijímať aktívne látky. Sérum sa do pleti zapracováva končekmi prstov jemným poklepávaním. Pri domácej starostlivosti používame séra spravidla večer (ale môže byť aj ráno a večer, podľa potrieb pleti a účinných zložiek séra).

nanášanie_séra


Séra sa na čistú, tonizovanú pleť aplikujú ako prvé preto, že sa do pokožky rýchlo vstrebú a nezanechávajú po sebe žiadne zvyšky. Tiež pripravia pokožku tváre na lepšie prijatie benefitov krému alebo oleja. Sérum dodá pleti hydratáciu, ale krém či olej, ktoré majú "hutnejšiu" textúru, vytvoria vo vrchnej časti kože bariéru, aby v nej podržali všetky dobré veci. Následné použitie krému alebo oleja je teda po použití séra dôležitým krokom.

Všeobecne platí, že sérum by sme mali používať na celú tvár a krk 1-2 krát denne. Samotné séra pokožku síce dobre zvlhčujú, ale k celkovo hydratovanej pleti prispievajú len v obmedzenej miere. Pre komplexný hydratačný účinok sa odporúča ich použitie v spojení s hutnejšími prípravkami, ktoré hydratáciu a ďalšie účinky ľahkých prípravkov zafixujú.

Základným kozmetickým pravidlom je vrstviť vždy prípravky od najľahšej konzistencie (kvetinová voda, tonikum, sérum) po najhutnejšiu, ak používate viac výrobkov na ošetrenie pleti. Tak zaistíte, že prípravky budú mať šancu absorbovať sa, udržať sa v pokožke a efektívne pracovať.

 

Pleťové sérum verzus pleťový olej


V komerčnej sfére prírodnej kozmetiky sa trochu zmätočne rozmohlo používanie označenia „sérum“ pre čisto olejové prípravky (buď z neznalosti alebo z marketingových dôvodov). Ako sme už spomínali, voda a hydratácia sú prítomné priamo v samotnom význame slova sérum, kým samotné oleje vodu neobsahujú a nemôžu ju teda pleti ani dodať (oleje majú nepriamy hydratačný účinok, pretože posilňujú ochranný lipidový plášť kože a ten bráni stratám vlhkosti).

Sérum by teda už v princípe malo byť na vodnej báze. Ak obsahuje aj tukovú zložku (olej a pod.), jej podiel sa podľa zaužívaných štandardov pre formuláciu sér pohybuje v rozmedzí od 0 do 10% objemu (pozri nižšie prehľad typov výrobkov podľa zastúpenia tukovej zložky). Sérum teda stojí voči olejovým prípravkom práve na opačnom konci kontinua, aspoň čo sa týka podielu tukovej zložky.

Pletove_serum


Pleťové sérum
je vďaka svojej ľahkej textúre a menším molekulám schopné preniknúť hlboko do pokožky. To mu umožňuje pôsobiť aj v týchto hlbších vrstvách. Preto sa séra považujú za dobrý krok pri riešení rôznych kozmetických problémov. Nanášajú sa na pokožku hneď po vyčistení a tonizácii, pred ďalšími ošetrujúcimi prípravkami. Hlavným cieľom tu teda je priama hydratácia a odstraňovanie určitého typu nedokonalostí (vrások, hyperpigmentácií, vyrážok, zápalov...).

Olej alebo olejová zmes obsahuje molekuly rôznych veľkostí, typické sú však tie, ktoré podporujú fungovanie ochranného lipidového plášťa pod povrchom kože. Preto je najefektívnejšie použiť olejový prípravok úplne na záver ošetrenia pleti (make-up a fyzikálne blokátory UV-lúčov, ktoré majú ostať výlučne na povrchu kože, nepovažujeme za kozmetické ošetrenie). Hlavným cieľom je tu teda vyživenie a posilnenie ochrannej bariéry (prevencia pleťových problémov rôzneho druhu).

Jedno majú olej a sérum spoločné – platí pri nich staré známe „menej je viac“. Obidva typy prípravkov sa nanášajú na pokožku v malých množstvách a obidva majú svoje špecifické benefity. Ideálne je (s výnimkou veľmi mastnej pleti) ich vrstvenie v správnom poradí tak, aby „hutnejší“ prípravok zafixoval vodu a účinné zložky ľahších formulácií.

 

Naše bylinné sérum a jeho optimálne použitie


Po objavení jemných eko-konzervantov sa ani čisto prírodná kozmetika nemusí obmedzovať len na samokonzervačné – bezvodé prípravky (oleje, maslá, balzamy). Vďaka šetrným, a zároveň účinným konzervantom môže mať naša pleť profit aj z aktívnych zložiek rozpustných vo vode.

V prírodnej kozmetike značky Modrá púpava hrajú dôležitú úlohu bylinné extrakty, ktoré si kvôli ustráženiu maximálnej čerstvosti a kvality pripravujeme vlastnoručne sami. Výťažky z osvedčených bylín boli teda pre nás jednoznačnou voľbou aj do pleťových sér.
Na rozdiel od tzv. izolátov (samotných účinných látok laboratórne izolovaných z rastlinného materiálu), alebo syntetizovaných „prírodne identických“ látok staviame v našich výrobkoch na bioaktívnych komplexoch vzájomne spolupracujúcich zložiek. K tomuto trendu pomaly opätovne dospieva aj moderná biochémia: mnohé klinické štúdie potvrdzujú, že prirodzená konštelácia rastlinných látok okolo jednej vysokoaktívnej zložky je v konečnom dôsledku účinnejšia, ako táto látka pôsobiaca samostatne ako izolát. Pôsobenie takéhoto prípravku na našu pleť je potom viacúrovňové a komplexnejšie.

Sérum pre problematickú pleť


Naše nové sérum Balans plus je koncentrovaný hojivý prípravok určený na starostlivosť o problematickú pleť. Je špeciálne určený na boj proti zápalom a akútnemu akné. Má podobu jemného gélu a (aj) vďaka ľahkej textúre preniká hlboko do pokožky, kam transportuje vlahu a účinné látky. Jeho efekt by mal byť preto zjavný v relatívne krátkom čase.

Hydratačnú zložku séra tvorí ružová voda, zvlhčujúcimi látkami sú rastlinný glycerín, pullulan a pantenol. Komplexné bylinné extrakty zo slamienky, kostihoja a harmančeka pôsobia antioxidačne, protizápalovo, upokojujúco, aj reparačne. Zo špeciálnych účinných látok prirodzene obsiahnutých v použitých extraktoch stoja za zmienku napríklad apigenín, alantoín, bisabolol, či chamazulén.

Aj toto sérum sa štandardne nanáša POD iné ošetrujúce prípravky, hneď po čistení a tonizácii pleti. Nasledovať by malo ošetrenie vhodným krémom a/alebo olejom (olejovou kúrou). Pre veľmi mastnú (špecificky teenagerskú) pleť odporúčame použitie séra Balans plus ráno aj večer PO očistení pleti olejom (postup a benefity tejto metódy nájdete tu: Metóda čistenia pleti olejom + videopostup).

Je teda pleťové sérum účinnejšie ako olej či krém?

V určitom zmysle áno. Obsahuje vysoký podiel aktívnych látok, čo znamená, že dokáže účinnejšie a rýchlejšie bojovať proti špecifickým kozmetickým problémom. Je to spojené práve s jeho schopnosťou prenikať do hlbších vrstiev kože. Treba však mať na pamäti to, že sérum nie je samostatný produkt. Ideálne je jeho použitie spolu s pleťovým krémom, či olejom (olejovou kúrou), ktorých účinky posiľňuje a urýchľuje.

 

Želáme vám krásne letné dni a pleť ako kvet!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár