Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Sila prírody pre krásne a zdravé vlasy

11.10.2019 11:28

Vlasy bývajú často ešte viac namáhané, ako naša pleť. Neustále upravovanie, sušenie horúcim vzduchom, česanie, a prípadne aj farbenie (farby na vlasy obsahujú asi najviac agresívnej, škodlivej chémie v konvenčnej kozmetike) vedú k oslabeným, rozštiepeným vlasom, ktoré sa lámu a vyzerajú unavene, akoby bez života.

A práve teraz - na jeseň trápi mnohé z nás „vlasový problém“ ešte intenzívnejšie. Jeseň je totiž prirodzeným obdobím odchodu starého (ako príprava na budúcu obnovu), čo sa prejavuje aj výraznejším vypadávaním vlasov.

krasne_vlasy

 

Aby sme si aj v tomto čase výmeny udržali vlasy čo najkrajšie, teda zmiernili či spomalili vypadávanie, a zároveň stimulovali rast nových vlasov, treba sa našej korune krásy trošku povenovať.

A ak rovnako ako my vyznávate prírodnú starostlivosť, určite vás poteší fakt, že príroda má aj pre potreby vlasov bohatý výber účinných látok. A najlepšie na tom je, že nie je problém ich pravidelne používať v rámci domácej starostlivosti o vlasy. Nezabúdajte však svojmu organizmu dopĺňať potrebné látky zvnútra prostrednáctvom rozmanitej stravy bohatej na vitamíny a minerály. Výborným doplnkovým pomocníkom pre krásne a zdravé vlasy je slnečný vitamín D. S pribúdajúcim vekom sa oplatí dbať aj na dopĺňanie kolagénu.

Posilňujúca medová maska na vlasy

Raz za čas môžeme vlasom dopriať výživnú, posilňujúcu masku z organického medu a rastlinného oleja (napr. arganového, moringového, marhuľového, borákového...). Nielen že pomôže dostať sa oslabeným a poškodeným vlasom do lepšej formy, ale vlasy budú mať po nej aj väčší jas a lesk. Výroba je jednoduchá.

Postup: Zohrejeme 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (nie veľmi – tak do 30-35 stupňov). Teplý olej zmiešame s medom (tiež cca. 2-3 lyžice), aby sme získali vláčnu zmes. Tú nanesieme na vlasy, zabalíme do teplého uteráku a necháme asi 20 minút pôsobiť. Potom jemne opláchneme vlažnou vodou.

medova_maska_na_vlasy

 

Pred-umývacie ošetrenie olejom

V beauty-sfére sa čoraz obľúbenejším stáva olejové ošetrenie vlasov pred ich umývaním (tzv. pre-wash oil treatment“ alebo aj „pre-shampoo oil treatment“), ktoré citeľným spôsobom chráni vlasovú pokožku, aj samotné vlasy, pred agresívnym pôsobením umývacích tenzidov. Aj na tento účel sa výborne hodí naša olejová vlasová kúra Rozmarína s prasličkovo-rozmarínovým extraktom a jojobovým, hroznovým a marhuľovým olejom.

Olej vmasírovaný do pokožky hlavy cca. hodinku pred umývaním ozdraví a upokojí vlasovú pokožku a posilní jej ochrannú bariéru, ktorá bráni prílišnému vysúšaniu, dráždeniu, aj zápalom. Pri poškodených vlasoch obalí vlasové kutikuly, vďaka čomu budú vlasy mäkšie, pružnejšie a lepšie chránené.  V neposlednom rade táto rozmarínová kúra stimuluje metabolizmus buniek vlasovej pokožky, zlepší cirkuláciu krvi, a tým pádom aj zásobenie živinami, čo stimuluje rast nových vlasov a ich dobrú kondíciu.

Kúra_na_vlasy

Postup: Nalejte cca. 2 polievkové lyžice oleja (prípadne množstvo prispôsobte hustote Vašich vlasov) na tanierik. Do oleja ponorte brušká prstov oboch rúk (ukazovák, prostredník, prsteník) a nimi naneste olej na pokožku celej hlavy. Následne jemne masírujte pokožku aspoň 5 minút. Hlavu zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť minimálne ½ hodinu. Následne vlasy bežným spôsobom umyte. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov aplikujte kúru 1-2 krát týždenne, resp. vždy pred zamýšľaným umývaním vlasov.

Tých pár minút aktívnej starostlivosti navyše pred každým umytím vlasov sa nám mnohonásobne vráti v podobe zdravších, menej sa mastiacich, pružnejších a hustejších vlasov :)

 

Bylinky pre krásne vlasy


Veľa benefitov môžu vlasom priniesť bylinky. Zároveň sú tou najjednoduchšou formou, ako obohatiť našu vlasovú starostlivosť o ďalší rozmer. Stačí si len vybrať vhodné bylinky a urobiť si z nich odvar.

Postup: Do pol litra vody pridáme 2-3 polievkové lyžice sušených byliniek, privedieme k varu a necháme cca. 5 minút povariť. Potom odstavíme, necháme cca. 20 minúť odstáť a scedíme cez sitko.

Ktoré bylinky sú zvlášť vhodné na vlasy a aké majú účinky? To záleží na kvalite vlasov, ich farbe, ako aj na tom, s akým problémom si chceme najviac pomôcť. Do odvaru nemusíme použiť len jednu bylinku, ale aj dve či tri vo zvolenej kombinácii.

Bylinky na vlasy

Tu je niekoľko bylinkových pomocníkov pre krásne a zdravé vlasy:

  • Koreň kostihoja - má ozdravný účinok na vlasy a vlasovú pokožku, lebo obsahje alantoín, ktorý stimuluje prirodzenú regeneráciu buniek.
  • Rozmarín - podporuje rast vlasov a pôsobí proti lupinám. Uvádza sa aj jeho účinok proti šediveniu vlasov.
  • Praslička - vďaka obsahu kremičitanov posiľňuje vlasy a dodáva im krásny lesk.
  • Žihľava - žihľava optimalizuje činnosť mazových žliaz vo vlasovej pokožke a vlasy posilňuje. Pozor by mali však dáť blondínky, pretože svetlé vlasy by z nej mohli „chytiť“ neželaný odtieň. Všetci si však môžeme dopriať žihľavový čaj, ktorý zvnútra podporí rýchlosť rastu vlasov ;)
  • Koreň lopúcha - pôsobí na vlasovú pokožku upokojujúco a antibakteriálne, a súčasne podporuje rast vlasov.
  • Harmanček - harmanček sa, naopak, blondínkam hodí, pretože vlasy prirodzene zosvetľuje a rozjasňuje. Aj harmanček ozdravuje vlasovú pokožku.
  • Mäta pieporná - pôsobí veľmi osviežujúco, dezinfikuje, pôsobí proti svrbeniu pokožky hlavy a zabraňuje tvorbe lupín.
  • Šalvia lekárska - pomáha proti lupinám, zmierňuje podráždenie vlasovej pokožky, čistí vlasy a navyše pôsobí aj ako kondicionér a uľahčuje ich rozčesávanie.
  • Levanduľa - čistí vlasovú pokožku, má regeneračné účinky a potláča pocit svrbenia.
  • Petržlenová vňať - podporuje a urýchľuje rast vlasov.

Pripravený bylinkový odvar môžete použiť dvoma spôsobmi:

  1. ako jednoduchý záverečný oplach vlasov po ich umytí;
  2. na obohatenie tekutého šampónu účinnými látkami z byliniek.

Postup: precedený odvar zmiešame s tekutým šampónom v pomere cca. 1:2 (čím viac odvaru, tým redší bude výsledný šampón). Pri uskladnení v chladničke vydrží takýto obohatený šampón cca. 2 týždne. Odporúčame ho však použiť čo najskôr, aby bylinky nestratili svoju účinnosť.

Ekologický reuse-tip: na zmiešanie šampónu s bylinkovým odvarom sa výborne hodí sklená fľaštička s dávkovačom z vypoužívaného pleťového, čistiaceho alebo vlasového oleja (zvyšky oleja po stenách fľaštičky tam vôbec nebudú na škodu, naopak ;)

Príjemnú jeseň a skvelú korunu krásy vám želajú
Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár