Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Prírodná starostlivosť o mužskú pokožku

09.12.2019 12:59

Aj u mužov je zdravá, svieža pleť dôležitou súčasťou príťažlivého zovňajšku. Podľa sociálnej psychológie súvisí príjemný a pestovaný vzhľad muža s jeho vyšším spoločenským statusom a lepšími možnosťami nadväzovať pracovné, či osobné vzťahy. S rastúcou škálou kozmetických výrobkov môže čoraz viac mužov profitovať z cielenej starostlivosti o svoju pleť. Prišiel čas, kedy sa starostlivosť o mužskú pokožku začína brať ako samozrejmosť a samotní muži sa o ňu zaujímajú, pýtajú sa a hľadajú možnosti, ktoré im najviac vyhovujú.

Mimochodom, nie je to nič nové pod slnkom. Muži ošetrujúci si pokožku bylinnými olejmi a vonnými vodami tu boli už pred tisíckami rokov. Veď starostlivosť o mužskú krásu je jednoznačne doložená v starovekom Egypte, Grécku i Ríme.

Prirodna-kozmetika-pre-mužov

 

Hoci je pleť každého človeka jedinečná, vo všeobecnosti možno povedať, že mužská pokožka má v porovnaní so ženskou svoje špecifiká: je pevnejšia, má väčšie množstvo pórov, inak starne. Preto si aj žiada trochu odlišný prístup.

 

V čom sa teda líši mužská pleť od ženskej?

  1. Je hrubšia

Mužská pokožka je oproti tej ženskej hrubšia zhruba o 25%. Tým pádom je aj v určitom zmysle odolnejšia voči nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia. Žiaľ, túto odolnosť často znižuje ďalší čisto mužský fenomén - holenie.

  1. Je mastnejšia

Mužská pokožka má väčšie póry a produkuje viac kožného mazu. Preto je aj viac náchylná na tvorbu komedónov („čiernych bodiek“), rôznych podkožných zápalov a akné. Zväčša aj riešenie týchto kozmetických problémov je u mužov komplikovanejšie a časovo náročnejšie.

  1. Starne pomalšie a inak

Veľkou výhodou mužskej pleti je jej pomalšie starnutie. Taktiež má aj viac kolagénu, preto pôsobí pevnejšie (je to nespravodlivé, ale je to tak). U pánov by ste teda s pribúdajúcimi rokmi márne hľadali drobné prejavy starnutia v podobe jemných liniek. Vrásky sa u mužov objavia až o dosť neskôr a ako keby odrazu, z jedného dňa na druhý, ale to už sú potom výraznejšie a hlbšie vrásky.

  1. Rastú na nej fúzy

Je to práve rast fúzov, čo význame ovplyvňuje charakter mužskej pleti. Na jednej strane máme bradatých džentlmenov, ktorých časť tváre je schovaná pod „húštím“, kde si pokožka vyžaduje špeciálnu starostlivosť, aby nesvrbela a nešupinkovatela (odporúčame pánsky kozmetický olej Na bradu a fúzy, ktorý sa okrem zdravého vlasu pričiní aj o dobrú kondíciu pokožky pod ním).
Na druhej strane sú páni, ktorí sa holia, pričom každodenné holenie zvyšuje precitlivenosť pokožky. Je to tým, že holením sa sťahuje z povrchu kože aj dôležitá ochranná vrstva, čo ju potom robí náchylnou na rôzne zápaly a podráždenia.

muž holenie

 

Z mužských špecifík nám teda vyplývajú dva kritické body - vyššia produkcia mazu spojená so sklonom k vyrážkam a pleť zaťažujúce holenie. To treba brať do úvahy aj v rámci nasledujúcich 4 oblastí starostlivosti o mužskú pleť, ktoré podrobnejšie priblížime. Zároveň pripomíname, že práve prírodná starostlivosť o mužskú pokožku je prirodzená, nedráždivá, a zároveň vysoko účinná. 

 

Čistenie

Ak nie je pokožka veľmi znečistená (napríklad pobytom v prašnom prostredí, či v smogu), stačí na jej večerné a ranné čistenie teplá voda, ktorá pleť zároveň aj uvoľní a zmäkčí (pozor, príliš horúca voda pokožku zbytočne vysušuje). Pre zmytie väčšieho znečistenia odporúčame pánom jemné prírodné alebo detské mydlo - ideálne s obsahom proteínov z rastlinného alebo kozieho mlieka. Naopak, na tvár neodporúčame bežné drogérenské mydlá - ich použitie necháva pleť napätú a vysušenú.

Pre čistenie mužskej pleti sa hodí aj metóda čistenia pleti olejom. Ide o veľmi šetrný spôsob, ktorý pokožku harmonizuje a - hoci to pánov zrejme prekvapí - redukuje aj nadprodukciu kožného mazu.

Na čistenie určite neodporúčame pleťové vody s obsahom alkoholu. A hoci to bývala kedysi klasika, alkoholové vody neodporúčame ani na dezinfekciu pokožky po holení (na to nám lepšie poslúži olej s antibakteriálnymi zložkami, ktorý je zároveň k pleti šetrný a nevysušuje ju).

Muž_čistenie pleti

 

Exfoliácia

V súčasnosti sú tvárové peelingy (exfolianty) základným kameňom mnohých rutín starostlivosti o pleť, vrátane tých mužských. Samotným umývaním sa totiž nezbavíme všetkých odumretých kožných buniek, pričom ich hromadenie na povrchu kože môže viesť k vzniku komedónov („čiernych bodiek“) a k upchávaniu pórov. Okrem toho pokožka aj na pohľad pôsobí nezdravo, matne a sucho. Odumretú vrchnú vrstvičku kože je teda vhodné pravidelne - zhruba raz za 3-4 dni - odstraňovať. Jemný peeling práve hrubšej a mastnejšej mužskej pleti veľmi prospeje. Exfoliácia zanecháva pleť jasnejšiu, čistejšiu a rovnomernejšie sfarbenú. Ďalšou výhodou používania peelingu je zabránenie zarastaniu chĺpkov na tvári.

Pre „pohodlnejších“ mužov sú ideálne peelingy rovno spojené aj s pleťovou maskou - teda prípravky typu 2 v 1. Peelingová zložka pleť najprv prečistí, odstráni zrohovatenú vrstvičku, a tak uľahčí prestup vitamínov a nutrientov obsiahnutých v krémovej hmote peelingu do pokožky. Tie ju následne hydratujú a vyživia.
Špeciálnej pre pánov pre zostavili receptúru krémového tvárového pílingu Exfolio, ktorý má charakter peelingovej masky. Použitie je jednoduché: nanesie sa na očistenú tvár, ktorá sa ním chvíľu pomasíruje (peeling) a následne sa nechá na pokožke zaschnúť. Po 5-10 minútach pôsobenia sa zmyje teplou vodou. Zaradenie takéhoto revitalizačného peelingu do svojej rutiny môže priniesť výrazné zlepšenie stavu pleti s minimálnym úsilím ;)

Pánsky peeling na tvár

 

Hydratácia a regenerácia

Hydratačný krém by mal byť verným spoločníkom každého muža, a to tak ráno ako aj večer. Ideálne sú ľahké prírodné krémy, ktoré nespôsobujú podráždenie ani citlivej pleti a ktoré okrem hydratácie pokožku tiež regenerujú.

Nemáme až tak veľa mužských zákazníkov, ale veľká časť z tých, ktorých máme, sa k našej kozmetike dostala cez pleťový krém Inspiral, ktorý si „požičiavali" od manželky či priateľky ;)
Tento jemný, ľahký krém s unikátnym slimačím sekrétom totiž veľmi vyhovuje aj mastnejšej, problematickejšej mužskej pleti. Páni si pochvaľujú najmä Inspiral Harmanček, ktorý má príjemnú „unisex“ vôňu (no ak je tento práve vypredaný, nepohrdnú ani Levanduľovým ;)

Slimačí sekrét, ktorý rad krémov Inspiral obsahuje, má vedecky doložené účinky pri regenerácii poškodených tkanív, hojení zápalov, či jazvičiek. Jeho používatelia referujú výbornú vstrebateľnosť a schopnosť hydratácie, hojenie vyrážok a zjednotenie pleti.

Slimačí krém Inspiral pánsky

 

Holenie a starostlivosť po holení

Ako sme už spomínali, práve výskyt fúzov a ich odstraňovanie komplikuje pánom starostlivosť o pleť. Keďže holenie je pre mnohých mužov súčasť dennej rutiny, je dobré osvojiť si pár pravidiel, vďaka ktorým nebude pokožku až tak zaťažovať:

  • pokožka musí byť pri holení dostatočne navlhčená
  • čepieľky (britvu, strojček), ktoré by mali byť čo najostrejšie, treba počas holenia pravidelne oplachovať čistou vodou
  • holiaci pohyb sa má viesť jemne (netlačiť), po smere rastu fúzov a je dobré pleť pri tom jemne napínať
  • nakoniec treba tvár opláchnuť vlažnou vodou a naniesť hojivý olej s antibakteriálnymi vlastnosťami, ktorý tiež podporí rýchle obnovenie ochrannej bariéry narušenej holením.

 

Špeciálne pre oslabenú a podráždenú mužskú pleť po holení sme vyvinuli pánsky kozmetický olej s extraktom z nechtíka lekárskeho. Tento olej plnohodnotne nahrádza vodu po holení, aj pánsky krém - opäť ide o prípravok spĺňajúci viac funkcií v jednom. Má hojivý, antibakteriálny a tonizačný účinok na pokožku, pomáha predchádzať vzniku zápalov a vyrážok, ako aj obnoviť ochranný film stiahnutý z pokožky pri holení.

Olej po holení

 

Na záver milým mužom (aj tým našim ;) pripomíname, že starostlivosť o seba nie je len o dobre zvolenej kozmetike. Ide tiež o zdravú stravu, pohyb, trávenie času s rodinou a priateľmi, či nájdenie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.

 

Zdravú a sviežu pleť vám želajú
vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár