Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Prírodná starostlivosť o ruky - 5 tipov pre zdravú a mladistvú pokožku rúk

04.11.2018 17:31

Trápia vás suché ruky a popraskaná pokožka? Doprajte im intenzívnu starostlivosť s liečivými darmi prírody a výživnou prírodnou kozmetikou. Sú to práve ruky, ktoré často prezrádzajú náš skutočný vek. Podobne ako tvár, sú našou vizitkou, ktorú prezentujeme verejne. Zaslúžia si teda viac než len bežný krém na ruky.

Ruky si v priebehu dňa často umývame. To ich zbavuje ochranného filmu a tiež bráni účinným látkam z kozmetických prípravkov na ruky dlhodobo pôsobiť. Preto je dobré mať aj počas dňa po ruke niečo, čím si ich môžeme natrieť. Ideálny je napríklad rýchlo sa vstrebávajúci (suchý/ polosuchý) prírodný olej. Neváhajte ho použiť, kedykoľvek máte pocit pnutia, alebo suchej pokožky. Stačí naozaj jedna či dve kvapky a olej vráti vysušeným rukám ich vláčnosť a podporí ochrannú funkciu kože.

Hlavný dôraz v starostlivosti o ruky však treba klásť na intenzívnu nočnú starostlivosť. Vtedy sa výborne uplatní najmä koncentrovaný balzam na ruky. Ako doplnkovú starostlivosť možeme raz do týždňa dopriať rukám aj zábal, peeling, či bylinkový kúpeľ.

regeneračný krém na ruky

 

Ako nemať suché ruky v zime


Záťažovým obdobím pre pokožku rúk je jeseň a zima, kedy sú viac než inokedy vystavené nepriaznivým vonkajším vplyvom. V sychravom a chladnom počasí sa výrazne zvyšuje výskyt problémov, ako sú: suché ruky, popraskané ruky, „papierová“, vysušená pokožka, alergia na chlad prejavujúca sa ako ekzém a pod.
Nenechajte svoje ruky trpieť (a popri tom aj starnúť), ale zabezpečte im dostatočnú hydratáciu, výživu a ochranu.

Pokožka rúk je veľmi tenká - nemá podkožnú tukovú vrstvu, ktorá by prispievala k jej ochrane. Pri správnej starostlivosti však ani v zime nemusíte mať problém s vysušenými rukami. Stačí im venovať trochu času spolu s láskavou pozornosťou a uvedomiť si to, čo je pre pokožku rúk dobré a čo nie.
Napríklad že rukám pri umývaní neprospieva príliš horúcu voda - ideálna je vlažná. A tiež, že v chladnom období by ste určite mali nosiť rukavičky.

 

Rituály pre krásne ruky


Pokožka rúk si zaslúži z času na čas aj trochu špeciálneho rozmaznávania. Hoci počas všedných dní sa uspokojíme s jednoduchým umytím a výživou v podobe rýchleho natretia olejom, rukám prospeje rezervovať si na seba viac času a dopriať si niektorý z ošetrujúcich rituálov. Máme tu na výber hneď niekoľko možností.

1. Masáž rúk rastlinným olejom

Vybraný olej mierne rozohrejte v dlaniach, naneste na chrbty rúk a pomaly krúživými pohybmi masírujte pokožku až do úplného vsiaknutia. Môžete použiť napríklad Arganový, Marhuľový, alebo olej Granátové jablko - posledný menovaný odporúčame najmä pri výskyte ekzémov na rukách.

 

2. Peeling rúk

Pre odstránenie suchých šupiniek, zjemnenie a rozjasnenie pokožky na rukách si urobte olejovo-cukrový peeling. Pripravíte si ho tak, že 1 polievkovú lyžicu oleja (Olivový, Marhuľový, Arganový, Kokosový...) zmiešate s 1 polievkovou lyžicou jemného cukru. Zmesou si pílingujeme ruky cca. 5 minút. Ak si do zmesi pridáte aj trochu mlieka, medu a citrónovej šťavy (+ viac cukru na úpravu konzistencie), pomáha píling rúk aj proti pigmentovým škvrnám.

Peeling rúk

 

3. Olejový zábal na ruky

Vysušené, či popraskané ruky dá cez noc výborne „dokopy“ zábal. Jednoducho si ruky pred spaním „nahrubo natriete olejom (Arganovým, Olivovým, Marhuľovým...), navlečte na ne bavlnené rukavice a nechajte pôsobiť celú noc. Okrem toho, že doprajete pokožke rúk výživu a regeneráciu, zábal výborne ošetrí aj vaše nechty.

 

4. Bylinkový kúpeľ rúk

Vybrané bylinky (napr. levanduľu, nechtík, žihľavu, harmanček, sladké drievko... ) zalejte horúcou vodou, nechajte vylúhovať a vychladnúť na primeranú teplotu (teplá, nie však horúca voda). Potom vodu sceďte do širšej, plochšej nádoby, ponorte ruky do bylinkového kúpeľa a nechajte ich 5-7 minút oddychovať. Po kúpeli ruky len zľahka osušte a do ešte vlhkej pokožky votrite prírodný olej alebo balzam.

Balzam na ruky Nechtík

 

5. Regeneračný bylinkový balzam na ruky

Na ranné a večerné ošetrenie pokožky rúk, ale aj po bylinkovom kúpeli, sa výborne hodí hutnejší bezvodý prípravok. Ideálny je napríklad balzam s extraktmi z byliniek, liečivým bambuckým maslom a včelím voskom vytvárajúcim na rukách ochranný film. Taký Balzam s nechtíkom nájdete aj v našej ponuke.

P.S. Ak ste prevenciou nedokázali zabrániť popraskanej pokožke a drobným rankám na povrchu rúk, k ich rýchlemu zaceleniu vám pomôže hojivý balzam Mamina (špeciálne navrhnutý na rýchle hojenie trhliniek na popraskaných bradavkách dojčiacich mamičiek).

Naše ruky si špeciálnu starostlivosť určite zaslúžia a v sychravom, chladnom období to platí dvojnásobne. Zároveň môžu byť pre vás uvedené rituáliky starostlivosti o ruky aj relaxáciou a potešením - v tom najlepšom duchu Nenáhlivej krásy :)


Želáme vám krásny november!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár