Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


STOP starnutiu pleti vplyvom modrého svetla: prírodná fotoprotekcia

24.05.2020 01:11

Modré svetlo obrazoviek televízorov, smartfónov, či počítačov už berieme ako neoddeliteľnú súčasť nášho života. Každodenne sa mu vystavujeme na kratší či dlhší čas. Vedeli ste však, že toto svetlo môže mať na pleť horší vplyv ako UV žiarenie? Preniká totiž hlbšie a jeho účinok pretrváva dlhšie. Ako vlastne vplýva modré svetlo monitorov na našu pokožku?

Väčšina z nás naozaj trávi s telefónom či počítačom značné množstvo času. Podľa štatistík kontrolujeme svoj mobil v priemere 150x denne, pričom čas strávený pozeraním na jeho obrazovku sa pohybuje v priemere okolo 3 hodín denne. A to sú len telefóny...
Denné vystavenie sa modrému svetlu je teda u väčšiny z nás podstatne dlhšie, ako vystavenie sa svetlu slnka (tému zdravého opaľovania nájdete tu: Prírodné opaľovanie).

modre-svetlo-z-mobilov

 

Čo je to modré svetlo


Ide o svetlo na okraji viditeľného spektra, ktoré sa označuje aj ako „vysoko energetické“ alebo „HEV“ svetlo (high-energy visible light). Jeho vlnová dĺžka je od 380 do 500 nm (čiastočne sa prekrýva so slnečnými UV-A lúčmi, ktoré sú v rozsahu 320-400 nm).

Modré svetlo je prirodzene obsiahnuté v slnečnom žiarení (práve vďaka nemu vidíme oblohu ako modrú), no vyžarujú ho aj umelé zdroje v našich domácnostiach – predovšetkým obrazovky.
Kým však v rámci slnečného svetla pôsobí rozptýlene a je pre nás v podstate neškodné, jeho časté a intenzívne pôsobenie v tesnej blízkosti tváre vzbudzuje isté obavy. A oprávnenosť týchto obáv sa zväčšuje s rastom našej pripútanosti k digitálnym zariadeniam. Stále väčšie množstvo výskumov poukazuje na to, že takéto pôsobenie modrého svetla je pre našu pokožku deštruktívne, vyvoláva tzv. oxidačný stres a vedie k foto-starnutiu (1).

Ako modré "HEV" svetlo poškodzuje pleť


Hlavné riziko svetla žiariaceho z elektronických zariadení spočíva v tom, že preniká relatívne hlboko do kože (zamša/dermis + podkožné tkanivo/hypodermis). Dostáva sa teda až k sieti kolagénových a elastínových vlákien, ktorým vďačíme za pružnosť našej pleti. Tam spúšťa tvorbu voľných kyslíkových radikálov (oxidantov), ktoré vedú k poškodzovaniu a starnutiu kože. Ide o podobný deštrukčný proces ako pri pôsobení slnečných UV-A lúčov (1). Už aj relatívne krátke vystavenie pleti modrému svetlu zvyšuje tvorbu reaktívnych foriem kyslíka a urýchľuje tak jej starnutie (2).

Nakoľko modré svetlo nepôsobí na povrchu, nevyvoláva viditeľné sčervenanie pokožky ako UV-B lúče. Ako vidno na obrázku, preniká ešte hlbšie ako UV-A lúče. Ním spôsobené poškodenie teda na prvý pohľad nevidno, no časom sa prejaví ako zhoršené hojenie zápalov, opuchy, vrásky, drsná alebo ochabnutá pleť, či pigmentové škvrny.

Prenikanie-svetla-do-pokožky

 

Sekundárne účinky na pokožku 


V rámci prirodzeného 24 hodinového cyklu je koža počas dňa zameraná najmä na ochranu a počas noci zase na regeneráciu a opravu prípadných poškodení. Je to regulované na úrovni samotných kožných buniek, v ktorých sú geneticky zakódované akési „hodiny“ – t.j. zmysel pre cirkadiánny rytmus. Od toho sa odvíja striedanie a časovanie rôznych kožných procesov potrebných na udržanie zdravej pokožky (3).

Vystavenie sa modrému svetlu v noci narúša prirodzený cirkadiánny rytmus kožných buniek. Pod jeho vplyvom dochádza k desynchronizácii – kožné bunky teda zotrvávajú v „dennom režime“ a prirodzený proces nočnej obnovy sa potlačí alebo skráti. A to je ďalší dôvod predčasného starnutia pleti.

Svetlo obrazoviek nepôsobí len na kožu, ale na náš organizmus komplexne. Napríklad narúša aj tvorbu melatonínu – hormónu, ktorému vďačíme za plnohodnotný spánok. A nedostatok spánku sa v konečnom dôsledku zase odzrkadlí na pokožke v podobe tmavých kruhov pod očami, vrások, ochabnutej kože a ďalších viditeľným znakov starnutia.

modre-svetlo-a-plet

 

Ako predchádzať negatívnym vplyvom modrého svetla


Nie, nemusíte vypnúť všetky obrazovky, ktoré doma máte ;) Nakoľko podstata negatívnych účinkov spočíva vo zvýšenej produkcii oxidantov (kyslíkových radikálov), hlavnou prevenciou poškodenia a foto-starnutia pleti sú antioxidanty.

Samotná pokožka má aj svoje vlastné antioxidanty, tieto sa však rýchlo spotrebujú, ak je vplyvom vonkajších faktorov (napríklad UV žiarenia, modrého svetla, smogu...) produkcia oxidantov zvýšená. Ako môžeme zabezpečiť, aby mala naša pleť stále dostatok antioxidantov na boj s voľnými radikálmi a mohla tak odolávať oxidačným poškodeniam?

Veľmi nápomocný je jedálniček bohatý na antioxidanty s prevahou čerstvého ovocia a zeleniny. Predchádzať predčasnému starnutiu pleti vplyvom modrého žiarenia pomáha aj dostatočná hladina vitamínu D v krvi.  Rovnako dôležitá je však aj lokálna aplikácia antioxidantov vo forme kozmetiky s vysokým obsahom rôznych antioxidačných zložiek. Tie potom môžu bojovať proti nepriaznivým dopadom modrého svetla priamo na koži.

V Modrej púpave si dávame špeciálne záležať na vysokom podiele „živých“ antioxidantov v našich prípravkoch – či už ide o vitamíny, flavonoidy, rastlinné pigmenty, alebo ďalšie látky zo šetrne spracovaných byliniek, semien, plodov, či rias. Používame výhradne za studena lisované oleje bez dodatočných „úprav“ ako hydrogenácia, rafinácia, či deodorizácia (zbavovanie vône/pachu) a rastlinné extrakty si pripravujeme vlastnoručne sami. Vidno a cítiť to potom aj na autentickej farbe a vôni našich výrobkov (ktorá nemusí byť vždy prvoplánovo ľúbivá ;)  Preto v podstate ktorýkoľvek z našich pleťových výrobkov obsahuje pleti prospešné antioxidačné zložky.

Špeciálne by sme však chceli upozorniť na prípravky s obsahom astaxantínu a krémy s regeneračným slimačím sekrétom, ktoré považujeme v rámci prevencie škodlivých vplyvov modrého svetla za najužitočnejšie.

Kozmetika-s-antioxidantami

 

1. Prípravky s astaxantínom

Astaxantín je najsilnejší známy antioxidant vôbec. Ide o karotenoid – červený pigment a jeho bohatým zdrojom je mikroriasa Haematococcus pluvialis, ktorá ho produkuje na vlastnú ochranu pred slnkom. Astaxantín je výborný nielen ako prevencia, ale zmierňuje aj už vzniknuté vrásky a pigmentové škvrny. Je jednou z hlavných účinných zložiek v našom omladzujúcom kréme Esenzia, kde spolu s prírodným vitamínom E a ďalšími starostlivo vybranými rastlinnými látkami ochraňuje pokožku pred starnutím, farebne ju zjednocuje a zvláčňuje.

Ďalší výrobok s obsahom astaxantínu je pleťová kúra Anti-age, ktorú vám odporúčame na nočné použitie. Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu intenzívne zapracuje na oprave a prevencii viditeľných dopadov modrého svetla, ale aj iných pleť poškodzujúcich vplyvov a krásne podporí prirodzenú nočnú regeneráciu.

Nakoniec môžete využiť aj silný antioxidačný potenciál nášho opaľovacieho oleja Letný deň (nemá pridaný žiadny z diskutabilných konvenčných UV-filtrov, preto je vhodný aj na celodenné bežné nosenie, netreba si ho odstraňovať na noc a pod.). Botanický princíp ochrany pokožky pred UV-lúčmi je totiž rovnaký ako ochrana pred HEV (modrým svetlom). Olej Letný deň teda výborne poslúži aj ako prevencia poškodenia pleti modrým svetlom.

 

2. Slimačí sekrét a jeho regeneračné účinky

Na regeneráciu tkanív, hojenie zápalov a farebných nezrovnalostí pokožky, ku ktorým dochádza pri pôsobení modrého svetla, je výbornou voľbou aj kozmetika so slimačím slizom (rad krémov Inspiral). Účinné látky z filtrovaného slimačieho mucínu blahodárne pôsobia na poškodenú pleť. Pravidelné používanie takejto kozmetiky prispieva k jednotnej textúre pleti, zmierneniu pigmentových škvŕn, vrások a iných povrchových nerovností. Jedným z hlavných účinkov slimačieho sekrétu, ktorý je doložený aj klinickými štúdiami, je práve obmedzenie starnutia a foto-starnuta pleti.

slimacia-kozmetika

 

Kedy sa modrého svetla netreba obávať


Rovnako ako pri mnohých veciach v živote, modré svetlo nie je len rizikovým faktorom, ale má aj svoje výhody. Prirodzené vystavenie HEV svetlu (tu myslíme rozptýlené modré svetlo zahrnuté v bežnom slnečnom žiarení) je pre nás dokonca prospešné. V takejto prirodzenej podobe zlepšuje náladu (typické zimné depresie severanov pochádzajú aj z jeho nedostatku), udržuje nás bdelých a pozorných, dokonca môže zlepšovať pamäť.

Pri primerane pestrej zdravej strave, rutinnom používaní kozmetiky bohatej na antioxidanty (ako je zámerne aj tá naša) a normálnom, neexcesívnom používaní digitálnych zariadení nebude našu krásu a mladistvý vzhľad modré svetlo nijako vážne ohrozovať :)

 

Želáme vám krásne dni!
Vaše Eva a Eňa.

 

Odborné zdroje:

1 Nakashima, Y. et.al. Blue Light-Induced Oxidative Stress in Live Skin. In Free Radical Biology and Medicine, 2017.
2 Arjmandi, N. Can Light Emitted from Smartphone Screens and Taking Selfies Cause Premature Aging and Wrinkles? In Journal of Biomedical Physics and Engineering, 2018.
3 Dong, K. et.al.
Blue Light Disrupts the Circadian Rhythm and Create Damage in Skin Cells. In International Journal of Cosmetics Science, 2019.

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár