Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


''Živá'' kvetinová voda: výroba, kvalita a použitie hydrolátov

28.01.2018 01:00

Je nespochybniteľné, že voda je životodarná tekutina. No nezávisí od nej len život, ale aj naša krása! Ak chcete vedieť, akými rôznymi spôsobmi nám voda pridáva na kráse, nakuknite na článok: 10 dôvodov, prečo voda prospieva našej kráse.

A čo môže byť lepšie ako voda?  No predsa kvetinová voda!  ...teda voda obohatená o bioaktívne látky z kvetov či bylín, ktoré našej pokožke prospievajú. Práve vďaka rastlinným zložkám dokáže táto voda pleť nielen hydratovať a osviežiť, ale aj upokojiť, tonizovať, či rozjasniť.

Kvetinové vody (hydroláty) sú (popri výluhoch, olejových extraktoch, esenciálnych olejoch atď.) ďalšou krásnou možnosťou použitia aktívnych rastlinných zložiek v prírodnej kozmetike. Sú ako stvorené najmä na hydratáciu a tonizáciu.

Ako pri iných prírodných produktoch, aj tu je veľmi dôležitým faktorom ich kvalita. Uvádzané vlastnosti a účinky majú totiž len plnohodnotné, dobre spracované kvetinové vody. Ak chcete naozaj kvalitný hydrolát, pýtajte sa na spôsob jeho výroby! Lebo ak je to len vedľajší produkt výroby esenciálnych olejov, rozhodne to nie je to pravé...

Účinný, kvalitný hydrolát musí byť vyrobený priamo ako hydrolát - teda byť hlavným cieľom sám o sebe. Proces destilácie, ktorého cieľom je vyrobiť dobrú kvetinovú vodu, je INÝ ako destilácia esenciálneho oleja s komerčným využitím druhotne vzniknutej (zvyškovej) vody.

Rebrickova-kvetova-voda

 

Výroba hydrolátov /kvetinových vôd

Tradičná výroba a používanie hydrolátov siaha ďaleko do minulosti. Vyrábali sa z byliniek a kvetov pestovaných vo vlastných záhradkách a ich použitie bolo rozmanité - na dodanie chuti a arómy pri varení, ako toaletná voda pre osobnú hygienu, alebo aj ako liek. Neskôr - v 18. storočí - vytlačila ich domácu výrobu komerčná produkcia esenciálnych olejov. Dnes však primárna, cielená výroba kvetinových vôd zažíva svoju renesanciu a ich používanie sa stáva opäť populárnym.

Proces výroby hydrolátu parnou destiláciou je v princípe rovnaký bez ohľadu na použitý destilačný prístroj. Dokonca aj keď použijete na výrobu len pomôcky z vlastnej kuchyne :)  (viac o domácej výrobe hydrolátov - pozri článok: Fotonávod na domácu výrobu mätovej vody).
V stručnosti: cez kvietky, resp. bylinky prechádza para, do ktorej sa uvoľňujú rastlinné látky. Následne táto para chladením opäť kondenzuje na vodu - známu ako hydrolát, alebo kvetinová či bylinková voda.

Destilacia-harmanceku

 

Vlastné skúsenosti s destiláciou kvetinových vôd máme s mätou, rebríčkom a harmančekom (obrázok vyššie). Rastlinky sme destilovali čerstvé, bez sušenia - max. do 24 hodín od ich nazbierania. A môžeme potvrdiť, že je naozaj rozdiel, či sa pri destilácii sústreďujeme na výrobu esenciálneho oleja alebo kvetinovej vody.


Pri výrobe kvetinových vôd a ich následnom skladovaní je veľmi dôležitá čistota. Obnáša to starostlivú sterilizáciu tak použitých nástrojov, ako aj nádob, rozprašovačov a pod. Na držanie a uskladnenie je vhodná konštantná teplota cca. do 16-17 stupňov a tmavé sklené fľaše, nakoľko pri vystavení svetlu strácajú hydroláty na kvalite. Ideálne je tmavé, ale priehľadné sklo, ktoré chráni obsah pred svetlom, no zároveň umožňuje sledovať množstvo vo fľaštičke.

 

Plnohodnotný verzus zvyškový hydrolát

Ako sme už naznačili, najčastejším nepochopením úžasného daru kvetinových vôd je to, že majú byť vedľajším produktom procesu výroby esenciálnych olejov. A takých je, žiaľ, u dodávateľov a predajcov prírodnej kozmetiky väčšina. Tým sa degraduje ich jedinečná podstata na náhodný, v podstate odpadový produkt.

Opätovné uznanie terapeutických výhod kvalitných - primárnych - hydrolátov je novým trendom, ktorý prichádza hlavne z Francúzska a pomaly si získava svojich priaznivcov a realizátorov. Aj tak je však zatiaľ výroba kvetinových vôd samých o sebe - ako cieľových produktov - relatívne zriedkavá. Preto je každá fľaša takéhoto hydrolátu malým pokladom.

  Medovkova-voda

 

Všetky naše kvetinové vody (Ružová, Medovková, Harmančeková a Levanduľová) sú destilované malovýrobcom ako cieľový produkt špeciálne podľa našich požiadaviek. Ide o producenta, s ktorým sa osobne poznáme a s ktorým zdieľame filozofiu vysokej kvality surovín. V období zberu každý deň ráno zhromažďuje čerstvé rastliny, resp. ich časti a v priebehu dňa ich destiluje, aby sa nestratila ani štipka ich prírodnej sily. Preto sú hydroláty v našej ponuke koncentrované a účinné.

Dôležitým faktorom kvality kvetinových vôd je teda proces ich výroby - či sú vyrábané primárne ako hydroláty, alebo sú len sprievodnými produktmi popri výrobe esenciálnych olejov. Zároveň je to informácia, podľa ktorej sa môžete pri výbere kvetinovej vody dobre orientovať. Ak totiž výrobca destiluje priamo hydrolát pre hydrolát, je vysoko pravdepodobné, že tento bude naozaj kvalitný - veď ide o jeho hlavný produkt.
 

Možnosti použitia kvetinových vôd


Hydroláty sú svojimi účinkami veľmi podobné esenciálnym olejom z danej rastliny. Ich veľkou výhodou je, že sa dajú aplikovať neriedené priamo na pokožku a že ich použitie je bezpečné aj u malých detí, tehotných žien a celkovo u osôb s vyššou senzitivitou na (niektoré) rastlinné zložky. Na druhej strane sú tiež hydroláty v určitých ohľadoch k olejom doplnkové, pretože obsahujú aj vo vode rozpustné látky, ktoré sa v olejoch nevyskytujú.

Možnosti použitia kvetinových vôd sú naozaj rozmanité - od malého občerstvenia pleti v priebehu dňa, či po holení (páni!), cez ďalšie kozmetické aplikácie, až po varenie.

Nech sa páči, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi:

• ako jemná, čisto prírodná čistiaca pleťová voda
• ako pleťové tonikum, špeciálne vhodné po čistení, či odličovaní
• ako zvlhčovač pokožky pred použitím pleťového oleja, balzamu, alebo masla
• ako sprej na osvieženie pokožky tváre a/alebo zafixovanie make-upu
• ako sprej na osvieženie pokožky tela, či jemný parfém (toaletná voda)
• na upokojenie pokožky po prehriatí, opálení
• ako prírodný repelent proti hmyzu (aj pre malé deti, či domácich miláčikov)
• na prevoňanie účesu + celkovo pri starostlivosti o vlasy a vlasovú pokožku
• ako prírodná ústna voda, alebo kloktadlo
• ako (studený) obklad na oči - unavené, opuchnuté, alebo začervenané
• na upokojenie a ošetrenie podráždenej, alebo poranenej pokožky po holení/epilácii
• na intímnu hygienu, aj na podporu hojenia pôrodných poranení
• aromaterapeuticky - napr. na psychické povzbudenie, osvieženie, zlepšenie nálady
• ako surovina na výrobu prírodných krémov, mliek a ďalšej kozmetiky s vodnou bázou
• na rozrobenie suchej pleťovej masky (namiesto vody)
• na obklady, naparovanie, či inhaláciu
• na dochutenie jedla
• ako sprej na aromatizáciu miestnosti, oblečenia, posteľnej bielizne, prestierania...
• na kropenie alebo naparovanie bielizne pri žehlení.

 

Želáme vám krásne dni s touto vlahou kvetinovou pripomienkou!
Vaše Eňa a Eva.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Jana, 04.07.2019 22:22

Pekný večer, chcem sa opýtať či bude toto leto dostupná medovkova kvetinová voda.. Ďakujem a prajem všetko dobré.

Modrá púpava Modrá púpava, 23.08.2019 12:36

Pekný deň. Až teraz vieme, ako to je tento rok s Medovkovou vodou (nezávisí to totiž od nás, ale od nášho pestovateľa a producenta) - vodička by mala byť už na ceste k nám :)................ Doplnenie odpovede: Žiaľ, Medovkovú vodu tento rok nebudeme mať - nášmu výrobcovi sa nevydarila (aj to sa stáva :( Poslal nám vzorku, aby sme to posúdili sami - a naozaj nie je použiteľná (smrdká...). Tak veríme, že budúci rok sa zase vydarí taká výborná, ako bývala po tie predchádzajúce roky!

Hanka, 05.05.2019 14:55

Ahojte pupavky.skusala som si vyrobit harmancekovy hydrolat.mam dve otazky,nie som si ista,ci som to urobila spravne,totiz,ak sa vyparila voda s bylinkami,doliala som ju,pretoze som v odbernej nadobke mala velmi male mnozstvo hydrolatu.nie je to chyba,ze som opakovane dolievala vodu k bylinkam?druha otazka,pri zlievani hydrolatu som nasla tekutinu i v podstavci pod zbernou nadobkou.mohol to byt hydrolat,ktory stiekol zo zbernej misky?dakujem vam za odpovede a prajem krasny den

Modrá púpava Modrá púpava, 13.05.2019 13:47

Ahoj :) Jeej, super, že ste sa dali na vlastnú výrobu! Doliatie vody by nemal byť žiaden problém, ak sa to ešte potom nechá dostatočne dlho vyparovať cez bylinky, aby nebol výsledný hydrolát príliš "vodový" (potom pre istotu odporúčam rýchlejšiu spotrebu). No čo sa týka tej tekutiny pod zbernou nádobkou, neviem, čo tam mohlo vytiecť, lebo si neviem predstaviť, ako ste mali zostavenú "aparatúru". Buď to mohol byť hydrolát, alebo tam natiekla voda z vodného kúpeľa - naozaj neviem. Aj podľa vône by sa to malo dať rozlíšiť. Keď však spomínate, že ste mali málo hydrolátu v zbernej nádobe, je možné, že Vám to namiesto nej nejako stekalo pomimo a dostal sa do podstavca. Asi to chce trochu praxe a pohrať s vyskladaním destilačnej zostavy :) Držím palce, aby to nabudúce išlo už hladšie!

Sisushka, 07.09.2018 07:08

Prajem pekný deň, rada by som sa opýtala, či plánujete aj nejakú vodu špeciálne pre detičky? Moja 5ročná dcérka veľmi túži po ´detskej voňavke´ a ja nie som veľmi naklonená ponuke, ktorú vidím v obchodoch...chce to samozrejme aj kvôli prezdobenej fľaštičke, čiže ma napadlo, či by sa nedala vyrobiť prírodná alternatíva detskej vône s obalom, ktorý by potešil malé parádnice :-)

Modrá púpava Modrá púpava, 23.09.2018 01:36

Pekný deň. Všetky kvetinové vody sú vhodné aj pre deti, nakoľko sú (na rozdiel napr. od esenciálnych olejčekov) veľmi jemné. Keďže ide o čisto prírodný produkt, je to určite lepšia voľba ako "ozajstná" voňavka. Samozrejme, vôňový efekt bude najmä pre malú parádnicu - vôňa nie je ani pretrvávajúca, ani do okolia "raziaca". Ak sa dcérke páčia naše fľaštičky, tak si myslím, že kvetinová voda je sama o sebe veľmi dobrá alternatíva "detskej voňavky". Najviac by som jej odporúčala vodičku Medovkovú s veľmi príjemnou bylinkovo-citrónovou vôňou - myslím, že taká by najviac "oslovila" detský noštek :)


Pridať komentár