Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


5 horúcich vychytávok v zimnej starostlivosti o pleť

28.01.2019 20:08

Článkov o tom, ako sa správne starať o svoju pleť v zime, je veľa. My vám prinášame menej známe, no veľmi účinné tipy pre stále krásnu pleť. Ide pritom o úplne jednoduché veci. Vďaka nim nebude vaša pokožka vysušená, mdlá a bez života, ale svieža a žiarivá, a to aj v zime. Nepokazte si to však u nej a pamätajte aj na to, čo pleti v zime vyslovene škodí - o tom bol náš predchádzajúci článok ("3 veci, ktorým sa v zimnej starostlivosti o pleť vyhnite").

V zimných mesiacoch nám najviac hrozia problémy so suchou pokožkou. Môže za to nielen chlad, mráz, či zimný smog, ale aj nízka vlhkosť vzduchu, prekúrené byty a nižší príjem tekutín. Pokožka zaťažovaná vonkajšími vplyvmi má zvýšený sklon k dehydratácii, šúpaniu, praskaniu a štípaniu. Prioritou v zimnej starostlivosti o pleť je dosiahnuť zdravé fungovanie ochrannej kožnej bariéry a udržiavať dostatočnú hydratáciu.

suchá pleťv zime

 

1. Dobrá hydratácia: oleje a maslá


Ako môžu mať pleťové oleje alebo maslá bez vodnej fázy hydratačný účinok? Úplne jednoducho. Podporujú správne fungovanie ochrannej kožnej bariéry, ktorá udržiava v pleti vlhkosť. Správne vybraný olej či maslo však dokážu pokožku nielen hydratovať, ale jej aj poskytujú vitamíny, mastné kyseliny a ďalšie nutrienty, ktoré podporujú jej dobrú kondíciu a samoobnovu. Za studena lisované oleje a maslá majú tiež vysoký podiel antioxidantov, ktoré chránia pleť pred škodlivými vplyvmi znečisteného zimného ovzdušia. Bránia deštrukčnému pôsobeniu voľných kyslíkových radikálov a opravujú tie oxidatívne poškodenia, ktoré už nastali.

Dôležité je „počúvať“ svoju pleť. Ak sa vám zdá, že olej v zime vašej pokožke nestačí, používajte namiesto neho bohatšiu olejovú kúru, alebo vyskúšajte hutné pleťové maslo, ktoré vašej pokožke poskytne extra dávku ochrany, najmä pri pobyte vonku v chladnom, či veternom počasí.

Oleje a maslá je ideálne nanášať na navlhčenú pleť. Podporí to ich vstrebávanie, aj hydratačný účinok. Na zvlhčenie môžete použiť obyčajnú vodu, alebo kvetinovú vodu (hydrolát), tonikum, či ľahké pleťové sérum (pozor, nie olejové „sérum“, ale ozajstné sérum na vodnej báze s nízkym podielom olejovej zložky). Čo sa týka pokožky tela, pre maximalizáciu hydratácie je ideálne nanášať olej či maslo na ešte vlhkú pokožku hneď po kúpeli, či sprche (tzv. „pravidlo 3 minút“).

Kakaové maslo

 

2. „Zavlažovanie pleti“: kvetinové vody


Oleje a maslá na tvár sú úžasné, „uzamknú“ v pokožke vlhkosť a poskytnú jej potrebné živiny. Niekedy si však pleť vyžaduje aj dodatočné dodanie vody zvonka. Na to sú ako stvorené 100%-né kvetinové vody, ktorými si môžete zvlhčovať pokožku kedykoľvek počas dňa (keď ste vnútri, nie vonku).

Orosenie tváre jemnou voňavou hmlou pomocou rozprašovača je nielen prospešné, ale aj veľmi príjemné. Malé dávky si kľudne môžete dopriať, aj ak máte make-up.

 

3. Zvlhčovanie vzduchu: zvlhčovač


Počas vykurovacej sezóny je dôležité udržiavať aj primeranú vlhkosť vzduchu v našich obydliach. Určite dbajte na dostatok vzdušnej vlhkosti najmä v spálni, ak sa ráno nechcete budiť s pleťou vysušenou ako starý pergamen.

Používajte zvlhčovač vzduchu - niekedy práve to môže pomôcť pokožke viac než kozmetika. Lebo darmo použijete úžasný olej, či krém, ak je vzduch v miestnosti, kde trávite dlhší čas, príliš suchý.
Pravidelné používanie zvlhčovača pomáha aj proti chorobám. Naše sliznice sa totiž lepšie bránia pred vírusmi a baktériami, ak nie sú vysušené.

zvlhčovač

 

4. Jemná exfoliácia: med


V zimnom období je tiež vhodná jemná exfoliácia, ktorá umožňuje preniknúť výživným a hydratačným látkam hlbšie do pokožky. Pravidelné odstraňovanie odumretých buniek, nečistôt a rôznych nánosov z povrchu kože je mimoriadne dôležité. Pomôže to aj tomu, aby pleť nepôsobila hrubo a zanedbano.

Na jemnú, zvláčňujúcu exfoliácou je úplne perfektný surový kvalitný med. Med totiž obsahuje enzýmy a organické kyselinky, ktoré jemne odstránia vrchnú vrstvičku opotrebovaných buniek (nejde o klasický peeling, ale o peeling enzymatický). Okrem toho má na pleť aj ďalšie veľmi prospešné účinky: prirodzene hydratuje, potláča zápaly, vypína pokožku, reguluje pH, vyživuje...

Ako na to?
1. Navlhčite si tvár (tento krok je veľmi dôležitý, aby sa med na pokožku nelepil).
2. Naberte si do vlhkých rúk trochu medu (cca. 1 čajovú lyžičku), naneste na navlhčenú tvár a jemne si ním pokožku šúchajte a masírujte. Ak máte viac času, môžete si ho nechať na tvári aj zaschnúť ako pleťovú masku.
3. Nakoniec si dôkladne opláchnite tvár vlažnou vodou, zľahka osušte a naneste pleťový olej.

 

5. Balzam na pery: nielen pre pery


O dokonalú hydratáciu pier sa postará kvalitný prírodný balzam s včelím voskom, ktorý prispieva k obnove kožných buniek a vytvára film brániaci vysychaniu pokožky. To však nie je všetko, na čo sa dá takýto balzam použiť. Je to vlastne univerzálny hojivý a ochranný prostriedok - napr. na zodratú pokožku nosa pri nádche, drobné odreninky, či ekzém. A ak ráno mávate vysušené sliznice pri vstupe do nosa, naneste si pred spaním balzam aj zvnútra na okraj nosných dierok.

Levanduľový balzam na pery

 

A 2 bonusové tipy navyše...


6. Revitalizácia pleti

Ak sa vám nepodarilo zabrániť dehydratácii pokožky, je možné, že vaše nápravné pokusy budú dočasne zlyhávať kvôli vytvoreniu zle priechodnej vrstvičky na povrchu kože. Niekedy môže ísť vyslovene až o tenkú „škrupinku“ z odumretých, zasušených kožných buniek, ktorá znemožňuje prienik akéhokoľvek hydratačného či výživného prípravku do hlbších vrstiev. Zistíte to tak, že nanesené pleťové krémy či oleje sa do pokožky zle vstrebávajú, takpovediac „sedia“ na povrchu kože. Tiež na pohľad pôsobí pokožka nezdravo, mdlo, až "šedivo".

S odstránením tejto nepriechodnej vrstvičky vám pomôže jemný mechanický peeling, ktorým si zľahka premasírujete tvár. Ideálne je, ak je peeling súčasťou pleťovej masky, ktorá následne poskytne pokožke "povzbudzujúci doping" v podobe rastlinných nutrientov a vitamínov. Vyskúšajte našu špeciálnu revitalizačnú masku s peelingom, vďaka ktorej bude vaša pleť pevnejšia, živšia a jasnejšia.

Pleťová maska s peelingom

 

7. Jedlom ku kráse

V tomto období nám najviac prospievajú zdravé tuky (avokádo, orechy, ryby, panenské rastlinné oleje...), ďalej fermentované potraviny bohaté na probiotiká, ako aj listová a na vlákninu bohatá zelenina. Neuškodí ani malá tablička horkej čokolády - kakao obsahuje minerály, vitamíny a polyfenoly s vysokým antioxidačným účinkom.
Výbornú službu spraví aj denné popíjanie bylinkových čajov či vlažnej citronády - nielen pre príjemný pocit, ale aj pre prirodzenú detoxikáciu organizmu.

 

Zima by mala byť obdobím odpočinku a regenerácie. Doprajte si teda aj vo víre pracovných či rodinných povinnosti aspoň sem-tam oddychový deň, ktorý strávite v prírode alebo s priateľkami. Deň chutného, zdravého jedla, dostatku spánku, tvorivých činností a rituálov osobnej starostlivosti :)


Užite si v plnej kráse aj toto studené obdobie roka!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Andrea, 12.01.2020 20:23

Veľmi zaujímavý článok :) A musím súhlasiť s tými maslami aj olejmi lebo voda v kozmetike práve v zime tej pleti škodí. <a href="http://discoveringglam.blogspot.com/2020/01/fur-coat-and-leather-trousers.html">FUR COAT AND LEATHER TROUSERS</a>


Pridať komentár