Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Návod na domácu prípravu zdravej bieliacej zubnej pasty

02.02.2015 23:00

Po návode na domácu prípravu krémového dezodorantu sa opäť hlásime s perfektným domácim receptom - tentoraz na prírodný prostriedok starostlivosti o zuby a ústnu dutinu.

Pri domácej príprave tejto zubnej pasty presne viete, čo použijete, a okrem toho, že sa vyhnete rôznym pochybným zložkám, ktoré sú v komerčných pastách, vyhnete sa aj zbytočnému predraženiu a ušetríte na obalovom materiáli, čo zase poteší našu matičku Prírodu :)

Podobne ako pri dezodorante sú hlavnými zložkami tejto domácej zubnej pasty kokosový olej a sóda bikarbóna. Kokosový olej je vysoko antibakteriálny, vďaka čomu napomáha zdraviu ústnej dutiny a ničí aj baktérie spôsobujúce zápach z úst. Tiež má jemný bieliaci účinok. Sóda bikarbóna má schopnosť rozpúšťať zubný kameň, neutralizovať kyslé prostredie zodpovedné za eróziu zubnej skloviny a tiež pohlcovať nepríjemný zápach. Pokiaľ má povrchové sfarbenie zubov na svedomí povlak (z jedál, nápojov, kávy, cigariet...) pomáha sóda bikarbóna jemným spôsobom odstraňovať tieto nánosy, čo sa prejaví ako viditeľný bieliaci efekt (samozrejme, stupeň vybielenia závisí od východiskovej belosti zubnej skloviny).

Čo teda potrebujete:

- 2,5 lyžičky panenského kokosového oleja (kokosový olej v bio kvalite kúpite napr. v DM-drogérii)
- 2 lyžičky jedlej sódy (sódy bikarbóny)
- 10 kvapiek mätového esenciálneho oleja (tiež dostať napr. v DM-drogérii)

Postup:
Misku aj nádobu, v ktorej chcete výsledný produkt držať, si dopredu vysterilizujte horúcou vodou. Potom všetky suroviny poriadne zmiešajte v prípravnej miske vidličkou. Môžete pridať viac sódy alebo viac kokosového oleja tak, aby mala pasta Vami požadovanú konzistenciu. Pozor, pri nižšej teplote pasta viac stuhne, naopak, pri vyššej teplote sa stane viac tekutou. Nádobu so zubnou pastou môžete držať v kúpeľni.

Použitie:

Naneste primerané množstvo pasty na (mäkkú) zubnú kefku a krúživými pohybmi vyčistite zuby. Pasta je na chuť príjemná mätovo-slankastá. Nakoľko však neobsahuje žiadne peniace prísady, na rozdiel od komerčných zubných pást pri použití nepení. Po dočistení zubov zubnou kefkou je užitočné pastu ešte chvíľu "poprevaľovať" v ústach, aby sa účinné látky dostali o všetkých štrbiniek a mohli pôsobiť. Pri bezproblémových zuboch možno pastu používať každodenne. Kvôli obsahu sódy bikarbóny však odporúčame skôr "kúru" trvajúcu cca. 2 týždne, a potom niekoľkomesačnú prestávku.

UPOZORNENIE
Nie sú nám neznáme tvrdenia o škodlivosti sódy bikarbóny na krehkú zubnú sklovinu. Pri citlivých zuboch, poškodenej sklovine, či odhalených krčkoch jednoznačne odporúčame konzultovať použitie zubnej pasty so sódou bikarbónou s odborníkom. Na druhej strane, vysoký podiel sódy bikarbóny obsahujú aj niektoré komerčné zubné pasty (napr. Parodontax), takže si nemyslíme, že by sóda bikarbóna predstavovala pre zuby nejaké skutočné riziko. Určite však nezaškodí byť pri jej používaní opatrný v tom zmysle, že na zuby netreba pri čistení silno tlačiť, ani ich nejako agresívne šúchať.

Želáme príjemnú starostlivosť o ústnu dutinu ;)

Vaše Eňa a Eva.

 

zdroj obrázku: pinterest

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár