Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Pre krásne vlasy: žihľavový ocot a maska na vlasovú pokožku

19.03.2019 17:33

Máme pre vás pár „vychytávok“ domácej starostlivosti o vlasy, ku ktorým poskytuje jarná príroda tie najlepšie ingrediencie. Výroba tejto čisto prírodnej kozmetiky naozaj nie je náročná a výsledky vás milo prekvapia. Vďaka prírode tak môžete dať zbohom mnohým problémom, ako sú napríklad vlasy bez lesku a bez života, tvorba lupín, vypadávanie vlasov a pod.

Základom pre krásne vlasy je v prvom rade zdravá pokožka hlavy. Samozrejme, pevnému lesklému vlasu napomôžu aj rôzne zábaly a masky, ktoré sa aplikujú na celé dĺžky, prípadne do končekov vlasov (ako napr. Arganový olej), aj tak však platí, že zdravý vlas vyrastá zo zdravého korienka, ktorý má dostatočné množstvo živín. Čo okrem prírodných olejov (Arganového, Marhuľového...) môže teda prispieť k výbornej kondícii vašich vlasov?

Určite intenzívna žihľavová starostlivosť - najmä teraz, keď sú rastlinky čerstvé a plné života! Pozitívne účinky žihľavy na vlasy sú všeobecne známe. Posilňuje vlasy, zmierňuje ich vypadávanie, ako aj tvorbu lupín. A keď to spojíme s priaznivými účinkami jablčného octu na vlasy, získame unikátny prírodný prostriedok pre zdravé a lesklé vlasy.

 

Žihľavový ocot na vlasy

Žihľavový ocot povzbudzuje metabolizmus, čistí a posilňuje pokožku hlavy, zmierňuje vypadávanie a podporuje rast vlasov, pôsobí proti lupinám a reguluje aj tvorbu mazu. Skrátka, robí vlasy vitálnejšími, zdravšími a krajšími.

Príprava:

Čisté žihľavové listy nasekáme na jemno a nasypeme do polovice uzatvárateľného pohára. Potom dolejeme doplna kvalitný jablčný ocot - aby bola žihľava úplne zakrytá (lepšie je použiť menší pohár, ktorý zaplníme tak, aby ľahké lístky nestúpali hore, ale boli ponorené). Kvôli obsahu kyseliny octovej vám odporúčame použiť na uzavretie pohára radšej korkovú či sklenú zátku, než kovové viečko.
Necháme macerovať 2- 4 týždne, pričom pohár denne "natriasame," aby sa materiál premiešal. Potom scedíme a skladujeme na suchom, tmavom, chladnom mieste (minimálna trvanlivosť je cca. 6 mesiacov).

žihľavový ocot

 

Možnosti použitia:

  1. Pred umývaním vlasov
    Primerané množstvo žihľavového octu vmasírujeme do vlasovej pokožky. Necháme 5 minút pôsobiť. Vlasy opláchneme vlažnou vodou a umyjeme šampónom ako zvyčajne.
    REUSE TIP: parádne sa ocot aplikuje rozprašovačom k priamo ku korienkom vlasov z fľaštičky od kvetinovej vody. Tak ak máte minutú našu vodu, odporúčame vám použiť fľaštičku.
  2. Po umytí vlasov ako záverečný oplach
    Polievkovú lyžicu octu rozmiešame v 1 litri vlažnej vody. Tento roztok použijeme na záverečný oplach vlasov po umývaní.

Ocot odporúčame používať na striedačku (bod 1.) alebo v kombinácii (bod 2.) s našou Rozmarínovou olejovou kúrou na vlasy. To dodá vlasom tú správnu jarnú vzpruhu ;)

 

Pílingová maska na vlasovú pokožku

Aktívne zložky žihľavovo-minerálnej vlasovej masky + pílingový efekt jemne čistia pokožku hlavy, odstraňujú odumreté bunky, zlepšujú prekrvenie a metabolizmus vlasových korienkov. Maska dodáva vlasovej pokožke stopové minerály a vitamíny. To napomáha k lepšiemu rastu a lepšej kondícii vlasov.  Pílingová maska je tiež výbornou prevenciou rôznych problémov - špeciálne lupín, prílišného mastenia a vypadávania vlasov.

Príprava:

Usušenú žihľavu rozdrvíme na prášok (ideálne je rozomlieť rastlinky v mlynčeku na kávu, aby tam nezostali väčšie kúsky) a zmiešame s jemnou morskou soľou približne v pomere 1:4 (t.j. 1 lyžička bylinkového prášku a 4 lyžičky soli). Ak si urobíme tejto zmesi viac než na jedno použitie, treba ju uskladniť takúto suchú a ďalšie kroky urobíme až tesne pred použitím masky.
Do suchej zmesi pridáme 1 lyžičku olejovej kúry Rozmaríny (alebo iného rastlinného oleja vhodného na vlasovú starostlivosť). Potom pomaly, po lyžičkách, pridávame teplú vodu tak, aby výsledná hmotu zostala hustá, no dostatočne roztierateľná (pozor, vodu treba pridávať naozaj postupne, lebo ak jej dáte priveľa, soľ sa rozpustí a maska stratí pílingový efekt).

maska na vlasy

 

Použitie:

Masku nanášame pred umývaním vlasov na mokrú pokožku hlavy kruhovými pohybmi smerom od čela k temenu hlavy. Končekmi prstov pritom jemne masírujeme (pílingujeme) vlasovú pokožku. Potom zabalíme hlavu do teplého uteráka a necháme masku pôsobiť cca. 15-20 minút. Následne vlasy bežným spôsobom umyjeme.

 

Či už použijete žihľavový ocot alebo masku, vlasová pokožka sa vám poďakuje a odmení vás krásnymi a zdravými vlasmi.

Krásne jarné dni!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár