Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Rastlinné oleje v kozmetike: praktické tipy na ich použitie

08.10.2020 12:41

Ak sa vám pleťové oleje zdajú byť pre vašu krásu dobrou voľbou, nemýlite sa. Pár kvapiek kvalitného rastlinného oleja obsahuje široké spektrum živín v koncentrovanej podobe. Oleje tiež posilňujú prirodzenú ochrannú bariéru, ktorá chráni pokožku pred infekciami či alergénmi a spomaľuje aj proces starnutia. A ich kozmetické uplatnenie je naozaj široké – či už na každodenné použitie namiesto pleťového krému, ako intenzívnu kúru pre pokožku v období zvýšenej záťaže, alebo ako šetrný, no účinný odličovací prípravok, telový olej a pod.

  Masazny_olej

 

Unikátna prírodná starostlivosť o pleť


Kvalitné rastlinné oleje môžu mať regeneračné, ochranné, hojivé, aj čistiace vlastnosti – v závislosti od obsahu mastných kyselín a ďalších látok v ich prirodzenom zložení. Ich účinok je navyše zosilnený tým, že neobsahujú vodu, emulgátory, parfumy, ani dodatočné konzervanty. Stačí si len vybrať ten pravý – podľa potrieb pleti a aktuálnej sezóny.

Samozrejme, reč je o za studena lisovaných a nerafinovaných olejoch. Len pri takomto šetrnom spracovaní si rastlinné oleje zachovajú maximum prospešných vlastností. Proces rafinácie (odstraňovanie prirodzeného sfarbenia a prirodzenej arómy olejov) a vysoké teploty totiž odbúravajú z rastlinných olejov veľkú časť vitamínov, minerálov a ďalších bioaktívnych látok.

Každý olej je svojím zložením a účinkami jedinečný, preto je možné vytvoriť len všeobecné kategórie a približné usmernenia pre tú-ktorú pleť. Nakoniec, aj každá pleť je jedinečná a akákoľvek typológia pokožky (suchá, mastná, zmiešaná, problematická, zrelá...) je len orientačná.

Odhliadnuc od typu pleti, nezanedbateľným faktorom pri výbere oleja je tiež ročné obdobie. Kým v teplom, letnom počasí sú pre pleť lepšie skôr ľahké, suché až polosuché oleje, tak v jesennom a zimnom období je vhodné siahnuť po tých výživnejších, mastnejších. Preto nás niekedy aj popri tých najlepších usmerneniach až vlastné skúsenosti dovedú k výberu toho pravého oleja.

Našťastie, s kvalitným rastlinným olejom v podstate nemôžete urobiť chybu. Ak by vám aj ideálne nezapasoval ako pleťový olej, je tu viacero ďalších možností jeho použitia na podporu svojej prirodzenej krásy. Uvádzame ich ďalej v článku aj so stručným návodom.

pletove_oleje



Základná orientácia pri výbere oleja


Hlavnou účinnou látkou v rastlinných olejoch sú mastné kyseliny. To, čo robí každý olej jedinečným, je kombinácia a percentuálny podiel týchto kyselín. Existuje viacero druhov mastných kyselín obsiahnutých v prírodných olejoch, ako aj ďalšie účinné látky, preto je táto problematika značne komplexná. No s určitým zjednodušením môžeme za najdôležitejšie ukazovatele toho, či bude olej pracovať v náš prospech alebo nie, považovať dve mastné kyseliny – kyselinu olejovú a kyselinu linolovú. Práve ich podiel totiž do značnej miery určuje, či je olej skôr mastnejší, výživnejší, alebo skôr suchší, ľahší.

Mastná a aknózna pleť

Ešte pred niekoľkými rokmi sa verilo, že oleje nie sú vhodné pre starostlivosť o mastnú, problematickú či aknóznu pleť. Tento chybný predpoklad je úzko spojený s mýtom, že oleje upchávajú póry, čo však pri drvivej väčšine kvalitných rastlinných olejov neplatí (výnimkou môže byť kokosový olej a olej zo pšeničných klíčkov, ktoré majú vysoký stupeň komedogenity). Naopak, práve správne zvolené rastlinné oleje môžu byť účinnou pomocou pri regulácii mazotvorby, ako aj proti vyrážkam či zápalom.

Pre mastnejšiu pokožku, ktorá sa často spája s vyrážkami alebo akné, sú vhodné tzv. suché oleje s vysokým obsahom kyseliny linolovej (Linoleic Acid – LA). Vedecké štúdie dokladajú, že ľudia s mastnou, problematickou pleťou majú v lipidovej vrstve pokožky nízky podiel práve tejto kyseliny. Jej nedostatok si pleť kompenzuje produkciou iných látok, čo v konečnom dôsledku vedie k vzniku rôzne ťažkých foriem akné. Ak teda pleti pomôžeme k rovnováhe dodaním kyseliny linolovej, problémy s akné sa zmiernia. Na tomto princípe funguje aj jeden z našich najlepšie hodnotených výrobkov – olej Problematická pleť.

Liečba akné vysušovaním pokožky (k čomu patrí najmä časté a intenzívne odmasťovanie čistiacimi prípravkami s tenzidmi alebo alkoholom) je vyslovene nevhodná a môže viesť k zjazveniam. Dobre zvolený (suchý) olej s vysokým podielom kyseliny linolovej je pre tento typ pleti ideálny. Pokožku zľahka vyživí, pomáha ju chrániť pred zápalmi, aj pri odstraňovaní jej problémov. Veľmi dobre sa vstrebáva a po použití nezanecháva mastný film. Ide napríklad o hroznový (cca. 70% LA), orechový a konopný olej (oba cca. 60% LA). V jesennom a zimnom období urobí tomuto typu pleti výbornú službu borákový olej, prípadne šípkový olej (oba s vyše 40% LA).

Určitou nevýhodou suchých olejov s vysokým obsahom LA je ich nižšia stabilita na slnku. V interakcii s UV žiarením podliehajú oxidácii, čo pre pleť znamená riziko vzniku nežiadúcich pigmentácií a podráždení. Dá sa však tomu predísť vhodnou kombináciou s inými (stabilnými) olejmi, prípadne dodatočným pridaním rastlinných antioxidantov.

pletovy_olej

 

Suchá a zrelá pleť

Pre suchú a starnúcu pleť sú výborným dopingom oleje s vyšším zastúpením kyseliny olejovej (Oleic Acid – OA), vďaka ktorej sú extra výživné, zabraňujú dehydratácii pokožky, ako aj tvorbe vrások. Kyselina olejová robí oleje bohatšími, ťažšími a mastnejšími. Preto oleje s vysokým podielom tejto kyseliny v neriedenom stave neodporúčame pre mastnú a aknóznu pleť. Na druhej strane, pokožke suchej, zrelej, citlivej, či poškodenej môžu urobiť vynikajúcu službu. Takisto sú veľmi vhodné na premastenie detskej pokožky s nízkym podielom vlastných lipidov, ako aj pre ekzematickú, šúpajúcu sa pleť a do nepriaznivého počasia, kedy výborne chránia pred rôznymi poveternostnými vplyvmi.

Vysoký podiel kyseliny olejovej má napríklad olivový olej (okolo 75%), mandľový olej (cca. 70%), ale aj marhuľový, avokádový či moringový olej (medzi 60-70%). Výbornou vlastnosťou týchto olejov je aj ich vysoká oxidačná stabilita.

 

Zaujímavé oleje, ktoré stojí za to vyskúšať


Šípkový olej

Najsilnejšou stránkou šípkového oleja je jeho schopnosť aktívnej obnovy kožných buniek. Preto je pre pleť veľmi regeneračný a pomáha zmierňovať vrásky, škvrny, jazvy a jazvičky. Má aj protizápalové a hojivé účinky, takže dobrú službu môže urobiť aj pokožke postihnutej akné. Podporuje tvorbu kolagénu a zjemňuje povrch drsnej pokožky. Čistý nie je vhodný na použitie pred pobytom na slnku.

sipky_na_olej

 

Moringový olej

Kozmetický moringový olej sa na rozdiel od potravinárskeho lepšie sa vstrebáva a príjemnejšie vonia. Vďaka kyseliny olejovej a vysokému podielu antioxidantov zmierňuje príznaky starnutia a podporuje pevnosť pleti. Jeho antibakteriálne zložky pomáhajú aj pri hojení vyrážok. Je špeciálne vhodný pre suchšiu, zrelšiu, a zároveň problematickú pleť s výskytom zápalov. Patrí k najstabilnejším rastlinným olejom. Výborný je tiež na vlasy, ktoré posilňuje a pomáha proti svrbeniu vlasovej pokožky, či tvorbe lupín.

Borákový olej

Regeneračný a hojivý olej, ktorý podporuje fungovanie ochrannej kožnej bariéry, zmierňuje suchosť a svrbivosť pokožky. Borákový olej napomáha hojeniu narušenej kože, zápalov, popálenín, alergických výsypov, či vyrážok. Odporúča sa aj pri seboroickej dermatitíde, atopickom ekzéme, psoriáze, vlasovej folikulitíde, či kvasinkovom akné. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je dostatočne stabilný na slnku. Okrem pleti je veľmi vhodný aj na ošetrenie vlasovej pokožky.

Arganový olej

Vzácne vyvážený stabilný olej s vysokým podielom prírodného vitamínu E. Zmierňuje začervenania a pigmentové škvrny, optimalizuje ochrannú funkciu kožnej bariéry, dokonca prirodzeným spôsobom chráni pleť pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia. Je ideálny nielen na ošetrenie pokožky tváre a tela, ale aj na nechty a vlasy. Arganový olej podporuje tvorbu elastínu a kolagénu, preto nielenže účinne omladzuje, ale slúži aj ako výborná prevencia vzniku strií.

Marhuľový olej

Univerzálny kozmetický olej typický svojou jemnosťou, no zároveň aj vysokou schopnosťou vyživovať pleť. Podporuje fungovanie ochrannej kožnej bariéry, čím pomáha predchádzať zápalom a dehydratácii. Je tiež účinnou prevenciou vzniku tehotenských strií. Má príjemnú marcipánovú vôňu a veľmi dobrú vstrebateľnosť. Môže sa používať na deň aj na noc počas všetkých ročných období. Marhuľový olej je ideálny nielen na ošetrenie pokožky tváre a tela, ale aj na vlasy.

Olej z jadierok granátového jablka

Luxusný olej bohatý na antioxidanty s výrazným účinkom proti starnutiu pleti. Olej Granátové jablko pomáha udržiavať v bunkách vodu, zmierňuje začervenania či podráždenia a pokožku citeľne zmäkčuje a vypína. Pomáha tiež pri liečbe ekzému alebo psoriázy. Je to špecificky hustý olej, ktorý sa však veľmi rýchlo vstrebáva. Okrem malého podielu kyseliny inolovej a kyseliny olejovej obsahuje vysoký podiel vzácnej kyseliny punikovej. Je vhodný najmä na večerné použitie, prípadne na zimné dni s minimom slnečného žiarenia.

olej_granatove_jablko  

 

Tipy pre použitie rastlinných olejov

 

1. Pleťový olej

Do dlaní si nalejte pár kvapiek oleja, jemne ho zahrejte šúchaním dlaní o seba, a potom vtierajte krúživými pohybmi do pokožky tváre a krku. Odporúčame nanášať na mierne navlhčenú pleť. Olej možno použiť aj ako očný krém na tenkú pokožku pod očami: každý večer ho jemne naneste do očného okolia a zľahka poklepkávajte, kým sa nevstrebe.

2. Odličovací olej

Malé množstvo oleja (cca. pol lyžičky) naneste na navlhčenú pokožku tváre vrátane očných viečok a jemne premasírujte. Potom namočte do teplej vody kozmetický tampón alebo uteráčik a pozotierajte z tváre rozpustené nečistoty a make-up. Ak treba, postup zopakujte.
Prípadne môžete malé množstvo oleja nadávkovať priamo na kozmetický tampón namočený v teplej vode a ním si jemne očistiť tvár, vrátane mihalníc a očných viečok.

3. Telový olej

Na pokožku tela je ideálne nanášať olej hneď po kúpeli či sprchovaní (pravidlo 3 minút), Rozohriata a ešte jemne vlhká koža je totiž pripravená absorbovať olej rýchlejšie a do hlbších štruktúr. Tak môže naplno využiť všetky benefity oleja.

4. Olej do kúpeľa

Rozmiešajte cca. 3 lyžice rastlinného oleja v 0,5 dcl mlieka a prilejte do kúpeľa. Olej upokojí pokožku tela, zvláčni ju a ochráni ju pred stratou vlhkosti.

oelj_do_kupela

 

5. Starostlivosť o ruky

Tesne po umytí si na vlhké chrbty rúk naneste trochu oleja a vmasírujte ho do pokožky. Neváhajte olej použiť kedykoľvek v priebehu dňa, keď máte pocit pnutia či suchej kože. Na noc si môžete urobiť aj olejový zábal: ruky si „nahrubo“ natrite olejom, navlečte na ne bavlnené rukavice a nechajte pôsobiť. Okrem pokožky zábal výborne ošetrí a vyživí aj nechty.

6. Starostlivosť o vlasy

Do mištičky nadávkujte približne 2 polievkové lyžice oleja. Naberte ho bruškami prstov a následne nimi jemne masírujte vlasovú pokožku. Okrem vlasatej časti hlavy môžete olej naniesť aj na končeky, či iné poškodené časti vlasov. Nechajte pôsobiť 1-2 hodiny (najlepšie tak, že si hlavu zabalíte do zohriateho uteráku), alebo aj celú noc. Potom vlasy bežným spôsobom umyte.

+ EXTRA TIP – olejový píling

5 lyžíc cukru alebo soli (čo vám vyhovuje viac) dobre premiešajte s 3-4 lyžicami akéhokoľvek kvalitného rastlinného oleja a aplikujte na vlhkú pokožku tela. Ak použijete jemne mletý cukor/soľ, môžete si zľahka prepílingovať aj tvár (ak máte citlivú pleť so sklonom k podráždeniu, píling tváre vynechajte). Pri sprchovaní po pílingu už nepoužívajte mydlo, ale len vodu, aby ste olej nezmyli a neprišli tak o jeho hydratačné a regeneračné účinky. Pílingovú hmotu, ktorá vám zvýši, skladujte v chladničke a spotrebujte do 4 týždňov.

 

Zdá sa, že teraz je ten správny čas na vyskúšanie vyššie uvedených tipov :) Želáme Vám príjemné olejčekovanie a čo najviac pohody!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár