Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Kolagén pre krásnu pleť – aj pre vegetariánov

19.12.2020 20:13

Po dosiahnutí dospelosti nám hladina vlastného kolagénu v tele začína klesať. S rastúcim vekom je pre náš organizmus čoraz náročnejšie vytvárať si ho dostatok. Sprievodnými znakmi tohto procesu sú pribúdajúce vrásky, pigmentové škvrny, suchá, ochabnutá pleť, krehké vlasy a nechty, ale aj bolesti kĺbov či osteoporóza. Samozrejme, nie je to len vekom. Pri poklese množstva kolagénu v tele hrajú rolu aj ďalšie faktory: znečistené prostredie, nadmerný stres, či vystavovanie sa rôznym typom žiarenia.

V súlade s našou filozofiou Nenáhlivej krásy veríme, že starostlivosť o krásu má byť komplexná. To okrem vhodnej kozmetiky zahŕňa aj snahu o vnútorné zdravie a pohodu. Ako hovorí staré známe príslovie: "Krása pramení zvnútra". Preto sme rozšírili našu výrobu prírodnej kozmetiky o novú oblasť – prírodné výživové doplnky špeciálne zamerané na podporu zdravej krásy.  krása zvnútra


Naša prvá voľba padla na kolagén, pretože ide o známu a dobre preskúmanú látku, ktorej účinky pre krásu sú dostatočne doložené. Hľadali sme však zmysluplnú alternatívu (t.j. nie rastlinný „kolagén“, ktorý v skutočnosti nie je pravým kolagénom) k bežne dostupným kolagénovým prípravkom. Tie totiž obsahujú kolagén získaný z tiel mŕtvych zvierat (napr. bravčových či hovädzích koží), čo nás veľmi nelákalo. Ďalšia možnosť – rybací kolagén – navyše predstavuje podľa nás ešte aj ďalšie riziko, ktorým je kumulácia toxických látok vypúšťaných ľuďmi (na našu škodu a hanbu!) do svetových vôd. Preto sme zvolili unikátny prípravok – vegetariánsky kolagén, ktorý sa spolu s ďalšími podpornými látkami získava z membrán vaječných škrupín.

Čo je to vlastne kolagén?


Kolagén je živočíšny proteín, ktorý sa prirodzene vyskytuje v našich tkanivách, kostiach, chrupavkách. Vo vzťahu ku kráse nás však zaujíma najmä kožný kolagén, ktorému vďačíme za pružnosť, pevnosť a mladistvosť pleti. Kolagén tiež pomáha v neustálej obnove kožných buniek, preto dokáže aj spätne redukovať príznaky starnutia, ako sú vrásky, ochabnutosť či stenčovanie pokožky.

Aktívny kolagén (prevažuje v koži v mladosti) účinne zadržiava vlhkosť, čím bráni vysušovaniu kože a spolu s kyselinou hyalurónovou tvorí akoby vodou napitú "podložku" pre vrchnú vrstvu pokožky. S postupujúcim vekom toho aktívneho kolagénu významne ubúda (jeho produkcia je nižšia a pomalšia), preto sa aj schopnosť kože udržať si vodu zmenšuje.

Keďže kozmetikou sa kožný kolagén dopĺňať nedá (nevstrebáva sa do dermis, zamše, kde sa prirodzene nachádza, ale zostáva len v úplne povrchových vrstvách pokožky), zmysluplné je podporiť krásu a zdravie pleti dopĺňaním kolagénu zvnútra. Môže to byť jednak prostredníctvom stravy alebo vo forme vhodne zvolených doplnkov výživy. Podporný efekt má tiež konzumácia potravín, ktoré stimulujú tvorbu kolagénu a/alebo bránia jeho rozkladu.

Najväčší úžitok v zmysle biologickej dostupnosti a aktivity má pre nás tzv. hydrolyzovaný kolagén (používa sa aj pojem kolagénové peptidy alebo hydrolyzát kolagénu). Ide tu to, že veľká molekula kolagénu sa buď tepelnou alebo enzymatickou hydrolýzou naštiepi na peptidy s krátkym reťazcom aminokyselín, ktoré sú pre náš organizmus ľahšie spracovateľné a použiteľné. Benefity kolagénových peptidov sú dobre prebádané a jednoznačne doložené mnohými výskumami (1). Po konzumácii hydrolyzovaného kolagénu sa môžu kolagénové peptidy priamo ukladať v koži a napomáhať rastu alebo regenerácii tkanív.

kolagén na pleť

 

Kolagén v potravinách, resp. podpora tvorby kolagénu pomocou stravy


Náš organizmus môže tvoriť kolagén len z toho, čo zjeme. Preto je dôležitá strava bohatá tak na kolagénové zlúčeniny, ako aj ochranné látky brániace rozkladu kolagénu a látky podporujúce jeho syntézu. Ak nie ste vegetarián či vegán, máte možnosť dopĺňať si kolagén mäsovými výrobkami, ako napríklad vývarom z mäsa a chrupaviek, huspeninou, sardinkami a celkovo mäsom (pozor, ani to sa ale nedá bez obmedzenia, pretože prílišná konzumácie takejto živočíšnej stravy má aj negatívne dôsledky pre zdravie). 

Aké potraviny nám však pomáhajú podporiť jeho tvorbu, ak sme vegetariáni?

  • vitamín C (spolupodiela sa na premene aminokyselín na kolagén) – nachádza sa v čerstvom ovocí a zelenine: citrusy, kivi, jahody, černice, brokolica, paprika, paradajky, petržlenová vňať, pažítka, žerucha…
  • ďalšie antioxidanty, napr. antokyány – nájdete ich v tmavom ovocí: čučoriedky, černice, trnky, čierne ríbezle…, alebo karotenoidy – tie sú hojne zastúpené v červenom, oranžovom a žltom ovocí či zelenine: paradajky, mrkva, farebné papriky, marhule, broskyne, rakytník, goji…
  • kapusta vo všetkých podobách (klasická, čínska, červená, ružičková...), ale aj kel, brokolica a špenát
  • vhodné bielkoviny: vaječné bielky, arašidy, pšeničné klíčky, fazuľa, bôb, sója...
  • cesnak, cibuľa, pór (obsahujú látky, ktoré spomaľujú rozklad kolagénu)
  • omega kyseliny: vajcia, avokádo, semienka, orechy, panenské oleje (špeciálne ľanový, borákový, sezamový a pod.)
  • podporné bylinky (čaj alebo extrakt na pleť zvonka): nechtík, gotu kola, praslička, ginko...

vajíčka

 

Aké sú účinky kolagénu pre krásu?


Výživové doplnky zahŕňajúce biologicky dostupný (hydrolyzovaný) kolagén preukazne zmierňujú rôzne príznaky starnutia pokožky, zlepšujú jej hydratáciu, elasticitu a zmierňujú vrásky. Tiež podporujú funkcie ochrannej kožnej bariéry a zlepšujúce celkové zdravie pokožky (2,3). Tieto benefity kolagénu všeobecne sú známe a dobre preskúmané.

My sme sa však špeciálne zamerali na účinky vegetariánskeho kolagénu, teda kolagénu získaného z membrán vaječných škrupín a klinické dôkazy jeho účinnosti.

Skrášľujúce účinky užívania kolagénových proteínov z vaječných membrán sú doložené viacerými výskumnými štúdiami (4,5,6,7). Samozrejme, pozitívny efekt užívania rastie s vekom, t.j. u starších používateľov sa prejavuje viac než u mladších (tí majú ešte relatívne dosť vlastného kolagénu). Preukázalo sa:

  • zvýšenie elasticity a pevnosti pokožky
  • zjemnenie a prejasnenie pleti
  • zníženie transepidermálnych strát vody
  • vyrovnanie tvorby kožného mazu a stiahnutie pórov
  • zmiernenie pigmentových škvŕn
  • zmiernenie vrások
  • potlačenie zápalov
  • zmiernenie negatívnych dôsledkov UV žiarenia, modrého žiarenia, aj znečisteného ovzdušia
  • stimulácia regeneráciu kožných buniek
  • zlepšenie bariérovej funkcie kože
  • zvýšenie pevnosti, rastu a lesku vlasov
  • podpora rastu a spevnenie nechtov

Vegetariánsky kolagén

 

Juvenia – vegetariánsky kolagén s rakytníkom


Náš výživový doplnok Juvenia je primárne tvorený hydrolyzovanou membránou vaječných škrupín (Ovoderm®), ktorá obsahuje komplex veľmi zaujímavých a kráse prospešných látok. Okrem kolagénu (konkrétne ide o typ I, ktorý sa nachádza najmä v koži) je to napríklad aj elastín, kyselina hyalurónová, keratín, chondroitín sulfát a mnohé ďalšie bioaktívne látky. Navyše, sú tieto zložky vo svojej prirodzenej konštelácii, preto môžu pôsobiť synergicky. Ukazuje sa, že v pôsobení na ľudský organizmus, či už zvnútra alebo zvonka má synergické pôsobenie látok vo svojej prirodzenej komplexnosti väčší zmysel, aj väčší efekt.

K vaječnému kolagénu sme doplnili extrakt z rakytníka rešetliakového, ktorý vaječný kolagén obohacuje o prírodný vitamín C (na základe našich skúseností s výrobou kozmetiky oveľa viac dôverujeme komplexným prírodným prípravkom než tzv. izolátom, ako by bolo napr. syntetické C-čko). Okrem toho, že tiež pomáha udržiavať zdravú pokožku, je vitamín C kofaktorom pre enzýmy zapojené do stabilizácie kolagénu a tiež stimuluje jeho tvorbu (8).

Účinnosť prírodného C-vitamínu je podporená aj flavonoidmi, ktoré taktiež podporujú tvorbu kolagénu, elastínu, ale najmä vlastnej kyseliny hyalurónovej.

Rakytníkový extrakt obsahuje aj vzácny komplex omega kyselín (omega 3-6-7-9), ktoré posilňujú ochrannú bariéru kože, zvyšujú hydratáciu pokožky zvnútra a bránia vysušovaniu očí, pier a slizníc. Juvenia_vegetariánsky kolagén

Veríme, že sa vám užívanie nášho kolagénu pre krásu zvnútra osvedčí tak dobre, ako používanie našej kozmetiky zvonka.


Príjemný december!
Vaše Eva a Eňa.

 

Zdroje: výskumné štúdie a odborné články

  1. Kleinnijenhuis, A. J. et al.: Non-targeted and targeted analysis of collagen hydrolysates during the course of digestion and absorption. In Analytical and Bioanalytical Chemistry, 2020.
  2. Kim D. et al.: Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.
    In: Nutrients, 2018.
  3. Kalman, D. S., Hewlings, S.: The effect of oral hydrolyzed eggshell membrane on the appearance of hair, skin, and nails in healthy middle-aged adults. In Journal of Cosmetic Dermatology, 2020.
  4. Aguirre, A. et al.: Ovoderm® – an effective treatment to improve skin condition in patients with altered skin barrier function. In Journal of Skin, 2018.
  5. Gil-Quintana, E. et al.: Supplementation with Ovoderm® Reduces the Clinical Signs of Skin Aging. In Clinical Research in Dermatology, 2018.
  6. Aguirre, A. et al.: Beneficial effects of oral supplementation with Ovoderm® on human skin physiology. In Journal of dietary supplements, 2017.
  7. Pullar, J.M. et al.: The Roles of Vitamin C in Skin Health. In Nutrients, 2017.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár