Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Nepodceňujme starostlivosť o svoj dekolt

02.08.2019 10:18

Pravidlá ošetrovania pokožky tváre pozná pravdepodobne každá z nás. No aj od brady nižšie máme oblasti, ktoré si zaslúžia špeciálnu pozornosť. Medzi tie najviditeľnejšie, no súčasne aj najzanedbávanejšie, patrí krk a dekolt. A pritom práve táto jemná pokožka našu starostlivosť naozaj potrebuje - špeciálne na jar a v lete, kedy na ňu dopadajú slnečné lúče a ešte viac zaťažujú jej regeneračné rezervy.

Pokožka v tejto oblasti je veľmi tenká, s minimom podkožného tuku. Preto sa na nej pri nedostatočnej starostlivosti relatívne skoro začínajú prejavovať známky starnutia. A tak, hoci si pleť na tvári poctivo ošetrujeme tými najlepšími anti-aging produktmi, ak zabudneme na dekolt, vrásky v tejto oblasti pokazia celkový mladistvý dojem.
Nikdy však nie je neskoro začať. Tu je niekoľko tipov, ako svoj dekolt udržiavať v dobrej kondícii.

Venovanie času a vedomej pozornosti namáhanej oblasti nášho dekoltu je v duchu filozofie Nenáhlivej krásy samo o sebe skrášľujúcou technikou. Veď už len upriamenie láskyplnej pozornosti na danú oblasť tela môže povzbudiť regeneračné a samoozdravné procesy. Preto svojmu dekoltu doprajme rozmaznávajúcu starostlivosť! Tu je niekoľko praktických tipov, ako si ho udržiavať v dobrej kondícii.

 

Prirodzená ochrana pred slniečkom

Jemnú pokožku dekoltu si treba už od jari chrániť pred priamym a dlhým pôsobením slnečných lúčov. Dobrú službu nám spraví klobúk so širokou strieškou, alebo ľahká šatka. Zároveň treba podporiť vlastné ochranné a regeneračné schopnosti kože, a to pomocou výživných látok a antioxidantov, ktoré dodávame zvonka, aj zvnútra.

ochrana_dekoltu

 

Antioxidanty obsiahnuté v rastlinných olejoch chránia pokožku pred tzv. foto-starnutím (starnutím zo slnka). Oleje tiež posilňujú bariérovú funkciu kože, vďaka čomu si pleť zachováva lepšiu hydratáciu. Ideálne sú oleje s funkčným botanickým UV faktorom a pridanými silnými antioxidačnými zložkami, ako je vitamín E či karotenoid Astaxantín Ide o najsilnejší známy antioxidant získavaný z červených rias, ktorý okrem iného stimuluje aj tvorbu kolagénu v koži a znižuje výskyt pigmentových škvŕn. Z našich výrobkov špeciálne odporúčame olej Letný deň.


Potraviny bohaté na vitamíny a nutrienty
podporujúce prirodzenú obranyschopnosť pred UV žiarením sú najmä: antioxidačne bohaté potraviny (jahody, čučoriedky, ríbezle, citrusy, granátové jablko, kivi, špenát, ružičkový kel, brokolica, cvikla, cesnak, fazuľa...), špeciálne potom tie bohaté na karotenoidy (mrkva, paradajky, paprika, marhule, broskyne...), polyfenoly (ovocie, zelenina, orechy, čaj, červené víno, tmavá čokoláda, kurkuma, klinčeky, bobkový list, fenikel, oregano, rozmarín, tymián...) a esenciálne mastné kyseliny (studenovodné ryby, rastlinné oleje lisované za studena, brokolica, kapusta, semienka chia).

 

Aj dekolt si zaslúži pleťovú masku

Ak raz za čas doprajeme svojej pokožke výživnú masku, určite to nie je na škodu. A ešte lepšie urobíme, ak si ju nanesieme aj na krk a dekolt. Jednoduchým spevňujúcim receptom môže byť napríklad obyčajný, jemne našľahaný, vaječný bielok, ktorý pleť tváre aj dekoltu krásne vyhladí a vypne.

Pleťová maska z vaječných bielkov

 

Hydratujme, hydratujme, hydratujme

Dostatočná hydratácia je pre pokožku dekoltu mimoriadne dôležitá. Doprajme si ju taktiež zvnútra (dostatočný príjem tekutín), aj zvonka - napríklad v podobe jemnej hmly, ktorou si osviežime pleť dekoltu pomocou kvetinovej vody so špeciálnym rozprašovačom.

 

Vystrime sa

Vhodná poloha tela nám pomáha v mnohých ohľadoch – netrpí chrbtica, pôsobíme štíhlejšie, sebavedomejšie. Okrem toho posilňujeme aj prsné svaly a podporujeme pružnosť pokožky. Takže milé dámy, treba sa vrátiť k osvedčeným receptom – založiť si zopár kníh na hlavu a s vystretým chrbtom chodiť, chodiť a chodiť. Časom nám takýto tréning vystreté držanie tela zafixuje.

 

Viac pružnosti vďaka striedavej sprche

Výborným tipom na podporu cirkulácie krvi a toku lymfy v oblasti dekoltu i pŕs je striedavé sprchovanie teplou a studenou vodou. Začíname vždy teplým (pozor, nie však horúcim) prúdom vody a končíme studeným. Takáto sprcha spevňuje pokožku aj podkožné tkanivá a pomáha udržiavať dekolt mladistvo pružný.

sprcha_dekolt

 

Pozor na polohu pri spánku

Spánok je pre našu krásu rovnako dôležitý ako voda. V určitom zmysle poškodiť nám môže, len ak máme pri ňom vyslovene nesprávnu polohu. Pre pokožku krku a dekoltu je úplne najvhodnejšie spať na chrbte. V takom prípade sa pokožka netrie o posteľnú bielizeň, nekrčí sa, ani nepodlieha neúprosným zákonom gravitácie, a preto zostáva pevnejšia a vyhladenejšia.

 

Doprajme si jemnú masáž

Pravidelná masáž dekoltu stimuluje metabolizmus tejto oblasti, čím pomáha pokožke vstrebať viac živín a tiež zbaviť sa nepotrebných látok. Na masírovanie sa dá použiť akýkoľvek stredne mastný rastlinný olej (arganový, marhuľový...), ktorý pleť zároveň aj zregeneruje a vyživí. Olej najprv rozohrejeme v dlaniach a nanesieme na dekolt ťahom v smere od pŕs ku krku. Následne jemne masírujme krúživými pohybmi aspoň 5 minút - stále zdola nahor, t.j. proti pôsobeniu gravitácie.

Pridanou hodnotou v masírovacom oleji môžu byť kvalitné esenciálne oleje prispievajúce k pevnejšej pleti a potlačeniu vrások. Výborný je jemne estrogénny Fenikel, upokojujúci Majorán, či tonizačná Rasca, ktoré obsahuje aj náš špeciálny olej na dekolt a prsia - Dekolet.

Olej na dekolt


Postup: olej najprv rozohrejeme v dlaniach a nanesieme na dekolt ťahom v smere od pŕs ku krku. Následne jemne masírujme krúživými pohybmi aspoň 5 minút - stále zdola nahor, t.j. proti pôsobeniu gravitácie.

 

Nevynechajme ani prsia

Veľa žien máva bolesti prsníkov niekedy sprevádzané aj hrčkami, či opuchmi, ktoré sa menia v súvislosti so ženským hormonálnym cyklom. Prsia sa skladajú z glandulárneho tkaniva (ktoré zahŕňa lymfatické uzliny a žliazky produkujúce mlieko), tukové tkanivo a spojivové tkanivo. Lymfatický systém neobsahuje vlastnú „pumpu“, takže prúdenie lymfy musí byť podporované pohybom svalov. A keďže anatómia pŕs neumožňuje úplne dokonalé „posúvanie“ lymfy, ich masáž sa stáva pre jej zdravé prúdenie ešte dôležitejšou.

Postup: pri masírovaní prsníkov odporúčam kombináciu kruhových pohybov s jemným hnetením a tiež aj akoby pumpovanie (od pŕs až smerom do podpazušia), ktorý je výborné na rozprúdenie lymfy.

NÁŠ TIP: Spojte masáž dekoltu a pŕs so samovyšetrením prsníkov – urobte si z toho pravidelný rituál. Spojíte tak príjemné s 2-krát užitočným :)



Nakoniec ešte pripomíname, že pri každom kozmetickom úkone v tejto oblasti treba mať na pamäti jemnosť. Pokožku tu vždy natierame či masírujeme pomalými, jemnými dotykmi, netlačíme, ani nenaťahujeme. Za komplexnú, ohľaduplnú a jemnú starostlivosť sa nám náš dekolt určite odmení pevnosťou a sviežim vzhľadom.

 

Krásny dekolt nielen na jar a v lete vám želajú
vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár