Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Spomaľte! Toto je 10 spôsobov, ako stres škodí našej kráse

21.02.2019 08:31

Žijeme v náhlivej dobe. Často nám ani celý deň nestačí na to, aby sme postíhali, čo sme chceli. Alebo všetko, čo si myslíme, že by sme mali. Stres sa stal novodobým štandardom našich životov. A to aj napriek tomu, že množstvo vedeckých štúdií potvrdzuje jeho škodlivý vplyv na naše zdravie. A nielen zdravie, ale aj krásu.

Aj to je dôvod, prečo by sme sa mali v duchu filozofie Nenáhlivej krásy zastaviť, zamyslieť a nájsť si svoj vlastný spôsob, ako s týmto nepríjemným fenoménom doby zatočiť. Má to naozaj zmysel, lebo ani najkvalitnejšia kozmetika nedokáže zázraky, ak nebudeme v psychickej pohode. Aj staré známe pravidlo hovorí, že krása pramení zvnútra. Vnútorná harmónia je teda dôležitým kľúčom k tomu, aby sme vyzerali čo najlepšie.

Ako isté varovanie uvádzame nižšie desať príkladov toho, ako môže stres negatívne ovplyvniť náš vzhľad a krásu.

stres

 

Akné a vyrážky

Ak už dávno nemáme -násť, no na našej pleti sa opätovne objavujú pubertálne vyrážky, niečo asi nie je v poriadku. Možno sa pleť búri a reaguje na zvýšenú hladinu stresu. Kortizol, hormón stresu, je spoluzodpovedný za zápalové procesy, čo je živnou pôdou pre nepekné vyrážky.

Suchá pokožka a začervenenia

V zimných mesiacoch s týmto problémom bojuje takmer každý. Mrazivý chlad našu pokožku dokáže poriadne potrápiť. No ak patríte k tým, čo žijú permanentným stresom, potom sa tohto problému nezbavíte ani s príchodom jarných lúčov.

Nedostatok živín a vitamínov – povädnutá pleť

Život v strese trávenie spomaľuje, ba aj celkom zastavuje, lebo všetka energia sa spotrebuje na riešenie stresovej situácie. Je to obranný mechanizmus organizmu - prioritou je stresor odstrániť a problém, ktorý nás trápi, vyriešiť. Výsledkom toho je, že sa pokožke (ani iným orgánom) nedostáva potrebná výživa, vitamíny a naša krása vädne.

Vypadávanie vlasov a ich zhoršená kvalita

Stres vplýva veľmi významne aj na kvalitu vlasov. Vlasy sú tenšie, ľahšie sa lámu a vplyvom oslabenia vlasových korienkov aj ľahšie vypadávajú. Zdravý vlas prechádza počas svojho životného cyklu troma fázami - rastovou, oddychovou a vypadnutím. Stres celý tento proces urýchľuje a vlas sa z rastovej do oddychovej fázy dostáva oveľa skôr, než tomu je za normálnych okolností. To je odpoveďou na otázku, prečo sa nám nedarí vypestovať si zdravé dlhé vlasy, ak žijeme v neustálom strese.

padanie vlasov


Zmeny na váhe

Keďže stres spôsobuje problémy s trávením, podpisuje sa aj na našej váhe. U niekoho dochádza k rapídnemu úbytku váhy, u niekoho, naopak, k jej nárastu. Priberanie je často spôsobené aj kombináciou hormonálnych zmien a tzv. „zajedaním stresu“. Vystresovaný človek skôr siaha po nezdravom množstve sladkých, či naopak slaných pochutín.

Vrásky

Zvýšená hladina kortizolu má priamy vplyv aj na hladinu cukru v krvi. Jeho zvýšená hladina zasa štartuje procesy, ktoré spôsobujú vznik jemných liniek či vrások a pleť - aj z tohto dôvodu - predčasne starne.

Poškodené a lámavé nechty

Vplyvom problémov s trávením a kvôli nedostatku primeranej výživy prirodzene trpia aj nechty a ich kvalita. Najmä hlboké horizontálne linky na nechtoch sú signálom zvýšenej úrovne stresu.

Problémy so spánkom – unavený vzhľad

Ak sme vystresované, tak sa rozhodne nevyspíme do krásy. Ani dlhý spánok v prípade vysokej stresovej záťaže neprináša vytúženú relaxáciu a regeneráciu. Poruchy spánku bývajú navyše jedným z prvých signálov, že niečo nie je v poriadku. Vystresovaný človek vstáva z postele často ešte viac unavený, než si do nej líhal.

stres_nespavosť


Opuchnuté oči

Keďže spánok neprináša potrebnú regeneráciu, výsledkom je celková mdlá, sivá a unavená pleť, ale aj vačky a tmavé kruhy pod očami.

Problémy so zubami

Stres veľmi často spôsobuje zatínanie zubov, alebo podvedomé škrípanie nimi. Tým sa prirodzene zubná sklovina opotrebúva viac a zuby sa kazia, sú krehké, či dokonca sa lámu.

 

Naša filozofia Nenáhlivej krásy je holistická. Nie je iba o konkrétnych kozmetických výrobkoch (aj keď to je gro toho, čo pre vás môžeme urobiť my z Púpavy ;)

Veľa závisí na každom jednom z nás, a to nielen na zdravej, vyváženej strave, ale na všetkom, čo prispieva k našej životnej spokojnosti a pohode. Sami najlepšie vieme, čo nám ulahodí, tak si na to nájdime čas. Možno je to prechádzka v lese, možno dobrá kniha, či kávička s kamarátkou, možno je to cvičenie, po ktorom sa cítime skvelo.

Nenáročná a pritom veľmi účinná možnosť, ktorú máme každý deň poruke, je precítená, láskyplná starostlivosť o seba a venovanie si pár nerušených okamihov pestovania svojej jedinečnej krásy.


Krásne a najmä pohodové dni vám želajú
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár