Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Večná téma: Opaľovanie

18.04.2023 09:29

Najčastejšie otázky o letnom opaľovaní. Čo si vezmete so sebou na pláž alebo k bazénu? Krém s UV faktorom či rastlinný olej?

Chránia nás rastlinné oleje a výťažky z rastlín pred vplyvom slnečného žiarenia?

Správnou odpoveďou je: NIE. V zmysle definície SPF rastlinné oleje a extrakty z rastlín nemajú ochranné vlastnosti pri opaľovaní. Rastlinné oleje a extrakty majú iné schopnosti akými sú výživa, hydratácia, regenerácia, podpora a pomoc pokožke, ochrana pokožky pred rôznymi typmi poškodenia spôsobeného UV žiarením.

opalovanie

Vo sfére starostlivosti o pokožku hádam neexistuje téma, kde by bolo toľko polarizácie, extrémov a polemík ako v súvislosti so slnením. Zahltení informáciami o nebezpečnom slnečnom žiarení a o nevyhnutnosti dennodennej protislnečnej ochrany sme tak trochu rozpoltení a nevieme, čo robiť.

„Som presvedčená, že slnko a jeho odstránenie z nášho života môže byť škodlivé, ak sa dovedie do extrému. Zároveň verím, že slnko aj opaľovacie krémy môžu byť bezpečné, keď sa zohľadnia jemné nuansy a zdravý rozum.”

Čo obsahuje opaľovací krém?

Opaľovací krém musí byť vyrobený s obsahom UV filtra na ochranu proti slnečnému žiareniu. Filtre musia byť schválené legislatívou EU, ako sú napríklad oxid zinočnatý, oxid titaničitý, oxybenzón, avobenzón atď. Okolo týchto UV filtrov je viac či menej kontroverzie. Napríklad štát Havaj zakázal používanie opaľovacích krémov s obsahom filtrov oxybenzón a oktokrylén, a to kvôli nepopierateľnému poškodeniu morského života a koralových útesov. Ako "bezpečná alternatíva" sa odporúčajú produkty na báze oxidu zinočnatého. Kde sa zobrala viera v jeho bezpečnosť? Asi nezistíme.

vodný život

Oxid zinočnatý je totiž pre vodné organizmy vysoko toxický! Rozhodne nepatrí k bezpečným alternatívam. O nebezpečí jeho použitia sme písali už dokonca v roku 2019 v tomto článku: Ani prírodná kozmetika nie je vždy EKO: pozor na oxid zinočnatý.

Vedecký príspevok o jeho nebezpečí pre vodu a vodné organizmy si môžete prečítať tu: Toxické účinky UV filtrov z opaľovacích krémov na koralové útesy: regulačné aspekty pre výrobky "bezpečné pre útesy" 

Zároveň sa ukazuje aj nebezpečie používania krémov s obsahom oxidu zinočnatého pre človeka. Pri pôsobení slnečného žiarenia na oxid zinočnatý dochádza k jeho fotodegradácii, čo by sa rozhodne diať nemalo, keďže nás oxid zinočnatý má pred slnečným žiarením chrániť. Naviac jeho toxicita by mala byť predmetom ďalšieho štúdia. Článok na túto tému: Zmeny účinnosti a toxicity zložiek opaľovacieho krému spôsobené oxidom zinočnatým pod vplyvom UV žiarenia.  

Ako nás rastlinné oleje a extrakty z nich chránia pred slnkom?

Rastlinné oleje a extrakty neblokujú UV žiarenie, ako to robia UV filtre. Pôsobia tak, že zlepšujú zdravie a obranné mechanizmy pokožky a riešia, ako naša pokožka reaguje na UV žiarenie.  Kvalitný, nerafinovaný a oxidačne stabilný rastlinný olej má schopnosť zmierniť oxidáciu lipidov, tým zabraňuje zápalom a zlepšuje vlastnú obranyschopnosť pokožky.

letny_den1

Množstvo rastlinných antioxidantov, ktoré zlepšujú zdravie pokožky, obsahuje náš olej Letný deň. Sú to hlavne karotenoidy, vitamín E, kyselina hyalurónová, flavonoidy a polyfenoly v rastlinných olejoch. Stále je potrebné mať na pamäti, že v nadmernom množstve môže slnko spôsobiť oxidačné poškodenie pokožky a zápal. 

Môžeme použiť rastlinný olej ako opaľovací krém?

Skôr ako sa rozhodnete pre používanie rastlinného oleja na opaľovanie zvážte niekoľko faktorov.

  • Aký je váš jedálniček? Je bohatý na ovocie, zeleninu a zdravé tuky? Podrobnejšie informácie sa dozviete v našom staršom článku: Bezpečné opaľovanie na tanieri: Zjedzte svoj ochranný faktor!
  • Aký je váš celkový zdravotný stav? Máte autoimunitné ochorenie alebo bojujete s nejakým zápalovým ochorením?

Patríte do niektorej z týchto rizikových skupín?

  • veľmi svetlý fototyp,
  • slnečná alergia,
  • ľudia oslabení, starší, chorí a užívajúci lieky zvyšujúce fotosenzitivitu, deti.

Aká je vaša úroveň stresu?

  • Ste vo svojej typickej každodennej rutine, alebo ste na dovolenke v oblasti bližšie k slnku?
  • Robíte pre vás netypickú outdoorovú aktivitu? 
  • Konzumujete alkohol? 
  • Ako dlho plánujete pobyt na slnku? 

Ak ste typ človeka, ktorý berie do úvahy všetky tieto okolnosti, vie ich zohľadniť pri svojich aktivitách, potom sa dokážete spoľahnúť aj na rastlinné oleje ako podporu počas pobytu na slnku. Pokiaľ nechcete nič z toho riešiť a chcete si len užiť dovolenku pri mori, pravdepodobne patríte medzi tých, ktorým nerobí problém natrieť sa s opaľovacím krémom.

outdoor

Rastliny sú pomocníkmi. Podporia vaše zdravie a minimalizujú škody ako najlepšie vedia, no nie sú odolnou prekážkou pre slnečné lúče. Pokiaľ patríte do vyššie spomenutých rizikových skupín, rastlinný olej pre vás nie je dobrou voľbou.

Ako sú na tom naše produkty Modrá púpava? Pomáhajú pri ochrane pred UV žiarením?

Telový a pleťový olej Letný deň na opaľovanie a pleťový krém Slnečník určený pre slnečné dni, sú formulované s každou rastlinou starostlivo zvolenou pre jej overený výskum pri prevencii alebo oprave poškodenia pokožky.

Slnecnik

Oba naše produkty obsahujú užitočné karotenoidy, flavonoidy, vitamíny a antioxidanty v kombinácii s kvalintnými nerafinovanými olejmi. Každodenné používanie našich produktov, nielen tých na opaľovanie, vašu pleť pravidelne zásobí živinami, vitamínmi a antioxidantmiPoužívanie týchto produktov však neznamená, že si na slnko ľahnete na celý deň. Môžete si poškodiť pokožku, alebo sa spáliť.

Používanie prírodných produktov znamená, že vaša pokožka bude zdravšia, silnejšia a menej náchylná na poškodenie alebo spálenie od slnka. Nezanedbateľným prínosom je aj udržateľnosť našej prírodnej kozmetiky a ohľaduplnosť voči životnému prostrediu.

Aké moje osobné skúsenosti a prístup k slneniu?

Za najlepšiu ochranu na slnku považujem odev s dlhým rukávom z kvalitných prírodných materiálov a šiltovku, či klobúk. Moja bežná každodenná rutina a práca v interiéri nevyžaduje, aby som sa každodenne chránila krémom s vysokým UV filtrom.

Môj bežný pracovný deň nevyžaduje pobyt na slnku, do práce odchádzam ráno (keď naozaj nie je dôvod chrániť sa pred slniečkom) a celý deň som v budove. Z práce domov sa vraciam poobede po 15. hodine, slnečné lúče aj UV index už v tomto čase nepredstavujú pre mňa žiadne riziko. Môj pobyt na slnku v bežný pracovný deň málokedy presiahne viac ako 30 minút. Na druhej strane, v prípade nevyhnutnosti, opaľovací krém s UV faktorom bez obáv použijem.

Pokiaľ sa pohybujem mimo svojej každodennej rutiny, alebo nemám možnosť uprostred slnečného dňa vyhľadať tieň, nemám oblečenie s dlhými rukávmi v tom prípade je použitie opaľovacieho krému u mňa úplne na mieste. Je však pre mňa nepredstaviteľné nosiť na koži takýto prípravok každý deň.

Neviem, kedy došlo v spoločnosti k tak veľkej polarizácii ohľadom používania ochranných UV krémov. Na jednej strane je zaujímavé, koľko výskumov potvrdzuje benefity denného mierneho slnenia, ale zároveň je čoraz ťažšie bez rôznych obmedzení o týchto benefitoch hovoriť. Je dokázané, že už vystavenie sa malému množstvu slnečného žiarenia má pozitívne účinky na hladinu vitamínu D, znížuje riziko viacerých druhov rakoviny, buduje odolnejší imunitný systém atď. 

Veľkým tabu je odvolávanie sa na výskumy rastlinných zložiek, ktoré sa považujú za protirakovinové, dokonca aj v priemysle zelenej krásy sa odvolávať na výskumy nie je možné. Paradoxne strach z toho, že slnko spôsobuje rakovinu, je všeobecne prijateľný. 

"Pre mňa je prírodná kozmetika predovšetkým o prirodzenosti.”

Toto nastavenie zahŕňa v sebe životný štýl, ktorý sa od prírody príliš nevzďaľuje. Moje riešenie nemusí byť vhodné pre každého, no ideálne môže byť pre tých, čo preferujú prirodzene zdravý životný štýl spojený s pohybom, častým pobytom vonku a jedálničkom s vysokým podielom nespracovaných potravín. 

Radi vám pri výbere vhodnej alternatívy pomôžeme.

Vaša podpis

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár